Πλήρη εμπορευματοποίηση, εμπαιγμό και εξαπάτηση καταγγέλει ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Γιώργος Σωφρόνης
γράφει η: Αννα Μπουζιάνη

 

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού την Τετάρτη 31 Μαΐου με μοναδικό θέμα «συζήτηση σχετικά με την διαχείριση των Αλυκών της Αναβύσσου (ζώνη παραλίας και αιγιαλού) κατόπιν των πρόσφατων ενεργειών της ΕΤΑΔ (προκήρυξη πέντε (5) θέσεων καντινών στη παραλία Αλυκών, κ.λπ.) και λήψη απόφασης για δικαστικές ενέργειες του Δήμου».

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί όλοι οι βουλευτές της περιοχής, αλλά δεν παρευρέθηκαν, πλην των βουλευτών Γ. Βλάχου και Μ. Βορίδη που δήλωσαν ότι θα μεταβούν στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης, είναι μείζονος σημασίας για το Δήμο οι περιοχές αυτές και οι ενέργειες της ΕΤΑΔ για εκμίσθωση χώρων συνολικής έκτασης άνω των 22.000 τ.μ. αφαιρούν κάθε δυνατότητα ελέγχου της παραλίας των Αλυκών από το Δήμο και απειλούν ευθέως το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών.

Στη συνέχεια ανέτρεξε σε ένα ιστορικό, λέγοντας μεταξύ άλλων:

Μέχρι και σήμερα, με τις κατάλληλες ενέργειες και τις κάθετες απόψεις μας -ότι όλες οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες για τους πολίτες-, έχουν παραμείνει έτσι· ελεύθερες.

Αναλαμβάνοντας τη Δημοτική Αρχή, φιλοσοφία μας ήταν να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτά που έχει κατασκευάσει με χρήματα των πολιτών και τους φορείς των κυβερνήσεων ο τέως Δήμος Αναβύσσου, όλο εκείνο το κομμάτι με το χλοοτάπητα, πλακόστρωτα και τα τρία πέτρινα κτίρια που δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν ποτέ γιατί θεωρήθηκαν αυθαίρετα. Κάτι που ο σημερινός Δήμος έχει νομιμοποιήσει και τα κτίρια είναι νόμιμα.

Η νέα κυβέρνση έκλεισε την “Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.” που τα διαχειριζόταν μέχρι τότε και ότι κτίρια υπήρχαν στη διαχείρισή της, πέρασαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Είχαμε μία επαφή με την ΕΤΑΔ και μας ζήτησαν να καταθέσουμε μελέτη ανάπλασης της περιοχής, κάτι που εκπονήσαμε και καταθέσαμε προκειμένου να περάσει η διαχείριση της περιοχής στο Δήμο.

Εμπαιγμός και εξαπάτηση

«Επί μήνες ολόκληρους συζητούσαμε για παραχώρηση της περιοχής από την ΕΤΑΔ στο Δήμο και μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα πήραμε την απάντηση ότι σκέπτονται να δημοπρατήσουν εκείνοι 5 καντίνες και να προχωρήσουν στην παραχώρηση του πέτρινου και του πίσω χώρου στο Δήμο.

Εξαγριώθηκα γιατί υπήρξε μία στροφή 180 μοιρών. Ήταν καθαρός εμπαιγμός και εξαπάτηση του Δήμου.

Μία εβδομάδα αργότερα η ΕΤΑΔ αποφάσισε να βγάλει σε διαγωνισμό μέρη της παραλίας των Αλυκών, λέγοντας ότι θα μισθώσει 5 καντίνες κατά μήκος της παραλίας (500 τ.μ. η κάθε καντίνα), ενώ σημειώνει ότι μπορεί να ζητήσει μέχρι 1000 τ.μ. ο υποψήφιος μισθωτής. Μιλάμε για 5 στρέμματα μισθώσεις κατά μήκος της παραλίας.

― 2 μισθώσεις για Μηχανοκίνητα και μη μηχανοκίνητα παιχνίδια

― 10 στρέμματα, για ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις (λούνα παρκ, τσίρκο κλπ.) μίσθωση δύο παρκινγκ 4 και 3 χιλιάδων τ.μ. που θα δοθούν σε ιδιώτες για μίσθωση.

