για απολογισμούς προηγουμένων ετών

Tην Τετάρτη 7 Ιουνίου συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου 3Β και μεταξύ των άλλων θεμάτων είχε και το 4ο θέμα: Έγκριση έκθεσης ελέγχου και καταγραφής ακαταχώρητων φωτοτυπημένων τιμολογίων του Ορκωτού Ελεγκτή, για τους Οικονομικούς Απολογισμούς της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης των ετών 2012,2013 και 2014».

Την ημέρα της συνεδρίασης ο πρόεδρος διάβασε διαφοροποιημένο παντελώς το θέμα: «Έγκριση ή μη των οικονομικών απολογισμών της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης των ετών 2012, 2013 και 2014 και έκθεσης ελέγχου και καταγραφής ακαταχώρητων φωτοτυπημένων τιμολογίων του ορκωτού ελεγκτού», το οποίο στην πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων πέρασε απαρατήρητο. Ο τίτλος του θέματος με την αλλαγή ουσιαστικά του θέματος άλλαξε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας της συνεδρίασης.

Το θέμα αφορά ένα έλλειμμα που εμφανίζεται στη Σχολική Επιτροπή της περιόδου 2012 – 2014, 69,5 χιλιάδων ευρώ γιατί δεν υπάρχουν τα παραστατικά (τιμολόγια και αποδείξεις) που να ισοσκελίζουν.

Οι απολογισμοί των ετών αυτών συντάχθηκαν όλοι μαζί. Δεν υπάρχει προηγούμενο γιατί μέχρι τότε δεν ήταν υποχρεωτικοί οι απολογισμοί. Ξεκίνησαν με το “Καλλικράτη”.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέφερε ένα ιστορικό της υπόθεσης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ένα ζήτημα ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές, στους οποίους ανατέθηκε το Μάιο του 2016 να ελέγξουν τη διαχείριση της Σχολικής Επιτροπής των ετών 2012, 13 και 14. Ο ορκωτός λογιστής Παππάς ανέλαβε τον έλεγχο τον οποίον έκανε και παρέδωσε στο Δήμο το Δεκέμβριο του 2016 και επανέρχεται σήμερα με συμπλήρωση περαιτέρω ενεργειών που έγιναν. Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Σίνα ήταν πρόεδρος της Επιτροπής την περίοδο που εξετάζουμε και είχε και τη διαχείριση.

Η 2/βάθμια, το προσωπικό του Δήμου και κατά κύριο λόγο οι ορκωτοί δεν μπόρεσαν να έχουν σειρά στοιχείων για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχό τους.

Ζητήθηκε από τη Μ. Σίνα να προσκομίσει σειρά παραστατικών τα οποία δεν είχε. Τότε αναβάλαμε το θέμα για να προσκομιστούν τα παραστατικά.

Βρέθηκαν 115 παραστατικά τα οποία δεν ήταν καταχωρημένα και διασταυρωμένα. Οι ορκωτοί προχώρησαν στον έλεγχο, αυτών των φωτοτυπημένων παραστατικών (σ.σ. τα πρωτότυπα είχαν χαθεί).

Οπως ελέχθη, οι υπηρεσίες επικοινώνησαν με τους προμηθευτές, εκ των οποίων απάντησαν περίπου οι μισοί. Αυτοί που απάντησαν δήλωσαν ότι τα παραστατικά είναι πραγματικά και πληρωμένα. Υπάρχουν και προμηθευτές που δεν υφίστανται πλέον, αλλά συνεχώς έρχονται κι άλλα παραστατικά και έχουν ισοσκελιστεί τα 2/3 του ελλείμματος. Η σημερινή Σχολική Επιτροπή πήρε θέση Πόντιου Πιλάτου, γιατί αποφάσισε ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει, όπως ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος συνέχισε: ...Το θέμα σήμερα είναι ότι η συμπληρωματική έκθεση, αλλά και η έκθεση ελέγχου απολογισμών των παραπάνω ετών πρέπει να περάσει από το Δ.Σ. για να εγκρίνει ή να απορρίψει. Ανεξάρτητα όμως από αυτό «εγώ ως δήμαρχος έχω υποχρέωση αύριο το πρωί, ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, ό,τι έλεγχος έχει γίνει να συγκεντρωθεί και να διαβιβαστεί στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, γιατί έχουν λάβει μία καταγγελία επώνυμη, από κάποιον κάτοικο Γλυφάδας - δεν ξέρουμε αν είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθότι είναι ένα κομμάτι του Δήμου το οποίο σήμερα με αυτά τα χαρτιά και όποιες προσπάθειες έχουν γίνει δεν έχει καταφέρει να ισοσκελίσει και να κλείσει».

