To Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Εγιναν ερωτήσεις προ ημερησίας για διάφορα θέματα απλά, αλλά και σοβαρά, όπως το σταμάτημα του Μετρο, η παράταση κατασκευής στη Λεωφ. Διονύσου-Ν. Μάκρης, το Κτήμα Καμπά...

Από το Νομαρχιακό Συμβούλιο -

Αποικιοκρατικές συμβάσεις, νέοι αγρότες μερικώς στην Ανατ. Αττική


To Νομαρχιακό Συμβούλιο συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Εγιναν ερωτήσεις προ ημερησίας για διάφορα θέματα απλά, αλλά και σοβαρά, όπως το σταμάτημα του Μετρο, η παράταση κατασκευής στη Λεωφ. Διονύσου-Ν. Μάκρης, το Κτήμα Καμπά.


Ο Δημοσθένης Μπαρούτας επεσήμανε την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το κλείσιμο των σταθμών του μετρό στους κατοίκους της περιοχής. Φάνηκε άλλωστε και από τα μποτιλιαρίσματα στην Αττική Οδό και την Μεσογείων. Οι Δήμοι Κορωπί, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο και άλλοι δεν έχουν καμιά πύκνωση δρομολογίων των γραμμών της ΕΘΕΛ ούτως ώστε να αντικατασταθεί το έλλειμμα.

Ετσι ο σύμβουλος προτείνει να γίνει πύκνωση δρομολογίων γι’ αυτά που πάνε στο σταθμό Δουκίσης Πλακεντίας, γιατί οι 4 γραμμές που λειτουργούσαν από την Αμυνας προς τη Δ. Πλακεντίας συνεχίζουν, χωρίς βεβαίως να  εξυπηρετούν.


Επίκειται σύσκεψη με τον ΟΑΣΑ

Ο Νομάρχης Λεων. Κουρής ενημέρωσε το σώμα ότι έχει έρθει σε επαφή με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών ΟΑΣΑ και σύντομα θα γίνει συνάντηση για μια σφαιρική συζήτηση με θέμα το συγκοινωνιακό της περιοχής. Γιατί ως γνωστόν ο ΟΑΣΑ εποπτεύει και το ΤΡΑΜ και το Μετρό και τον Προαστιακό.


Αποικιοκρατικές κατασκευαστικές συμβάσεις


O Θαν. Μπαλής είχε καταθέσει ερώτηση σχετικά με μεγάλη σιδηροκατασκευή (αποθηκευτικός χώρος) που γίνεται στην εθνική οδό στο Πολυδένδρι, σε έναν χώρο 25 στρεμμάτων που ανήκει στη Ζώνη Α με Πρ.Διάταγμα 505/80. Και γίνεται από την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο της νέας εθνικής οδού.

Αναγκάστηκα να στείλω την επιστολή γιατί θα έπρεπε να κινηθούν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας. Η εταιρία λειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ», τόνισε ο Μπαλής.

Ο Χ. Δαμάσκος εξήγησε ότι επισκέφθηκε το χώρο η Πολεοδομία Καπανδριτίου και  κατασκευάζει αποθηκευτικό χώρο η εταιρία, όπου θα φιλοξενεί αλάτι, όπως τον ενημέρωσαν.

Η εταιρία που κάνει την κατασκευή είναι παραχωρισιούχος με το Ν 3555/07 και τελεί σε ειδική διαδικασία αδειοδότησης για τις εγκαταστάσεις στις εθνικές οδούς.

Πέρα από τη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ΥΠΕΧΩΔΕ  απαλλάσσεται από ειδικές διατάξεις.

Ο Θ. Μπαλής τόνισε ότι: «είναι μία μεταχείριση αποικιακού καθεστώτος. Δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται ο κάθε ανάδοχος. Εχει υπερβεί τα δύο Νομοθετικά Διατάγματα. Οι επιπτώσεις στην περιοχή είναι τεράστιες και εμείς ως παράταξη δεν θα το δεχθούμε. Αν θέλει ο Υπουργός να αλλάξει το Νομοθετικό διάταγμα ας έρθει σε επαφή με τους φορείς”.


Δεν ανακαλύψατε την Αμερική!


Ο Χ. Δαμάσκος απάντησε στον Μπαλή  ότι «εδώ γίνονται 200.000 τετραγωνικά στο Αεροδρόμιο και δεν μιλάει κανείς. Μην κάνουμε σαν να ανακαλύψαμε την Αμερική, την έχουν ανακαλύψει άλλοι.

Δεν γνωρίζω τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αλλά αν αυτό το κατασκεύασμα καλύπτεται με νομοθετική ρύθμιση, απλά θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Μπαλής. Αλλοι ανακάλυψαν την Αμερική, αλλά αυτοί οι άλλοι δεν μπορούν να θεωρούν εμάς ιθαγενείς.


Μόνο 5% κεφάλαιο βάζει η εταιρία!


