Εγκρίθηκε το σχέδιο από το Δημοτικό Συμβούλιο 

 

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάταξης του Κοιμητηρίου της Βάρης.

Την εισήγηση έκανε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δείχνοντας σε προτζέκτορα το σχεδιασμό που έγινε από την υπηρεσία του Δήμου.

Στο σχέδιο αναδιάταξης του Δημοτικού Κοιμητηρίου απεικονίζονται οι νέες θέσεις ταφής στις νέες ζώνες, καθώς και οι λοιπές λειτουργικές εγκαταστάσεις του Κοιμητηρίου.

Είναι γεγονός ότι το Κοιμητήριο Βάρης, δεν ήταν αυτό που αρμόζει σε μία πόλη και μία κοινωνία που σέβεται τους νεκρούς της. Και γι’ αυτό και οι προηγούμενοι δήμαρχοι της Βάρης είχαν βάλει στόχο να το ανακαινίσουν. Και γι’ αυτό επίσης ο δήμαρχος δήλωσε, στο δημοτικό συμβούλιοξ πως, «ότι δεν λύνεται κόβεται» και έτσι προχώρησε στην αναδιάταξη.

 

Πρωτίστως προχώρησε με την τακτοποίηση του χωροταξικού του Κοιμητηρίου, και έγινε ο σχεδιασμός με όλους τους βοηθητικούς χώρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του.

Οπως ενημέρωσε το σώμα ο δήμαρχος, ξεκίνησαν ομαδικά οι εκταφές σε τάφους που χρόνιζαν δεκαετίες οι εκταφές προσπαθώντας η υπηρεσία, πρωτίστως, να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς.

Μέσα στο Κοιμητήριο υπάρχει σημαντικός βυζαντινός ναός, που έχουν επικαλυφθεί με σοφά οι τοιχογραφίες. Αυτές θα αποκαλυφθούν και ο ναός θα μείνει εξωτερικά με την πέτρα που θα αποκαλυφθεί επίσης. Θα δημιουργηθεί Γραφείο Κοιμητηρίου, τουαλέτες που δεν υπάρχουν!! Απελευθερώνεται ο χώρος γύρω από το ναό και αφαιρείται και το στέγαστρο. Επίσης μετακινείται η είσοδος.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι υπάρχει έλλειμμα τάφων παρ’ ότι προστέθηκαν νέοι χώροι, αλλά όταν εφαρμοστεί ο κανονισμός του Κοιμητηρίου, θα αντιμετωπιστεί.

koimitirio vari old

Μετά την αναδιάταξη, το κοιμητήριο θα διαθέτει συνολικά 458 απλούς και 28 διπλούς τάφους, όπως χωροθετούνται στο αντίστοιχο σχέδιο.

Αναλυτικά προβλέπονται:

1) 20 απλοί τάφοι, στη ζώνη Δ, οι οποίοι θα παραχωρούνται «τιμής ένεκεν» σε όσους με το έργο τους συνεισέφεραν στην πρόοδο του Έθνους και του τόπου μας καθώς και σε διατελέσαντες Δημάρχους ή Προέδρους Κοινότητας σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Κοιμητηρίων.

2) 160 οικογενειακοί απλοί τάφοι, στις 3 ζώνες (Σ1, Σ2 και Σ3), των οποίων η χρήση θα διατεθεί στις οικογένειες των αρχικών κληρούχων (Γηγενών, κτηνοτρόφων και Συνοικισμού Βάρκιζας), που θα υποβάλουν σχετικό αίτημα εντός ενός μηνός από τη σχετική δημόσια ανακοίνωση – πρόσκληση του Δήμου, έναντι τιμήματος που θα αποφασίσει αρμοδίως η Οικονομική Επιτροπή. Η διάθεση της χρήσης των τάφων αυτών θα γίνει με δημόσια κλήρωση των δικαιούχων που έχουν υποβάλει αίτηση. Μόνο ένας τάφος μπορεί να χορηγηθεί ανά αρχικό κληρούχο ανεξάρτητα εάν διαθέτει κλήρο και σε άλλο παραχωρητήριο εκ των παραπάνω τριών.

3) 124 οικογενειακοί τάφοι από τους οποίους 96 απλοί οικογενειακοί τάφοι και 28 διπλοί τάφοι, στις ζώνες ΟΑ και ΟΔ. Η διάθεση της χρήσης των ανωτέρω τάφων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, στην οποία θα προηγούνται όσοι ήδη είχαν ή έχουν χρήση τάφου στο Κοιμητήριο της Δ.Ε. Βάρης. Το σχετικό τίμημα θα προσδιοριστεί με απόφαση της οικονομικής επιτροπής

4) 182 απλοί τάφοι τριετούς χρήσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος κανονισμού κοιμητηρίου

Το σχέδιο αναδιάταξης περιλαμβάνει και τις διαδικασίες μετάβασης από τη σημερινή στην αυριανή λειτουργία του κοιμητηρίου, χωρίς όμως να διακοπεί εύρυθμη λειτουργία του.

Η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηλέκτρα Τσιριγώτη, έδωσε συγχαρητήρια για το σχέδιο (όντας η ίδια μηχανικός), σημειώνοντας ότι πρώτη φορά βλέπει τέτοια αναδιάταξη, ρωτώντας ποιος το σχεδίασε. Η απάντηση ήταν ότι σχεδιάστηκε από την υπηρεσία και συγκεκριμένα τους Κόκκινο και Παναπατίδη.

Ο Ελ. Αργυρουδάκης, παλιός Βαριώτης και «εραστής» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού έχει θητεύσει δεκαετίες σ’ αυτήν από διάφορες θέσεις, ζήτησε αναβολή του θέματος για να το μελετήσουν, αφού το σχέδιο τους δόθηκε την ημέρα του συμβουλίου. Η πρόταση απορρίφθηκε.

Τον ταξικό διαχωρισμό και μετά θάνατον επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Θάνος Ματόπουλος, ζητώντας να καταργηθούν οι οικογενειακοί, αλλά και οι ιδιαίτερες ζώνες.

Το ίδιο επεσήμανε και ακροατής, παλιός αιρετός Βαριώτης, ο Νίκος Κουρουνάκος: «Μετά θάνατον να μην υπάρχουν διακρίσεις».

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 guests και κανένα μέλος