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Σίνα αναφέρθηκε στο ιστορικό λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εχει κουράσει όλους αυτή η ιστορία, αλλά κανείς δεν θέλει ούτε κάτι που δεν είναι νόμιμο ούτε κάτι που δεν είναι σωστό. Αλλά δεν θέλουμε και κάτι γι’ αυτή την Επιτροπή που είναι 15μελης, μπορεί εγώ να είμαι πρόεδρος, αλλά είναι διευθυντές, είναι δημοτικοί σύμβουλοι, είναι υπάλληλοι. Θέλουμε να γίνει το σωστό και το δίκαιο. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούσαμε να ξέρουμε, γιατί δεν υπήρχε λογιστής. Το πόρισμα το έβγαλαν οι ορκωτοί λογιστές. Είμαστε οι πρώτοι που φωνάζαμε και το ψηφίσαμε να μπουν ορκωτοί λογιστές. Δεν είχαμε κάτι να φοβηθούμε. Αλλά όταν αφήσαμε αυτή τη ντουλάπα υπήρχαν όλα αυτά που σήμερα δεν υπάρχουν. Για ποιο λόγο κανείς δεν ξέρει. (σ.σ. η ντουλάπα είναι ένα ερμάριο σε μία αίθουσα, που συστεγάζονται πολλές υπηρεσίες του Δήμου στην οδό Ζεφύρου).

...Δεν λείπουν χρήματα, λείπουν παραστατικά και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. ...Είχα προτείνει να φέρουμε σε πέρας τα έτη του 12 και του 13 που είχαν σχεδόν τελειώσει και μετά να ασχοληθούμε με το ‘14 που έχει ελλείψεις. Δεν το δεχθήκατε. Ό,τι είναι να γίνει να γίνει σωστό και νόμιμο.

...Το 2012 είχε έλλειμμα 6.700 €. Είχαμε δύο σχολεία που δεν μας είχαν στείλει για δύο χρόνια απολογισμούς. Το έλλειμμα των 6.700 του 2012 παραμένει αφού το Λύκειο δεν μας έφερε ποτέ παραστατικά.

10.000 πρόστιμα ήταν τα ΙΚΑ που δεν ήταν πληρωμένες οι καθαρίστριες. Ηταν ακαταχώρητη η μισθοδοσία...

Ο Σπ. Πανάς κατέθεσε ότι η συνένωση των δήμων ήταν μια δύσκολη διαδικασία. 30 Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Επιτροπές συγχωνεύθηκαν. Αμέσως τοποθετήθηκαν και αρμόδιοι υπάλληλοι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν αυτές τις διαδικασίες. Ετσι ανετέθη στην Οικονομική Υπηρεσία και σε κάποιους υπαλλήλους να παρακολουθούν και να συνδράμουν στα λογιστικά.

Κατέληξε δε οτι η Σχολική επιτροπή είναι ένα συλλογικό όργανο, μια 15μελής Επιτροπή. «Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει έλεγχος, και να μη σύρεται κανένας. ...Πραγματικά το λέω μέσα από την καρδιά μου ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί εις βάθος για το αν είναι υπεύθυνη η κα Σίνα, ο κ. υπάλληλος τάδε, ο κ. λογιστής τάδε. Αυτό το πράγμα πρέπει να κλείσει».

Ο Δημ. Δαβάκης επεσήμανε ότι: «Το θέμα είναι σύνθετο και συζητιέται για ένα πρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου που έχει έρθει πρώτο σε ψήφους. Γι’ αυτό είναι πιασάρικο και πουλάει. Ενάμισι χρόνο τώρα υπάρχουν ψίθυροι στο Δήμο μας, σε όλες τις Ενότητες, στα καφενεία...

Θεωρώ ότι (έχετε) το σύνδρομο του εισαγγελέα· θέλω να τεθεί με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη ευαισθησία από τα μέλη του Δ.Σ. κε δήμαρχε».

Κατέληξε δε ότι δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα από όσα εκτέθηκαν από τους ορκωτούς, και γι’ αυτό η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπρεπε να αφορά μόνο ενημέρωση.

Εκεί ο δήμαρχος μίλησε για ...αδένες...

Τέλος το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε δύο σκέλη: 1) Εγκριση ή μη των οικονομικών απολογισμών του 2012, 13 και 14

2) Εγκριση ή μη της έκθεσης ορκωτού ελεγκτή

σ.σ. είναι πράγματι ένα πολύ μπερδεμένο θέμα και σέρνεται εδώ και ένα χρόνο με πολλούς συμβούλους της πλειοψηφίας να το συζητάνε με πολύ αρνητικά σχόλια και με πίεση προς τα τοπικά μέσα γιατί δεν βγάζουμε το θέμα.

Δεν μπορείς να καταδικάζεις, χωρίς να δικάσεις.

Και εδώ που έφτασαν τα πράγματα, θα αφήσουμε την ιστορία να απαντήσει.

Ομως η αλλαγή του θέματος, η ... επώνυμη καταγγεγλία - εκ Γλυφάδος - πολίτη που έχει αγωνία τι έγινε με τη Σχολική Επιτροπή του 2012 στα 3Β... και άλλα τέτοια τινά δείχνουν μία σπουδή, από κάποια κέντρα, όπως το επεσήμανε και ο Δημ. Δαβάκης.

Ο έλεγχος πρέπει να προχωρήσει εις βάθος και επί τους ουσίας - όχι του τύπου -, ώστε να υπάρξει πλήρης απαλλαγή ή καταλογισμός ευθυνών κατά παντός υπευθύνου, ώστε να μη σπιλώνονται συνειδήσεις, αλλά και η διαχείριση των δημοσίων χρημάτων να γίνεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 επισκέπτες και κανένα μέλος