Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του δημάρχου 3Β, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στον απολογισμό του έργου του στα δυόμιση χρόνια θητείας του ήταν πράγματι εντυπωσιακή.

 

Η αίθουσα ξεχείλισε από κόσμο.

Αν προσπαθήσει κανείς να ερμηνεύσει το πλήθος μπορεί να δει πως άλλοι παρευρέθηκαν γιατί είναι ενεργοί πολίτες και ήθελαν να ακούσουν, άλλοι για να τους δουν ότι πήγαν, άλλοι γιατί είναι επαγγελματίες, άλλοι γιατί ήταν κομματικοί κ.ά.

Πολύς ο κόσμος και γενικά καλή και η οργάνωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο τραβηγμένο από ψηλά, μια και είναι πιλότος, με τοπία μέσα από το πιλοτήριο.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, αναφέρθηκε στο θάνατο του πρώην δημάρχου Βούλας Αγγελου Αποστολάτου, που συνέβη το Σάββατο 4 Μαρτίου, λέγοντας: «ένας σημαντικός άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Αγγελος Αποστολάτος, ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Βούλας, έφυγε αφήνοντας πίσω του μία σημαντική παρακαταθήκη του έργου αυτού που μετέτρεψε την τότε Κοινότητα Βούλας, σε μια πόλη σύγχρονη, λειτουργική, με αποτέλεσμα και ουσία».

Ακολούθησε ο απολογισμός του, ο οποίος σε γενικές γραμμές ήταν διαχειριστικός. Αναπλάσεις πλατειών, ανακατασκευή παιδικών χαρών, αντικατάσταση φωτιστικών και εκπόνηση μελετών.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή σχέση Δήμου - Περιφέρειας και στον λόγο που τήρησε η Ρένα Δούρου στην αρχή της θητείας της ότι «όποιος δήμος είναι επιμελής, και έχει έτοιμες ώριμες μελέτες έργων, θα χρηματοδοτηθεί».

Και ο Δήμος 3Β έχει πάρει τις μεγαλύτερες και περισσότερες χρηματοδοτήσεις από τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Την ευχαρίστησε ιδιαίτερα «για τη συνέπεια των λόγων της» καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου «γι’ αυτή την παραγωγική και διτή σχέση».

Οι ελεύθερες παραλίες στη διαχείριση του Δήμου

Το πιο σημαντικό έργο των δυόμισι ετών για το δήμαρχο είναι οι συμβάσεις μέσω των οποίων θα παραχωρηθούν στο Δήμο 3B για διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση, 500 στρέμματα παραλιακού μετώπου.

Ήδη έχει υπογράψει συμβάσεις για δύο από τις πέντε παραλίες που παραχωρούνται για είκοσι χρόνια, με μικρό μίσθωμα και με υποχρέωση συντήρησης και ανάπτυξης.

Έργο που επετεύχθη μετά από συντονισμένες προσπάθειες, πολλές συναντήσεις με την κεντρική εξουσία, από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τα γραφεία της ΕΤΑΔ αλλά και συνεργασία και άλλων δημάρχων του παραλιακού μετώπου.

Διαχείριση απορριμμάτων

Ο Δήμος στοιχίζεται στο Πρόγραμμα ανακύκλωσης, που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια, και ήδη έχει σημειώσει επιτυχίες σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Παν/μιου Αιγαίου - όσον αφορά σχετικές μελέτες- και έχει ήδη παράξει ο δήμος οργανικό λίπασμα το οποίο θα αρχίσει να διοχετεύει σε λίγο προς τους δημότες.

Σύντομα, όπως ανακοίνσε ο δήμαρχος, θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι σε διάφορα σημεία της πόλης για τη συλλογή υπολειμμάτων από τρόφιμα.

Ήδη εκδόθηκε -από το Δήμο- αναλυτικός κανονισμός καθαριότητας του Δήμου και σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Δήμος εφαρμόζει πιλοτικά πρόγραμμα «Δωρεάν υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας, ως ανταμοιβή για την ανακύκλωση των δημοτών» . Διανέμονται τα πρώτα πακέτα αποτελούμενα από ειδικές σακούλες με σήμανση.

«Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα, προμηθευόμαστε και τοποθετούμε συνέχεια νέους κάδους σε όλη την πόλη και παράλληλα αναβαθμίζουμε τον στόλο των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου».

Αναφερόμενος στην πώληση του “Αστέρα” σημείωσε: «Χαιρετίζουμε οποιαδήποτε επένδυση που φέρνει στην πόλη μας την ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας, αρκεί αυτή να σέβεται το περιβάλλον και να μην επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και χωριστά για κάθε δημοτική ενότητα.

Για τη Βάρη, ότι υπεγράφη και έγινε ΦΕΚ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) το οποίο σημειωτέον έχει ξεκινήσει επί δημαρχίας Καπετανέα και κινδυνεύει να πέσει, γιατί έχουν προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής Φλέμινγκ.

Για το ρέμα του Κόρμπι, που έχει γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας, αφού ακόμα από την εποχή δημαρχίας του Κώστα Μπαγλατζή οριοθετείται και φτιάχνεται. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι «σήμερα βρίσκεται σε φάση έκδοσης ΦΕΚ οριοθέτησης και πιστεύουμε, ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου».

Ας το ελπίσουμε κι εμείς μήπως και προχωρήσει.

Αναφέρθηκε ακόμα σε άλλα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία μελέτης, ολοκλήρωσης ή δημοπράτησης, όπως ανοιχτό κολυμβητήριο, ανάπλαση πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου, οδοποιΐα κ.ά.

Για τη Βούλα, αναφέρθηκε -κυρίως- σε εκπονήσεις μελετών για έργα που θα δημοπρατηθούν: ανακατασκευές πεζοδρομίων, εργασίες στα σχολεία, ανάπλαση Κοιμητηρίου Βούλας, τροποποίηση ρυμοτομικού στην είσοδο του Ασκληπιείου Βούλας, αλλά και στην τροποποίηση ρυμοτομικού για την επέκταση του γηπέδου Βούλας, ανακατασκευή της εξέδρας, δημιουργία εντευκτηρίου και την κατασκευή κλειστού προπονητηρίου μπάσκετ.

Για τη Βουλιαγμένη το σημαντικό έργο είναι η διευθέτηση ομβρίων υδάτων όλης της πόλης, ύψους 9 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.

Αναφέρθηκε και ευχαρίστησε δωρητές της περιοχής, που ανέλαβαν την εκπόνηση για έργα στο Δήμο, τους οποίους κατονόμασε: Αθανάσιος Μαρτίνος, 4 μελέτες, Γιώργος Προκοπίου 3 μελέτες, Στέλιος Παπαδημητρίου 1 μελέτη, Χρήστος Δαμβέργης 1 μελέτη.

Και για τις τρεις δημοτικές κοινότητες, όπως είπε ο δήμαρχος, έχουν δαπανηθεί ή πρόκειται να δαπανηθούν τα παρακάτω κονδύλια:

Βαρη: 33.000.000€,

Βούλα: 2.800.000€ και

Βουλιαγμένη: 1.000.000€.

Για τη νήσο Υδρούσα

Στις 6 Απριλίου, ξεκινάει στις αίθουσες των δικαστηρίων η υπόθεση της Υδρούσσας.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ξεκίνησε να κατασκευάζει πάνω στο νησί εγκαταστάσεις με πλωτές εξέδρες, οικίσκους και ομπρέλες η εταιρεία «Υδρούσσα Αναπτυξιακή ΙΚΕ».

Και η εφημερίδα μας και οι σύλλογοι αλλά και ο Δήμος αντέδρασαν με κινητοποιήσεις και δημοσιεύματα.

Ο δήμος, με ενέργειες σταμάτησε τις εργασίες και άσκησε ποινική δίωξη κατά του πρώην Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Λιακόπουλου, των ιδιοκτητών της Υδρούσσας αδελφών Αλαμανή και κατά της Διευθύντριας της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Της υπόθεσης έχει επίσης επιληφθεί ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, ενώ ο φάκελος διαβιβάστηκε και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος προκειμένου, να διενεργηθεί έλεγχος για ενδεχόμενες ποινικές και διοικητικές ευθύνες ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, για την έγκριση εγκατάστασης πλωτών εξεδρών στο νησί.

Στις 15 Μαρτίου, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή της Δήμου που αφορά τη χρήσης γη στη νησίδα.

Για το ξενυχτάδικο

της Βούλας...

Το καλοκαίρι που πέρασε, τοποθετήθηκαν τεράστιες πινακίδες στο κέντρο έναντι του Ασκληπιείου νοσοκομείου, που ανακοίνωναν την έναρξη νυχτερινής διασκέδασης, εντελώς παράνομα χωρίς καμία προβλεπόμενη άδεια.

Ο Δήμος και ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κινητοποιήθηκε άμεσα και όπως τόνισε «Μετά από μεγάλο αγώνα, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές, η επιχείρηση σφραγίστηκε και δεν λειτούργησε».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην κοινωνική υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος, σε μικροεπεμβάσεις για καλύτερο περιβάλλον, αλλά και στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό μέσω του ΟΑΠΠΑ.

Μετά την ομιλία του δημάρχου ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου, παρευρισκομένων δημάρχων όμορων περιοχών και βουλευτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αυτή την περίοδο χρηματοδοτεί προγράμματα και έργα προς το δήμο συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ περίπου. Στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες να μετέχουν ενεργά στο νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης που η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά άμεσα σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ευχές από τους δημάρχους προς τον Γρ. Κωνσταντέλλο καθώς και από τους βουλευτές.

Είπαν:

Ο “πατριάρχης” της Τ.Α. δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης: «Η Περιφερειάρχης κυρία Δούρου, είναι μία νύφη που την έχουμε αγκαλιάσει όλοι, αλλά δεν ξέρω ποιος θα την πρωτοπαντρευτεί» .

Εδωσε όμως δείγματα γραφής, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι πολιτικές μας πεποιθήσεις να επηρεάζουν τη σχέση μας και τη λειτουργία του Δήμου».

«...επειδή έχω μία πείρα τεσσάρων εκλογικών περιόδων πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή, έχετε υπόψη σας, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι δήμαρχοι, είναι, γιατί για το αυτονόητο σ’ αυτό τον τόπο χρειάζεται μεγάλος κόπος».

Γ. Σωφρόνης: όλοι οι αυτοδιοικητικοί θέλουμε και τη συναισθηματική και την ψυχική στήριξη γιατί η σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε είναι πάρα - πάρα πολύ δύσκολη.

Γ. Παπανικολάου: «Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά λόγω αυτών λειτουργούν υποδεέστερα και οι υπηρεσίες, φοβούνται οι διάφοροι αρμόδιοι...».

Σοφία Βούλτεψη: «Σήμερα εκπροσωπώ τον πρόεδρο της Ν.Δ. τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του, όπως και το χαιρετισμό του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας...».

apologismos 1

 Παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι: Γιώργος Παπανικολάου Γλυφάδας, Γιάννης Κωνσταντάτος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Διονύσης Χατζηδάκης Φαλήρου, Γ. Ιωακειμίδης Νίκαιας, Γιώργος Σωφρόνης Σαρωνικού, Δημ. Λουκάς Λαυρεωτικής και οι πρώην δήμαρχοι Bούλας Γ. Μάντεσης, Κρωπίας Π. Παπαγιαννόπουλος, Δ. Μαναός Ψυχικού.

Από βουλευτές παρευρέθηκαν, ο Θ. Μπούρας, η Σ. Βούλτεψη, ο Κώστας Κατσίκης, ο Μ. Γεωργιάδης ο Δ. Καβαδέλλας και ο πρ. βουλευτής Νίκος Καντερές.


 

Eίναι γεγονός ότι τα χρόνια της κρίσης, των Δήμων έχουν συρρικνωθεί τα έσοδά τους και ο ρόλος τους γίνεται περισσότερο διαχειριστικός παρά δημιουργικός. Δύσκολα βρίσκεις έργα πνοής πλέον στους Δήμους.


Ο απολογισμός του δημάρχου Γρ. Κωνσταντέλλου ήταν κυρίως διαχειριστικός με πολλές εκπονήσεις μελετών, και αναγκαίων παρεμβάσεων για να διατηρηθεί η πόλη σε ανθρώπινο επίπεδο.
Θετική είναι η εξέλιξη των συμβάσεων του παραλιακού μετώπου, εφόσον τις διαχειριστεί με πρώτο μέλημα την εξυπηρέτηση του πολίτη.


Στα θετικά του δημάρχου η παρέμβασή του στη νήσο Υδρούσα καθώς και στο κλείσιμο του νυχτομάγαζου έναντι του Ασκληπιείου.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος