για την πρώτη φάση της διαχείρισης απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο

 

Συνάντηση του Δήμου 3Β με τον κόσμο των επιχειρήσεων του Δήμου, και δη επιχειρήσεων με προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της Βούλας.

Στο πάνελ ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Διευθυντής καθαριότητας του Δήμου Μιλτιάδης Καβράκος ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Παναγιώτης Σωτηρόπουλος. και ο προϊστάμενος Θανάσης Μίχας. Στην πορεία της συζήτησης προσήλθε και ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος της ανακύκλωσης Βρούστης Αριστείδης.

Η συνάντηση είχε σκοπό να γίνει ανταλλαγή απόψεων, αλλά κυρίως να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του Δήμου, για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν τους κάδους και τα οργανικά απορρίμματα οι επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρώτο στάδιο της οργανικής διαχείρισης απορριμμάτων από το Δήμο.

Ο Δήμος ξεκινήσε με τις επιχειρήσεις γιατί όπως είπε “είναι το μπαλκόνι της πόλης” και τα αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά είναι άμεσα ορατά.

Οι βυθιζόμενοι κάδοι για πολύ καιρό έμεναν αναξιοποίητοι από τους επιχειρηματίες γιατί έβρισκαν την “εύκολο λυση” και τα πετούσαν στους μεγάλους κάδους απορριμμάτων. Η αιτίαση ήταν ότι οι σακούλες δεν μπαίνουν στο άνοιγμά τους γιατί είναι μικρό.

Βέβαια ο βυθιζόμενος κάδος παίρνει ειδική σακούλα και όχι όποια πρόχειρη έχουμε.

Ετσι ο Δήμος αναγκάστηκε να αποσύρει από τους δρόμους με εμπορική χρήση τους κάδους, που βρίσκονται πάνω στο δρόμο, για να υποχρεωθούν οι επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν τους βυθιζόμενους.

Ο Δήμος κάνει τα πρώτα του βήματα διαχείρισης απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο και πρέπει επιχειρήσεις και πολίτες να τον ακολουθήσουν.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα των κατοίκων και ο Δήμος θα τηρήσει τις δικές του υποχρεώσεις.

Mην πετάτε κλαδιά μαζί με άλλα αντικείμενα

Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει την επιτόπου διαλογή στη συλλογή των εξωτερικών απορριμμάτων και πιο συγκεκριμένα των κλαδιών.

Τα κλαδιά που πετιούνται στα πεζοδρόμια δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται με άλλα απορρίμματα γιατί συλλέγονται και πάνε σε λειοτεμαχιστές, όπου γίνονται ...αλεύρι.

Αυτό θα πρέπει και οι κάτοικοι να το προσέξουν και να μην ανακατεύουν κλαδιά με άλλα ογκώδη αντικείμενα γιατί γίνεται περισσότερη δουλειά με μεγαλύτερο κόστος. Και βέβαια δεν πετιούνται χύμα και άτακτα αλλά σε δεμάτια.

Το κόστος μετακυλίεται στον πολίτη, αφού ο EΣΔΚΝΑ όταν παραλάβει σύμμεικτα κλαδιά με άλλα απορρίμματα χρεώνει το Δήμο με πρόστιμα.

Επίσης δεν πρέπει ποτέ να αδειάζονται τα φύλλα χύμα πάνω στα πεζοδρόμια.

Οσον αφορά τα οργανικά απορρίμματα (υπόλοιπα φαγητών κ.λπ.) ο Δήμος συνεργάζεται με εταιρεία στο Κορωπί η οποία δέχεται το 10% σ’ αυτή τη φάση και το κάνει λίπασμα.

Μάλιστα όπως δήλωσε ο δήμαρχος σε λίγο θα μοιράσει τσουβαλάκια με βιολογικό λίπασμα σε κατοίκους της πόλης.

Το υπόλοιπό 90% πηγαίνει στο εργοστάσιο της ΕΜΑ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης απορριμμάτων).

Στόχος του Δήμου να αυξήσει το ποσοστό που θα αξιοποιεί ο ίδιος και θα παράγει το δικό του λίπασμα.

Για τα οργανικά απορρίμματα θα χρησιμοποιούνται ειδικοί καφέ κάδοι.

Για τους επιχειρηματίες όπως είπε ο δήμαρχος θα δοθούν μικροί ατομικοί, οι οποίοι θα μεταφέρονται από τους ίδιους στους μεγαλύτερους, που θα βρίσκονται σε κοντινά σημεία και θα είναι κλειδωμένοι για να μη μπαίνουν άλλα απορρίμματα μέσα.

Το πρόγραμμα κομποστοποίησης θα αρχίσει να υλοποιείται με τον καινούργιο χρόνο.

Ο Δήμος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα για την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, που θα παράγει λίπασμα.

Επίσης οι δήμοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να εμπορευθούν τα απορρίμματα κάτι που δεν μπορούσαν πριν γιατί έλειπε ο νόμος. Σήμερα μπορεί να πουλήσει κατευθείαν στο εμπόριο καθαρά απορρίμματα (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί κ.ά.).

Στόχος των Δήμων είναι να εφαρμόσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης και να μπορούν να αξιοποιούν οι ίδιοι ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων εξοικονομώντας χρήματα. Χρήματα που θα επιστρέψουν στον πολίτη μειώνοντας τα δημοτικά τέλη.

Ο Αντιδήμαρχος Παν. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργάτες καθαριότητας και επεσήμανε ότι πρέπει να περιορίσουμε την απόριψη χρήσιμων υλικών για καλύτερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής.

Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αρ. Βρούστης, τόνισε ότι η πολιτική της μέχρι σήμερα διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να αλλάξει σημειώνοντας ότι:

epixeirimaties1.700.000 τόνοι απορρίμματα πέφτουν στη χωματερή, εκ των οποίων οι 800.000 είναι οργανικά (υπολείματα τροφών). Τα οργανικά γίνονται ένα καταπληκτικό λίπασμα και σε λίγο θα το βγάλουμε στην αγορά προς πώληση με το όνομα “Αττική Γαία” (φυσικό λίπασμα). Αυτό ήδη δημιουργεί θέσεις εργασίας. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Το 80% των κλαδιών θάβεται στο ΧΥΤΑ. Πλέον το οδηγούμε στο ΕΜΑ και γίνεται κομπόστ.

Αννα Μπουζιάνη

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 286 guests και κανένα μέλος