Δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους
 
Γράφαμε στο φύλλο 955/22.10.16 για τα δύο καταστήματα “Αγνάντι” και “Λασίθι” που βρίσκονται στο Καβούρι και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, βγαίνουν σε δημοπρασία, αφού έχουν λήξει οι συμβάσεις τους.
 

Διαφωνία υπήρξε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κατά πόσον ο χώρος που βρίσκονται τα καταστήματα είναι κοινόχρηστος ή κοινοφελής.

Κι αυτό γιατί αν ο χώρος είναι κοινόχρηστος δεν επιτρέπονται εμπορικές χρήσεις και επομένως ο ενοικιαστές των καταστημάτων δεν έχουν εμπορικές μισθώσεις για να μπορούν να ανανεώσουν τη σύμβασή τους χωρίς δημοπρασία.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζητούσαν γνωμοδότηση της Πολεοδομίας επ’ αυτού.

Στο Συμβούλιο της 31.10 ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος πριν την έναρξη της ημερήσιας διάταξης ανέγνωσε γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου 3Β.

Η Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) αποφαίνεται βάσει στοιχείων, ότι οι χώροι είναι κοινόχρηστοι και δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους.

Βέβαια εδώ βλέπουμε την τρέλα του παραλόγου, γιατί σε κοινόχρηστο χώρο δεν επιτρέπονται εμπορικές χρήσεις. Παρά ταύτα και τα δύο καταστήματα πλούσια ανεπτυγμένα στο χώρο λειτουργούν πάνω από δεκαετία!

Οι χώροι βάσει του προεδρικού διατάγματος εγκρίθηκαν ως χώροι “δι’ αθλητικάς και τουριστικάς εγκαταστάσεις”, όπου αναφέρει ρητά ότι: «απαγορεύεται η κατασκευή οιουδήποτε περιφράγματος». Και με το επόμενο Προεδρικό Διάταγμα του 2004 επιτρέπονται μόνο «ελεύθεροι χώροι πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά, διαδρομές περιπάτου...» και πολλά άλλα ωραία τα οποία έμειναν στα χαρτιά. Και αντ’ αυτών αναπτύχθηκαν τα καταστήματα και οι ...ελεύθεροι χώροι έγιναν πάρκινγκ.

Βάσει των παραπάνω λοιπόν, τα καταστήματα βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο και δεν έχουν εμπορική χρήση· δεν προστατεύονται με ανανεώσεις μισθώσεων.

Ας παρακολουθήσουμε όμως την απάντηση της Υ.ΔΟΜ. , που αναφέρεται ξεχωριστά για το κάθε μαγαζί, αλλά το συμπέρασμα είναι ίδιο. Εχει ενδιαφέρον:


Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης

Βάρη 24.10.16 / Αρ. Πρωτ. 58181

Θέμα: Απάντηση στο υπ’ αριθμ. 42589/20.10.2016 έγγραφό σας

Η παραλιακή έκταση που περιβάλλει το κέντρο ΑΓΝΑΝΤΙ, περιήλθε στην πλήρη κυριότητα του Δήμου με το υπ’ αρι. 1900/1951 συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Αθηνών Χρήστου Κατσαφαρόπουλου (ΦΕΚ 121/Α/1951), χαρακτηρισμένη με κίτρινο χρώμα ως κοινόχρηστη. Στο σχέδιο που συνοδεύει τη σύμβαση αποτυπώνεται προϋφιστάμενο κτίσμα σε έκταση όπου σήμερα βρίσκεται το κέντρο ΑΓΝΑΝΤΙ.

Mε το από 15.9.1978 Π.Δ. (FEK 564/Δ/1978) έγινε τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου και εγκρίθηκε χώρος “δι Αθλητικάς και Τουριστικάς Εγκαταστάσεις” στην εν λόγω έκταση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα η χρήση των τουριστικών εγκαταστάσεων περιορίστηκε στον καθορισμό δύο αναψυκτηρίων και ενός εστιατορίου, η δε χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων περιορίστηκε στη λειτουργία σχολής θαλασσίου σκι.

Στο Π.Δ. ταυτόχρονα ρητά αναφέρεται (αρ. 3) ότι: 1. «απαγορεύεται η κατασκευή οιουδήποτε περιφράγματος» και 2. «ο εναπομένων χώρος μετά την κατασκευή των δια του προηγούμενου αρθρου εγκαταστάσεων δέον να δεντροφυτευτεί και να διαμορφωθεί ώστε να χρησιμοποιείται ελευθέρως προς το κοινό».

Στο ισχύον ΓΠΣ (ΦΕΚ 1129/Δ/1997) η έκταση βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και χαρακτηρίζεται ως περιαστικό πράσινο.

Στο από 1.3.2004 ΠΔ (ΦΕΚ 254/Δ/2004) η έκταση ανήκει στη ζώνη 4β με χρήση περιαστικό πράσινο, όπου επιτρέπονται μόνο «ελεύθεροι χώροι πρασίνου, υπαίθρια καθιστικά, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, μικρά κιόσκια, υπαίθριοι χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεν... Ειδικότερα στο δήμο Βουλιαγμένης παραμένουν τα νομίμως υφιστάμενα αναψυκτήρια-εστιατόρια». Στο ίδιο ΦΕΚ, η δόμηση που δίνεται για την περιοχή είναι μόνο για τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η έκταση που περιβάλλει το κέντρο ΑΓΝΑΝΤΙ υπήρξε από την αρχική της ένταξη Κοινόχρηστος Χώρος και δεν έχει απωλέσει μέχρι σήμερα τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της.

Ο συγκεκριμένοι χώροι λοιπόν πέραν των καταστημάτων, προς παράδειγμα δόξης λαμπρόν, δεν πρασίνισαν ποτέ, τουναντίον έγιναν χώροι στάθμευσης. Οσο για “τας αθλητικάς εγκαταστάσεις” βολεύτηκαν κάποιοι επιχειρηματίες του ιδιωτικού πληρωμένου αδρά αθλητισμού...


Αννα Μπουζιάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 715 επισκέπτες και κανένα μέλος