Στο ίδιο μοτίβο απάντησε και ο Δ. Κωνσταντινίδης: «Πρόκειται για μια αποικιοκρατική σύμβαση και ο Νόμος είναι επίσης αποικιοκρατικός. Πρόκειται για μία δουλειά που θα μπορούσε να πάρει ο καθένας μας. Η κατασκευαστική εταιρία έχει:

45% Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση

25% Κρατική χρηματοδότηση

25% Δανειοδότηση από την Τράπεζα του Δημοσίου  και μόνο

5% βάζει η Εταιρία και θα εισπράττει διόδια επί επτά χρόνια.

Κάποια στιγμή δοκιμάσαμε να μοιράσουμε φυλλάδια στα διόδια και η εταιρία μας έφερε την Αστυνομία, κατήγγειλε ο Κωνσταντινίδης.


Σ.Σ. Γιατί στο τέλος θα μας πούνε και μ… λέει το τραγουδάκι και έχει απόλυτο δίκιο.

Τι νεράκι βγαίνει από τον Ιππόδρομο;


Η Χρ. Φράγκου για άλλη μια φορά έφερε με ερώτησή της το θέμα των νερών  που εξέρχονται από τον Ιππόδρομο συχνότατα, και είναι άγνωστης προέλευσης. Σύστησε δε να γίνει μικροβιολογική ανάλυση. Θέλουμε να δούμε αυτό το νερό τι περιέχει γιατί οι κάτοικοι της περιοχής δεν γνωρίζουν και ανησυχούν δικαιολογημένα γιατί πέφτει μέσα στα χωράφια τους και πολλοί από αυτούς είναι βιοκαλλιεργητές!

Ο Νομάρχης εξήγησε ότι έχει σταλεί στην εταιρία Ιππόδρομος έγγραφο, αλλά για άλλη μια φορά ακούστηκε ότι ο Ιππόδρομος τελεί υπό ειδικό αδειοδοτικό και νομικό καθεστώς, όπως επίσης με ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς τελούν το Αεροδρόμιο

Η Αττική Οδός και άλλα έργα που δεν τα ακουμπάνε ούτε νόμοι ούτε προεδρικά διατάγματα!

Πικρή διαπίστωση: Τελικά είμαστε ιθαγενείς!


Αιολικό πάρκο στη νήσο Αγ. Γεώργιος


Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 45 και 24MW στη νησίδα Αγ. Γεώργιος που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο νοτίως του ακρωτηρίου Σούνιο και σε απόσταση 20 χλμ από αυτό. 

Ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, είχε επισημάνει με έγγραφό του προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο και βρισκόταν εκεί, ότι «θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και να μνημονεύσετε ότι το ενεργειακό κέντρο ΔΕΗ ΛΑΥΡΙΟΥ ανήκει κατά 87,5% διοικητικά στο Δήμο Κερατέας και κατά 12,5% στο Δήμο Λαυρίου.

Ο Δήμος Κερατέας στο μέρος που τον αφορά (υποδοχή υποβρύχιου καλωδίου) εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη του».

Το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες τύπου VESTAS V90 3000KW. Η συνολική παραγόμενη ενέργεια θα ανέρχεται σε 195.531MWh (132.000MWh & 63.531MWh αντίστοιχα.

Για την κατασκευή του έργου απαιτούνται:

Διάνοιξη δασικών δρόμων 11.000μ.,

23 οριζόντιες πλατείες ανέγερσης διαστάσεων 50Χ50 μ. για την ανέγερση των πυλώνων,

Κατασκευή Υ/Σ ανύψωσης για τη σύνδεση των αιολικών πάρκων,

Υποβρύχια καλωδίωση μεταξύ της νησίδας Αγ. Γεωργίου και του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Λαύριο με την εκσκαφή χερσαίων τάφρων και υποθαλάσσιων τάφρων μέχρι τα σημεία προσαιγιάλωσης των καλωδίων στο βάθος των 20 μέτρων κατά μήκος της υπόγειας διαδρομής τους, Λιμενική υποδομή για την εξυπηρέτηση και μεταφορά των αναγκών της εταιρίας.

Η θέση του έργου βρίσκεται εκτός προστατευμένης περιοχής, μη ενταγμένης στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.


Προβλήματα από τη Διονύσου-Ν. Μάκρης

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Αντινομάρχης Γ. Πλακίτσης για την νέα παράταση που ζητάει για το έργο «Επέκταση συλλεκτήρια ομβρίων Γ’ προς τα ανάντι της Λ. Μαραθώνος» επί της Διονύσου – Ν. Μάκρης.

Η κατασκευή αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα καταστήματα που βρίσκονται επί της οδού και είναι αρκετά, όπως επεσήμανε ο Πλακίτσης αλλά και εκπρόσωπος καταστηματαρχών.

Ηδη έχουν κλείσει καταστήματα και αν πάρουν κι άλλες παρατάσεις θα κλείσουν όλα, αφού δεν μπορεί να προσεγγίσει ο καταναλωτής.

Το έργο όπως επισημάνθηκε από το Νομάρχη και δεν γνώριζαν οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης ανήκει στο Δήμο Νέας Μάκρης και η όποια παράσταση – διαμαρτυρία πρέπει να απευθύνεται προς τη  Δημοτική Αρχή της πόλης.

 

Κτήμα  Καμπά και Reds;


Ο Δ. Μπαρούτας και Παντ. Ασπραδάκης έχουν καταθέσει έγγραφο και ζητούν ενημέρωση για το Κτήμα Καμπά, στο οποίο επισημαίνουν ότι είναι μια τεράστια επένδυση με σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή, και έχουν γίνει συναντήσεις με το Δήμαρχο Παλλήνης και τους εκπροσώπους της εταρίας reds που είναι και η κατασκευάστρια.


Ας μη φανούμε άλλη μια φορά ιθαγενείς!


Για το Κτήμα Καμπά έχουμε γράψει πολλές φορές επισημαίνοντας τη θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας,  αλλά όπως φαίνεται οι διευθύνοντες των εταιριών βρίσκουν τον τρόπο να προχωρούν.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει γνωματεύσει ομόφωνα την απόρριψη της επένδυσης, πράγμα που επεσήμανε ο Νομάρχης και δήλωσε ότι τον ενημέρωσε ο Δήμαρχος για τη συνάντηση που είχε με την εταιρία.

«Εμείς έχουμε πάρει θέση. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η φάση και θα δούμε. Το θέμα βρίσκεται στον Οργανισμό Αθήνας», ήταν η απάντηση του Νομάρχη, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Αντινομάρχης Χαρ. Δαμάσκος τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε αντίρρηση επί της ουσίας. Επομένως δεν έχουμε λόγο να συζητάμε σ’ αυτή τη φάση».

 

Χρηματοδοτήσεις σε νέους αγρότες

Μόνο σε 13 από τις 44 πόλεις της Αν. Αττικής


Σε 13 Δήμους και Κοινότητες της Ανατ. Αττικής θα γίνουν χρηματοδοτήσεις σε νέους αγρότες.

Οι Δήμοι και Κοινότητες είναι Ανάβυσσος, Αυλώνα, Κάλαμος, Κερατέα, Λαύριο, Μαραθώνας, Ωρωπός Αγ. Κωνσταντίνος, Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Παλ. Φώκαια και Συκάμινο

Ο Νομάρχης εξέφρασε την άποψη ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο της Ανατ. Αττικής, γιατί υπάρχουν περιοχές που έχουν έντονη αγροτική δραστηριότητα και είναι έξω.

Ο Θ. Αυγερινός επεσήμανε ότι τα Κεντρικά Μεσόγεια που έχουν και τη μεγαλύτερη αγροτική εκμετάλλευση δεν είναι μέσα. Το ένα εκατομμύριο ευρώ που μπαίνει στην Ανατ. Αττική το θεωρώ μηδαμινό ποσό, αφού μόνο 40 αγρότες θα μπορέσουν να καλυφθούν.


Η ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας είναι πλέον το μόνο περιβαλλοντικό ζητούμενο για την Ανατ. Αττική. Και το περιβάλλον πρέπει να το φροντίσουμε, τόνισε ο Χαρ. Δαμάσκος.

Ο Θ. Μπαλής πρότεινε να δημοσιοποιηθούν οι ΖΟΕ και οι εντάξεις των διαφόρων περιοχών, ώστε να γνωρίζουν οι αγρότες πού μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητα.

Τέλος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε:

• να προτείνει την ένταξη όλων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρο για τους νέους γεωργούς, ούτως ώστε να καλύψει και τους 44 Δήμους και Κοινότητες της περιοχής

• να ζητήσει αύξηση του ποσού που θα διατεθεί για την Αττική, πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έχει εγκριθεί, ούτως ώστε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση

• να προωθήσει δράσεις ενημέρωσης για όλους τους ενδιαφερόμενους νέους

γεωργούς.


Σ.Σ.: Εμείς επαναφέρουμε την πρόταση που είχαμε καταθέσει προ έτους περίπου όταν συζητιόταν η κατάσταση των αγροτών – για άλλη μια φορά – στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Να κηρυχθεί η Ανατ. Αττική ως περιοχή βιοκαλλιέργειας και να καθοδηγηθούν οι αγρότες προς αυτή την κατεύθυνση. Το κέρδος μακροχρόνια θα είναι πάρα πολύ μεγάλο και για την περιοχή αλλά και για τους αγρότες. Την πρότασή μας άλλωστε είχαν αγκαλιάσει ο Σύλλογος βιοκαλλιεργητών.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 130 guests και κανένα μέλος