• Αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις
  • Μέσω ΚΕΠ τα προγράμματα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ.
  • Το πρώτο ελληνικό ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στη Λέσβο!
  • Σημαντική επιτυχία του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου - Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας

Ειδήσεις για όλους


Αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις


Σε διορθωτικές κινήσεις προχωρά ο νέος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα παίρνει ορισμένα μέτρα για την διασφάλιση της ομαλής και αδιάβλητης διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής τους μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Μετά την ψήφιση του Θεσμικού πλαισίου η διαδικασία των εξετάσεων διαμορφώνεται ως εξής: «Στο νέο νόμο “Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, περιελήφθη διάταξη για την επίδειξη στους υποψηφίους των γραπτών τους δοκιμιών στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Ενώ η τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 «Αξιολόγηση των μαθητών του Γεν. Λυκείου» περιλαμβάνει τα εξής:

• «Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των βαθμολογικών Κέντρων τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης – αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.

• Απαγορεύεται να σημειώνει ο Α’ βαθμολογιτής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις ώστε ο Β’ βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.

• Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής γλώσσας» και αυξάνεται αντίστοιχα η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα».

• Και τέλος, «τα μηχανογραφικά δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι (απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β’) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, φέτος για πρώτη φορά θα τους γνωστοποιηθούν, μέσω διαδικτύου, εντός του μηνός Μαρτίου. Τα μηχανογραφικά Δελτία για τους κατόχους β’ κύκλου ΤΕΕ και τους τελειοφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α’), που κατατίθενται στο λύκειο περίπου το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους, μέσω διαδικτύου, εντός του μηνός Φεβρουαρίου».


Η ομαλή και αντικειμενική λειτουργία των Πανελληνίων εξετάσεων παίζει μείζονα ρόλο στην μετέπειτα πορεία των μαθητών και η σωστή ενημέρωση αλλά και προετοιμασία αυτών είναι απαραίτητη. Κάτι που η φουρνιά του 2000, οι πρώτοι που εξετάστηκαν με το τότε καινούργιο σύστημα, στερήθηκε παντελώς.

Ένα σχόλιο

Με αφορμή την παραπάνω είδηση, νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα σχόλιο όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Είναι γνωστό ότι οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας προκύπτουν ως επί το πλείστον από την επιρροή του στενού μας περιβάλλοντος και από τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας. Που σημαίνει: τι δουλειά κάνουν οι γονείς, οι δραστηριότητες του μαθητή, το σχολείο και η …τηλεόραση.

Βεβαίως υπάρχει μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στο σχολείο, που δίνει υποτίθεται κάποιες κατευθύνσεις. Ένα μάθημα όμως, που πρακτικά δεν δίνουν καθόλου βάση, ούτε οι μαθητές ούτε οι καθηγητές.

Όταν ο προσανατολισμός σταματάει στα 10 γνωστά και ορισμένα απ’ αυτά κορεσμένα επαγγέλματα, δημοσιογράφος, γιατρός, δικηγόρος, δάσκαλος κτλ. από πού μπορεί να ενημερωθεί ο μαθητής για τα νέα τεχνολογικά επαγγέλματα που κυκλοφορούν στην αγορά; Μήπως η εικόνα που σχηματίζουν για την κοινωνία είναι λειψή; Το κακό είναι ότι πολλοί μαθητές το αντιλαμβάνονται αφού έχουν ακολουθήσει έναν τομέα, πολλές φορές ακόμα και συμβατικά. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ίσως να μην τα γνωρίζουν ούτε κι οι καθηγητές.

Εκτός λοιπόν από τις διορθώσεις των γραπτών που γίνονται πιο «αντικειμενικές» με τον νέο Υπουργό Παιδείας, μήπως θα έπρεπε να γίνει και πιο ουσιαστικό και ρεαλιστικό το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία;

Δώστε τους περισσότερες επιλογές, υπάρχουν.

 

 

Μέσω ΚΕΠ τα προγράμματα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ.

 


Διευρύνεται συνεχώς, ο ρόλος των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται πλέον οι πολίτες και για θέματα που αφορούν τα προγράμματα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ.

Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και ο υφυπουργός Χρήστος Ζώης, καθορίζεται ότι για τις διοικητικές διαδικασίες που αφορούν τα προγράμματα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ., θα διεκπεραιώνονται στο εξής και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η διαδικασία για τον πολίτη είναι απλή. Συμπληρώνει μια αίτηση στο ΚΕΠ  και μέσω της διασύνδεσης   (e-kep) με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ ενημερώνεται.

