Την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού ζητάει με ψήφισμά του (Πέμπτη 5/2) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατ. Αττικής και ακόμα:
– Να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων  για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική για να βρεθεί μία λύση που θα είναι και αποδεκτή και βιώσιμη....

Αλλαγή Περιφερειακού Σχεδιασμού

για ΧΥΤΑ ζητούν Ο.Τ.Α. και κάτοικοι


Την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού ζητάει με ψήφισμά του (Πέμπτη 5/2) το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατ. Αττικής και ακόμα:

– Να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων  για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική για να βρεθεί μία λύση που θα είναι και αποδεκτή και βιώσιμη.

– Να καλέσουν τον Ενιαίο Σύνδεσμο να σεβαστεί τη νομοθεσία που υπάρχει και που του επιβάλει να δεχθεί τα απορρίμματα από όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες όλης της Αττικής.

– Οι ΟΤΑ της περιοχής μας που  έχουν πρόσβαση στον ΕΣΔΚΝΑ αλλά διατηρούν συνάμα και ΧΑΔΑ, να τους καταργήσουν και να τους καθαρίσουν.

– Να επιβληθούν λύσεις που θα είναι συμβατές με την Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και να ενθαρρύνουν την ανακύκλωση.


Στις παραπάνω θέσεις κατέληξε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, κατ’ απόλυτη πλειοψηφία – μειοψηφούσας της Ν.Α.Σ. – μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 4,5 ωρών την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, με μοναδικό θέμα:

«Σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων και προβλήματα από τους Χ.Α.Δ.Α. στην Ανατολική Αττική».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι βουλευτές περιφέρειας Αττικής Ν. Καντερές (Ν.Δ.), Εύη Χριστοφιλλοπούλου και Β. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) Ιωάννης Γκιόκας (Κ.Κ.Ε.) και Μάκης Βορίδης (ΛΑ.Ο.Σ.), που συνέκλιναν στις τοποθετήσεις τους ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003 είναι ξεπερασμένος και ανεφάρμοστος.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και οι Δήμαρχοι, Στ. Ιατρού της Κερατέας, Ν. Κούκης του Γραμματικού, Δημ. Δάβαρης της Παιανίας, που αναφέρθηκε και στη μείωση κατά 20% του όγκου των απορριμμάτων που πέτυχε στο Δήμο του, Σπ. Ζαγάρης του Μαραθώνα, Φώτης Μαγουλάς του Μαρκόπουλου, Πέτρος Φιλίππου των Καλυβίων και άλλοι όπως εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι.


«Άλλα λέει η θειά μου κι άλλα ακούν τ’ αυτιά μου»… για την Κυβέρνηση.

Η αποκλειστική αυτή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από δύο συνεδριάσεις, 15 και 29 Ιανουαρίου, επί του θέματος, της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και μιας επί τόπου επίσκεψής της στον χώρο υγειονομικής (υποτίθεται) ταφής υπολοίπων (Χ.Υ.Τ.Α.) της Φυλής, το πρωί της Τρίτης.

Κι ενώ αυτά συζήταγαν στην επιτροπή της Βουλής – στην οποία δεν παρίστατο το ΥΠΕΧΩΔΕ, πράγμα που στηλίτευσε και ο Κυρ. Μητσοτάκης – και στο Νομαρχιακό συμβούλιο, την ίδια ώρα η Κυβέρνηση δια του Υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Νάκου διαβεβαίωσε τον εκπρόσωπο της Δ/σης Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γ. Κρεμενλή ότι εντός 2 μηνών θα έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία του διαγωνισμού για την κατασκευή δύο εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Κερατέα και το Γραμματικό και δύο στη Φυλή.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υφυπουργός μετά τους φόβους που εξέφρασε ο εκπρόσωπος περιβάλλοντος της Κομισιόν ότι είναι «ορατός ο κίνδυνος επιβολής προστίμων στη χώρα μας… από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και δέσμευσης οικονομικών κονδυλίων, εξαιτίας της καθυστέρησης της υλοποίησης των έργων, για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.

Την είδηση αυτή μετέφερε στο Ν.Σ. ο υπογράφων όχι για να βάλει «φωτιά στα μπατζάκια τους», αλλά για να καταλάβουν και να δράσουν αναλόγως, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στ’ αχνάρια της Βάσως Παπανδρέου και της Κυβέρνησης, τότε, του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε τη σχετική διάταξη, για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Κατόπιν τούτων, οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι αγορεύσεις και οι συγκρούσεις και του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αξία θα ‘χουν εάν επιβάλλουν δια της νομικής Διοικητικής και πολιτικής οδού στον Ενιαία Σύνδεσμο Αττικής, που διαχειρίζεται τα σκουπίδια να δεχθεί τα απορρίμματα ΟΛΩΝ των Δήμων της Αττικής (χωρίς πονηρές προϋποθέσεις) μέχρις ότου καταλήξει η Κεντρική και τοπική Διοίκηση, μετά από σοβαρή επιστημονική μελέτη, χωρίς κομματικές και δήθεν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, τι θα κάνει τα σκουπίδια της.

Και βέβαια, πάντα με την αγωνιστική εγρήγορση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων, των υπεύθυνων πολιτών, ακριβέστερα.

Επί του θέματος, δυστυχώς, θα επανέλθουμε.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 168 guests και κανένα μέλος