«Κερδίσαμε την πρώτη μάχη. Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα τον πόλεμο»

Έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα «Ενημέρωση και λήψη απόφασης σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό της ΕΤΑΔ ΑΕ για τις Αλυκές της Αναβύσσου (ζώνη παραλίας και αιγιαλού)», προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες ενάντια στα σχέδια της Διοίκησης της ΕΤΑΔ να αφαιρέσει τη διαχείριση της παραλίας Αλυκών Αναβύσσου από τον Δήμο.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γεώργιος Βλάχος και Αθανάσιος Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, οι πολιτευτές Νικόλαος Καντερές, Νικόλαος Αντωνίου και Σταύρος Πετρόπουλος, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιώργος Γεωργαντάκης, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Οργάνωσης 3Β, Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής του Ποταμιού Άρης Δημητρίου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων.


Κατά την εισήγησή του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου και τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα, ενώ ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικούς Συμβούλους, βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων και φορέων.


Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας, Π. Φιλίπου (Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής) και η Ιω. Τσούπρα επιβεβαίωσαν και πάλι τη θέση της Περιφέρειας Αττικής για τις παραλίες επισημαίνοντας ότι η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των ακτών θα πρέπει να περάσει στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι εκ των πραγμάτων και σήμερα έχουν την ευθύνη της διαχείρισης (καθαριότητα κλπ). Πρότειναν δε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να αιτηθεί προς την ΕΤΑΔ ΑΕ να συνεργαστεί με τον Δήμο Σαρωνικού, με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους όρους με τους οποίους συνεργάστηκε με τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σύμφωνα  με τις πρόσφατες συμβάσεις που υπόγραψε με τους τρεις δήμους και να μην προχωρήσει στον διαγωνισμό για τη μίσθωση των χώρων στις Αλυκές Αναβύσσου (καντίνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες, παρκινγκ κ.α.) που θα σημάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των παραλιών.

Εγκρίνοντας κατά πλειοψηφία τις προτάσεις του Δημάρχου Σαρωνικού, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε τις εξής αποφάσεις:
― Να υπάρξει διάλογος του Δήμου με την Διοίκηση της ΕΤΑΔ, μόνο επί της πρότασης αξιοποίησης που έχει υποβάλει ο Δήμος Σαρωνικού για την ανάπλαση της παραλίας των Αλυκών.
― Να προτείνει ο Δήμος την καταβολή του 20% των μισθωμάτων που θα εισπράττει.Παράλληλα, αποφασίστηκαν οι παρακάτω ενέργειες ενάντια στην υλοποίηση των σχεδίων της ΕΤΑΔ:
― Αναγραφή μηνύματος ενάντια στο ξεπούλημα της παραλίας Αλυκών στις ηλεκτρονικές πινακίδες του Δήμου
― Ανάρτηση πανό στην παραλία των Αλυκών, για την ενημέρωση του κοινού.
― Παράσταση στα γραφεία της ΕΤΑΔ από τοπικούς φορείς και πολίτες(14 Ιουνίου), ανάλογα και με την εκδίκαση του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Σαρωνικού.
― Σύσταση Επιτροπής Αγώνα με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων του Δήμου, με σκοπό τη διεκδίκηση της διαχείρισης της παραλίας των Αλυκών. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί από όλους τους πολιτικούς φορείς να στηρίξουν το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου και τις θέσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής. Ζητεί επίσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, να λάβει σαφή θέση επί του θέματος.


 Προσωρινή διαταγή αναστολής του πλειοδοτικού διαγωνισμού της ΕΤΑΔ Α.Ε.

για την παραλία Αλυκών Αναβύσσου

Γ. Σωφρόνης: «Κερδίσαμε την πρώτη μάχη .Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα τον πόλεμο.»

Στο μεταξύ σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, δεκτό έγινε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα  του Δήμου Σαρωνικού για έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία αναστέλλεται η προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου διεξαγωγή πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ΕΤΑΔ Α.Ε. για την εκμίσθωση εκτάσεων στην παραλία Αλυκών Αναβύσσου.

Ο Δήμαρχος  Γιώργος Σωφρόνης, δήλωσε σχετικά: «Με την απόφαση αυτή κερδίσαμε μια πρώτη μάχη, στην προσπάθεια να διαφυλάξουμε το δικαίωμα για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση, σε όλες τις παραλίες του Δήμου μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενωμένοι, μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας.»

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 118 επισκέπτες και κανένα μέλος