Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση εξελίχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, με   θέμα συζήτησης, την ψήφιση του νέου ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων). Η αίθουσα είχε γεμίσε από κατοίκους της Φυλής και του Γραμματικού που διαμαρτύρονταν, οι μεν πρώτοι για τη “διαιώνιση” της χωματερής οι δε δεύτεροι για την επιχειρούμενη νέα χωματερή στον τόπο τους.

Η φασαρία στα έδρανα ξεκίνησε πριν καλά καλά ξεκινήσει να συζητείται το θέμα. Οι κάτοικοι ανέβηκαν στο Προεδρείο με πανό και συνθήματα, με αίτημα την αναβολή της συζήτησης, την απόσυρση του σχεδίου ΠΕΣΔΑ και τη ριζική αναμόρφωσή του κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.

Το προεδρείο διέκοψε τη διαδικασία και βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής της εξέλιξης της διαμαρτυρίας για μία ώρα περίπου. Στο μεταξύ, κατατέθηκε και επίσημο αίτημα απόσυρσης του θέματος, «προκειμένου να εκπονηθεί νέα μελέτη που να παίρνει υπόψη της τις ανάγκες των πολιτών της Αττικής και του περιβάλλοντος», από επτά περιφερειακούς συμβούλους (Άννα Βασιλάκη, Δέσποινα Κουτσούμπα, Μάκη Μαντά, Ζωή Ράικου, Γιάννη Πρωτονοτάριο, Μαρίνα Κουκά, Φλώρα Νικολιδάκη), αίτημα που δεν έλαβε καθόλου υπόψη του το προεδρείο, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής (ΠΡΩΣΥΝΑΤ).

Ξαφνικά, εισέρχονται στην αίθουσα συνεδρίασης μαζικά περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου -ζώντας με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων- ανακοινώνει τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!!!

Ετσι με “κοπτάτσια” όπως ανακοινώνουν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης η πλειοψηφούσα παράταξη της Ρένας Δούρου, ανακοίνωσε την υπερψήφιση του ΠΕΣΔΑ(!!!).

Αμεση ήταν η αντίδραση από τα έδρανα της αντιπολίτευσης με πρώτο τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό «Αττική» να εγκαλεί την περιφερειάρχη να περιφρουρήσει την δημοκρατία και να τονίζει ότι η διαδικασία είναι άκυρη.

Δήλωσε σχετικά ο Γιάννης Σγουρός:

Την ώρα που γίνονταν διαβουλεύσεις σχετικά με την εξέλιξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, χωρίς να γίνει καν εισήγηση, χωρίς να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, χωρίς να γίνει ψηφοφορία αναφώνησε ένα «ως η εισήγηση», ολοκληρώνοντας από μόνος του τη διαδικασία(!).

«Όσα έγιναν προσβάλλουν τη δημοκρατία μας και τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Η συνεδρίαση παρωδία είναι άκυρη πρέπει να επαναληφθεί. Καλούμε την κα Δούρου να περιφρουρήσει ως οφείλει τη διαδικασία, τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Να σεβαστεί το θεσμό που υπηρετεί. Δεν θα αφήσουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και του αυταρχισμού».

 

«180 - Η Αττική αλλάζει πρόσωπο»

Η παράταξη «180 - Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» ζητάει την επανάληψη της διαδικασίας εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία.

Η κα Δούρου και η παράταξή της μετά από δυο ετών καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις φέρεται να έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Αντιμέτωπη πλέον με ένα πρόβλημα η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο, προσπαθεί να

αποκρύψει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της γιατί αυτός αποκαλύπτει τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις που αφειδώς μοίραζε τόσο στη Φυλή όσο και στο Γραμματικό.

[...]Η πρακτική αυτή μας βρίσκει αντίθετους και την καταγγέλλουμε.

Καλούμε την κα Περιφερειάρχη με σαφήνεια και ειλικρίνεια να αποκαλύψει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το λαό της Αττικής τον σχεδιασμό της για την χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων.

Λαϊκή Συσπείρωση Αττική

Με πρόσχημα τις διαμαρτυρίες κατοίκων των περιοχών Φυλής και Μαραθώνα και ενώ είχε διακοπεί η συνεδρίαση, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτέλεσμα ψηφοφορίας η οποία δεν διεξήχθη ποτέ.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καταγγέλλει στους εργαζόμενους της Αττικής, το βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό περιεχόμενο του Αναθεωρημένου Π.Ε.Σ.Δ.Α., που εκ των πραγμάτων καταδικάζει ιδιαίτερα τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου, να συνεχίσουν να ζουν με τα σκουπίδια σ’ αυτή την ήδη κορεσμένη περιοχή.

Αυτά είναι τα “έργα και οι ημέρες”, της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Καλούμε το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα να εντάξει στις διεκδικήσεις του και στην καθημερινή του πάλη και αυτό το μεγάλο θέμα που αφορά άμεσα στη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να μην αποδεχτεί και να καταργήσει στην πράξη την πολιτική που υπηρετεί τους μονοπωλιακούς ομίλους, δίνοντας τους “γη και ύδωρ”».

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή

«Η παρέμβαση συλλογικοτήτων ενάντια στον νέο ΠΕΣΔΑ Φυλής, που ανέβηκαν στο προεδρείο, διέκοψε τη διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα ενέκρινε τον ΠΕΣΔΑ. Το προεδρείο διέκοψε τη διαδικασία, αντί να ανταποκριθεί στο αίτημα των κατοίκων, παίρνοντας πίσω αυτόν τον κατάπτυστο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που συνεχίζει το έργο Σγουρού!”

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Φιλίππου, μας δήλωσε ότι τηρήθηκε συνοπτικά η διαδιασία, γιατί αν δεν ψηφιζότανε θα χάναμε και τα λεφτά του ΕΣΠΑ και θα μέναμε στην παλιά κατάσταση, της Φυλής...

Η θέση της πλειοψηφίας «Δύναμη ζωής»

Η 38η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε εσπευσμένα, ύστερα από την έγκριση της δεύτερης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και μέσα σε συνθήκες έντασης, αφού η επιμονή μιας ομάδας πολιτών δεν επέτρεπε την ομαλή εξέλιξη της συζήτησης παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε ο λόγος, που ωστόσο τον αρνήθηκαν, από τον πρόεδρο του ΠΕ.ΣΥ, Θ. Σχινά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εξαντλητικά και επανειλημμένα συζητήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, εξασφαλίζοντας πάντα, όσες φορές ήταν απαραίτητο, εκείνες τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις, όχι μόνο των παρατάξεων του ΠΕΣΥ αλλά και μεγάλου αριθμού δημάρχων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και συλλογικοτήτων και πολιτών. Αυτή η θεμελιακή επιλογή από την πλευρά της Διοίκησης, η επιλογή του ανοικτού, δημοκρατικού διαλόγου, έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Θα είναι διαρκής, ανοικτή προς όλους, όσοι θέλουν μέσα από αυτή την ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και πέντε δεκαετίες παραμένει άλυτο, συσσωρεύοντας σειρά σοβαρών επιπτώσεων – περιβαλλοντικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημόσιας υγείας.

Τελευταία παρατήρηση: όλοι έχουν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και παράλληλα έχουν την ευθύνη των μέσων που επιλέγουν για την έκφρασή της. Τούτο όμως δεν μπορεί να στερεί τη δυνατότητα από μια αιρετή Διοίκηση να αποφασίσει και πολύ περισσότερο όταν διακυβεύονται ζητήματα τέτοιας μεγάλης και κρίσιμης σημασίας.

Και, σε τελευταία ανάλυση, όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες στους οποίους λογοδοτούμε.

Α. Μπουζιάνη

Διαβάστε σχετικά:

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 102 guests και κανένα μέλος