Ο ΟΑΕΔ οφείλει να ενημερώνει τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΚΕΠ έγκαιρα (10 ημέρες) πριν για κάθε καινούργιο πρόγραμμα που ξεκινάει.

 

 

Το πρώτο ελληνικό ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στη Λέσβο!

 


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψηφιακή τεχνολογία στο χώρο της τέχνης.

Πρωτοποριακό σε σύλληψη, σχεδιασμό και οργάνωση το νέο Μουσείο πουµπυκνώνει τολμηρές καινοτομίες που το καθιστούν πρότυπο και μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας.

Και πού είναι αυτό το νέο ψηφιακό επίτευγμα; Στη Λέσβο  και πιο συγκεκριμένα στα Χίδηρα της Λέσβου με τίτλο “Γεώργιος Ιακωβίδης”.

Στο ορεινό αυτό και άγνωστο µμέχρι τώρα χωριό, γενέτειρα του µμεγάλου Ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη, σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και διαμορφώθηκε  ένα υπερσύγχρονο Μουσείο Τέχνης!

 

Σημαντική επιτυχία του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου

Μαθητικοί Αγώνες Επιχειρηματολογίας-Αντιλογίας


Ενας πρωτότυπος διαγωνισμός Μαθητικών Αγώνων με τίτλο: “Επιχειρηματολογίας –Αντιλογίας”  πραγματοποιήθηκε στο 2ο  ΓΕΛ Ιλίου το Σάββατο 10 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή 25 σχολείων της Αττικής. Μεταξύ αυτών και το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου, που σημείωσε σημαντική επιτυχία.


Η ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές: Αριστόπουλο Χρήστο, Γιαννακοπούλου Ελευθερία, Γκίκα Δέσποινα, Σουρλατζή Ελένη, Χρήστου Γιώργο  που μαζί με τις προπονήτριες – καθηγήτριες του σχολείου  Βασιλείου Χρύσα και  Γώγου Κάλλη κατάφεραν να αποσπάσουν μια σημαντικά υψηλή βαθμολογία, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν την εμπειρία των αγώνων και είχαν να συναγωνιστούν με ομάδες σχολείων που προπονούνται γι’  αυτό το σκοπό εβδομαδιαίως από ειδικούς προπονητές.


Η ομάδα διαγωνίστηκε με το Αρσάκειο ΓΕΛ Εκάλης, τη Σχολή Μωραΐτη και το Κολέγιο Ψυχικού. Οι εντυπώσεις που άφησαν τα παιδιά ήταν τόσο θετικές, ώστε να δεχτούν τα συγχαρητήρια πολλών προπονητών άλλων ομάδων. Μετά το τέλος των αγώνων -που διήρκησαν 12 ώρες οι εντυπώσεις και τα σχόλια των μαθητών ήταν μόνο θετικές.

Ο Δήμαρχος Κορωπίου Θεόδωρος Αθανασόπουλος δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη μου χαρά πληροφορήθηκα τις υψηλές επιδόσεις της ομάδας των  μαθητών  και μαθητριών του 3ου ΓΕΛ. Είναι μια τιμητική διάκριση ουσίας που μας κάνει υπερήφανους. Θα στηρίξουμε τις καινοτόμες προσπάθειες και αυτές τις μορφές μαθητικών αγώνων, που προάγουν το δημοκρατικό διάλογο, την τεκμηρίωση επιχειρημάτων,  την  πολιτική εκπαίδευση των νέων πολιτών».


Το 3ο ΓΕΛ  Κορωπίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται  τα εξής : «Σε μια εποχή που ο υλισμός και η χρησιμοθηρία επικρατούν, σε μια εποχή που τίποτα δε γίνεται, αν δεν υπάρχει κάποιο άμεσο υλικό κέρδος, οφείλουμε να συγχαρούμε αυτά τα παιδιά, όπως και όλα όσα συμμετείχαν στους αγώνες, για την ανιδιοτελή προσπάθειά τους να προάγουν το πνεύμα, την άμιλλα και τον ορθό λόγο, αφιερώνοντας πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους,  που τους είναι αναμφισβήτητα πολύτιμος.

Καλή συνέχεια!»

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 280 guests και κανένα μέλος