Yπάρχει δέσμευση για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής

 

Την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε μία μαραθώνια συνεδρίαση (επτά περίπου ώρες!) για να γνωμοδοτήσει επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της 2ης Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Αττικής, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Στο εισηγητικό σημείωμα αναφέρθηκαν οι δέκα λόγοι που η Περιφερειακή πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να υπερψηφιστεί η ΣΜΠΕ.

Eισηγητης για τη ΣΜΠΕ ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για ζητήματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έκανε μια συνοπτική καταγραφή των βασικών σημείων του ΠΕΣΔΑ και των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Ολοκλήρωσε την παρουσίασή του τονίζοντας ότι το Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων οδηγεί στο «οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής» και παράλληλα βάζει τις βάσεις «για μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με αποκεντρωμένο και Δημόσιο χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων μας».

Επίσης και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υποστήριξε στην εισήγησή της στην έκθεση του ΠΕΣΔΑ υπάρχει δέσμευση για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με άμεση εκπόνηση σχεδίου και αποκατάσταση - ενεργοποίησή του με την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων.

Η ΣΜΠΕ ψηφίστηκε βέβαια, αλλά με αρκετές απώλειες και από την παράταξη της “Δύναμης Ζωής” της Ρένας Δούρου, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά. Επίσης καταψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της Ν.Δ. που ψήφισε λευκό.

Οι δέκα λόγοι είναι:

1. Το υπό έγκριση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής, που έπρεπε να είχε αναθεωρηθεί από το 2011, εκπονήθηκε από τη σημερινή Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, όπως όφειλε εκ του νόμου (ν. 4042/12) μέσα σε χρόνο - ρεκόρ. Χωρίς ανάθεση σε ιδιώτη μελετητή, αλλά από το επιστημονικό δυναμικό του ΕΔΣΝΑ, από 9μελή ομάδα του Συνδέσμου.

2. Ο νέος σχεδιασμός βρίσκεται στον αντίποδα της προηγούμενης πολιτικής που είχε ως «ναυαρχίδα» της τις σχεδιαζόμενες φαραωνικές εγκαταστάσεις τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων στη Φυλή, με ΣΔΙΤ. Η νέα, τότε, διοίκηση του ΕΔΣΝΑ ακύρωσε τον Δεκέμβριο του 2014 τα ΣΔΙΤ ως σχεδιασμούς εκτός του δικού της πλαισίου στρατηγικής.

3. Το νέο ΠΕΣΔΑ έχει στον πυρήνα του την πρόληψη, τη μείωση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα.

4. Το νέο ΠΕΣΔΑ ακολουθεί τις οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της εγγύτητας, της συμμετοχικότητας. Αποτυπώνει, όπως άλλωστε γνωμοδότησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού (ΕΣΔΑ).

5. Στο υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ συμβάλλουν σημαντικά οι Δήμοι μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Παίζουν έτσι καθοριστικό ρόλο στα πρώτα στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων, σύμφωνα με την πυραμίδα ιεράρχησης του νόμου 4042/12, δηλαδή την πρόληψη, την επανάχρηση, τη διαλογή στην πηγή. Στόχος να γίνεται η διαχείριση του 52% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) σε τοπικό επίπεδο.

6. Με την εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ μπαίνει οριστικό τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, που βρισκόταν στο επίκεντρο του πλήρους αποτυχημένου μοντέλου του ενός και μοναδικού χώρου διάθεσης με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

7. Με το νέο ΠΕΣΔΑ δημιουργείται ένα νέο δίκτυο εγκαταστάσεων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων και υλοποιείται στη βάση της κοινωνικής συμμετοχής και συναίνεσης, με ευρεία διαβούλευση.

8. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, διαχωρίζονται οι μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ) από τους χώρους τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων επεξεργασίας (ΧΥΤΥ). Δηλαδή το δίκτυο των νέων ΧΥΤΥ σχεδιάζεται ανεξάρτητα από τη χωροθέτηση των ΜΕΑ (δεν είναι υποχρεωτική η δημιουργία ΟΕΔΑ). Το σύνολο των εγκαταστάσεων (ΜΕΑ και ΧΥΤΥ) αποκεντρώνονται και εγκαθίστανται σε όλη την Αττική. Σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας, απαιτούνται ελάχιστοι έως καθόλου τοπικοί ΣΜΑ. Δεν προβλέπονται κεντρικοί ΣΜΑ.

9. Παράλληλα, επίσης για πρώτη φορά, προβλέπονται 6 Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων για το σύνολο της Περιφέρειας, εκ των οποίων για τις 3 είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ.

10. Σε ό,τι αφορά στους ΧΥΤΥ, μεσοπρόθεσμα προβλέπεται η αξιοποίηση κάποιων θέσεων των οποίων έχει εγκριθεί η καταλληλότητα από τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ και έχουν αποτυπωθεί στο άρθρο 33 του Ν. 3164/2003 και έγκαιρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χρηματοδότησης τους, ενώ ήδη μελετάται η δημιουργία δικτύου νέων χώρων διάθεσης υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών (>20ετίας), κατά προτεραιότητα σε εξοφλημένα ανενεργά λατομεία - μεταλλεία. Η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017.

Η φωτογραφία είναι από το site
forkeratea.com
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 140 επισκέπτες και κανένα μέλος