― 22.100 τ.μ. μισθωμένα στην παραλία των Αλυκών. Αν δεν μιλάμε για ξεπούλημα γιατί μιλάμε; Αυτή η τακτική είναι ένα καθαρό ξεπούλημα, μία καθαρή ιδιωτικοποίηση.

― 5000 τ.μ. ομπρελοξαπλώστρες!

«Γιατί δεν μας λένε ότι θα βάλουν και κάγκελα και θα κόβουν εισιτήριο για να μπούμε στην παραλία. Πρωτοφανή πράγματα και πέρα από κάθε λογική. Λογική προς όφελος συγκεκριμένων και ολίγων», σχολιάζει ο δήμαρχος.

«Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε ξαπλώστρες που πληρώνουν οι πολίτες. Παντού είναι δωρεάν!», επισημαίνει ο δήμαρχος και συνεχίζει: «Θα προβούμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να διατηρήσουμε ελεύθερες τις παραλίες μας και σε αυτό δεν θα μας εμποδίσει κανείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αξιοποίηση της παραλίας των Αλυκών από την ΕΤΑΔ και να μετατραπεί σε πλαζ, όπου οι πολίτες θα πληρώνουν για να μπουν», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο εξουσιοδοτημένος Νομικός από τον Δήμο Σαρωνικού, Κώστας Κατερινόπουλος, ανέλυσε τη νομική διάσταση του ζητήματος.

Την ενέργεια κατήγγειλε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής και πρ. δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου τονίζοντας: «Είμαι κάθετος 100% από οποιαδήποτε σκοπιά και να το δούμε, σ’ αυτό που πάει να κάνει η ΕΤΑΔ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε αυτό στο Δήμο μας, ενώ σε άλλους Δήμους έχουν παραχωρηθεί. Είναι κάτι που το καταγγέλω και πρέπει όλοι να το καταγγείλουμε και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και προς επίπεδα Υπουργείων, προς φορείς και προς την κοινωνία.

Πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι οι παραλίες, οι ακτές πρέπει να ανήκουν στους Δήμους.

Η ΕΤΑΔ διαχρονικά είναι ένας τεράστιος καταπατητής και λυπάμαι πραγματικά αυτή τη στιγμή που λειτουργεί ανεξέλεγκτα και το καταγγέλω και πρέπει να το καταγγείλουμε όλοι».

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συμβούλους και μετά από τη συζήτηση κατέληξαν σε ομόφωνο καταγγελτικό ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι παραλίες του Δήμου Σαρωνικού ανήκουν στους πολίτες και όχι στην ΕΤΑΔ.

Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των δημοτών μας για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Δήμου.

Το δικαίωμα διαχείρισης των παραλιών ανήκει στους Δήμους και όχι στην Κεντρική εξουσία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια της Διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. να αφαιρέσει τη διαχείριση της παραλίας των Αλυκών Αναβύσσου από το Δήμο, θέτοντας ευθέως υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της θάλασσας.

...

Απαιτούμε

Να διακόψει άμεσα η ΕΤΑΔ Α.Ε. τη διαδικασία με τους προκηρυχθέντες διαγωνισμούς.

Ζητούμε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να παρέμβουν ενάντια στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της παραλίας των Αλυκών Αναβύσσου

Διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για μεταβίβαση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των παραλιών στους δήμους, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού.

σ.σ. Θυμίζουμε παλιότερη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, στην “Εβδόμη” (28.6.08,φ.539), όταν ήταν αντιπολίτευση του 4%, ότι οι παραλίες ανήκουν στο Λαό!

Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Γιώργο Σωφρόνη, να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες και χειρισμούς, για την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, με πρώτη την πραγματοποίηση παράστασης του Δήμου και των τοπικών φορέων στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε. την προσεχή Τετάρτη.

Στη συνεδρίαση ήταν ακόμη παρόντες ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Πάρις Ευαγγελίου και ο πολιτευτής Νίκος Αντωνίου, οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις του Δήμου.

Στη Δημοτική Συνεδρίαση παρευρέθηκαν και συνυπέγραψαν το ψήφισμα εκπρόσωποι φορέων του Δήμου Σαρωνικού, όπως η Ένωση Γονέων Σαρωνικού, η Ένωση Συλλόγων Σαρωνικού, το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού, πολιτιστικοί σύλλογοι και πολυάριθμοι πολίτες.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος