Ο Σύλλογος Φίλων του αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα προσφεύγει κατά της απόφασης

 

Εξετάσθηκε 25-1-17 στην Επιτροπή του άρθρου 152 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η προσφυγή των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα κατά της Μελέτης Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στην πρώην Αμερικανική Βάση που προβλέπει επιτόπου διατήρηση των μπάζων.

Την προσφυγή υπερασπίστηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Δελαγραμμάτικας και η αρχαιολόγος της Εφ. Αρχ. Ανατ. Αττικής και μέλος του Δ.Σ. Πέλλυ Φωτιάδη.

Τα στοιχεία που κατέθεσαν ήταν:

  1. Η Μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη ούτε αναφέρει ότι με το Νέο Χωροταξικό η Μπρέξιζα έχει κηρυχθεί υγρότοπος Α΄ προτεραιότητας που απαγορεύει τέτοια αποκατάσταση.
    Φιλοξενεί το μοναδικό ιερό αιγυπτιακών θεοτήτων, και είναι αρχαιολογικός χώρος με ζώνες Β΄ και Α΄ απόλυτης προστασίας.
  2. Η απαίτηση για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της πρώην Αμερικανικής Βάσης με ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ του απορριμματικού φορτίου από:.
  3. Το Συνήγορο του Πολίτη
  4. Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής όπου υποδεικνύει για εναπόθεση των αδρανών, συγκεκριμένα προς αποκατάσταση λατομεία
  5. Τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής καθώς η Μπρέξιζα έχει ενταχθεί με προτεραιότητα μεταξύ των 14 σημαντικότερων υγροτόπων της Αττικής, στο πρόγραμμα ORIENTGATE με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για:
  • απομάκρυνση των υλικών με Πιλοτικές εφαρμογές για την Μπρέξιζα .
  • έργα ανάδειξης της αμφίδρομης σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς συνδέεται με αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο.
    • ανάδειξη και άσκηση αναψυχής και ήπιου τουρισμού.
  1. Τη σύσκεψη στις 17-11-16 του Αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου με την Προϊσταμένη και Αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, τον Αντιδήμαρχο Μαραθώνα Α. Μεγαγιάννη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Μαραθώνα Φ. Δεληβοριά και τον Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, που κατέληξε να εκπονηθεί μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου με τη μεταφορά του κύριου όγκου των μπάζων σε κοντινό λατομείο.
    Έτσι και με την ανάληψη δράσεων ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών χώρων και υγροτόπων ο Μαραθώνας να καταστεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός και τόπος αναψυχής.

Όπως σημειώνουν: «Εκτιμάμε θετική την ανταπόκριση της Επιτροπής στις απόψεις μας και πιστεύουμε ότι ακύρωση της απαράδεκτης μελέτης και προσαρμογή της στη λογική απομάκρυνσης και ανάδειξης του χώρου θα αποτρέψει την ακύρωση του προγράμματος ORIENTGATE με την συνακόλουθη απώλεια των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Δεν θα σπαταληθεί δημόσιο χρήμα σε μια παράνομη μελέτη και σε ένα παράνομο έργο».

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 199 guests και κανένα μέλος