Παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία για την υποχρεωτική ηλεκτρονική εγγραφή και καταχώριση επιχειρήσεων και οργανισμών στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Παρατείνεται δε και η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή της έκθεσης αποβλήτων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την 31η Μαΐου 2017.

Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) έχει τεθεί σε λειτουργία στην διεύθυνση http://wrm.ypeka.gr/, όπου έχει αναρτηθεί και σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης (“Υποστήριξη”). Πρόκειται για online ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου καταχωρούνται ηλεκτρονικά (με ευθύνη των υπόχρεων επιχειρήσεων, Δήμων και Οργανισμών) στοιχεία για το είδος και την ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων, καθώς και για τη μέθοδο διαχείρισης που εφαρμόζεται, με σκοπό να υπάρξει πλήρης αποτύπωση της παραγωγής και διακίνησης των αποβλήτων στη χώρα μας και φυσικά έλεγχός της από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.

Το Η.Μ.Α αποσκοπεί στην:

- τήρηση μητρώου όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων
- ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των αποβλήτων και ιχνηλασιμότητά τους
- δυνατότητα διασταύρωσης στοιχείων και περιβαλλοντικών ελέγχων
- δυνατότητα αποτελεσματικότερων επιθεωρήσεων για αντιμετώπιση περιβαλλοντικών παραβάσεων
- βελτίωση της δυνατότητας παραγωγής αναφορών και εκθέσεων, καθώς και του επιστημονικού/ερευνητικού έργου.
- έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση μέσω διαδικτύου εμπλεκόμενων και κοινού
- διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με ηλεκτρονικά μητρώα δημοσίων αρχών
- εξοικονόμηση πόρων, χρόνου και διοικητικού φόρτου
 

Σε κάθε οργανισμό, ή ΟΤΑ Α’ βαθμού, καθώς και σε κάθε εγκατάσταση ή δραστηριότητα που εγγράφεται και καταχωρείται ηλεκτρονικά στο ΗΜΑ, αποδίδεται ένας μοναδικός “Αριθμός Μητρώου ΗΜΑ”. Η λειτουργία του καθορίζεται από την ΚΥΑ 43942/4026/2016 (Β’ 2992) «Οργάνωση και λειτουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.4042/2012 (Α’ 24), όπως ισχύει».

Η διαχείριση του ΗΜΑ ασκείται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΝ, ενώ η εποπτεία λειτουργίας και εφαρμογής είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ. Η δημιουργία του ΗΜΑ υποστηρίχθηκε και από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης (ΣΕΠΑΝ).

O Αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η δυνατότητα της Πολιτείας, για πρώτη φορά, να παρακολουθήσει, με σύγχρονο και αδιάβλητο τρόπο, την πορεία των αποβλήτων μέχρι τον τελικό τους προορισμό, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, διακοπή των ανεξέλεγκτων απορρίψεων βιομηχανικών αποβλήτων, εξάλειψη της παραοικονομίας.

Η τήρηση έγκυρων και διασταυρωμένων στοιχείων είναι στοιχειώδης υποχρέωση της χώρας για την εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας. Μαζί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, που έχει ήδη υπογραφεί και θεσμοθετηθεί, αποτελεί μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση της προβληματικής διαχείρισης των βιομηχανικών επικινδύνων αποβλήτων αλλά και συνιστά σημαντική ποιοτική αλλαγή στην παρακολούθηση της διαχείρισης αποβλήτων, που περνά πλέον στην ηλεκτρονική εποχή. Ταυτόχρονα, αποτρέπει την επιβολή υψηλής χρηματικής κύρωσης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού η χώρα μας ευθυγραμμίζεται με την κοινοτική νομοθεσία».

σ.σ. και βέβαια ακολουθεί η χρέωση ανά δημότη των απορριμμάτων που πετάει. Το έχουμε γράψει πριν χρόνια με τίτλο «πληρώνω όσο πετάω» και μάλλον ήρθε η ώρα. «Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ...ράβδος», και θα αναγκαστούμε Δήμοι και πολίτες να ανακυκλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος