απάντηση σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη, στο ευρωκοινοβούλιο
 
Ως «εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία για το εάν η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν επιτυχία ή αποτυχία», επιχείρησε να παρουσιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν που αμφισβητούν τη Συνθήκη, ο Αν. Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Σαχίν, σήμερα στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη. Όπως συμπλήρωσε μάλιστα,  «αυτό δεν έχει σχέση με την εξωτερική μας πολιτική, η Συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει».
 

Η αξία βέβαια των τουρκικών «διαβεβαιώσεων» φαίνεται και από τις χτεσινές ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας που αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Καστελόριζο αλλά και την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα όπως διαπιστώνεται από την επιστολή-πρόκληση της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ. Επίσης φαίνεται κι από τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών, σαν τις χτεσινές από τουρκικό ελικόπτερο και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου στο βόρειο και νότιο Αιγαίο.

Στην ερώτηση-παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν και σημείωσε τα εξής :  

«Θέλουμε να βάλουμε το ζήτημα σε σχέση με τη στάση της κυβέρνησης της Τουρκίας και το ζήτημα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Το να φτάνει μια κυβέρνηση να αμφισβητεί διεθνώς αναγνωρισμένες και συμφωνημένες συνθήκες όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, που προϋποθέτει αμφισβήτηση συνόρων και γενικότερα κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη πράξη την οποία θέλουμε να καταδικάσουμε. Πρέπει να διαμηνύσουμε ότι η τούρκικη κυβέρνηση αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη, ακριβώς γιατί οι δηλώσεις της συμπίπτουν με μια ιδιαίτερη εύφλεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στη Συρία, στην οποία εκτός από τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των άλλων κρατών που εμπλέκονται στην όλη αναμέτρηση και η Τουρκία ήδη εισβάλει και στο Ιράκ. Σε μια τέτοια επικίνδυνη περίοδο, η ανακίνηση τέτοιων ζητημάτων, ανύπαρκτων ζητημάτων, συμφωνημένων ζητημάτων, στην ευρύτερη περιοχή, σε βάρος των λαών, ανακινεί και εθνικιστικά μίση και από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται να τοποθετηθείτε υπεύθυνα και συγκεκριμένα. Βέβαια, παίζει ρόλο και έχει ιδιαίτερη ευθύνη και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που με τη στάση τους, με τη στάση των ίσων αποστάσεων, επί της ουσίας, όλο αυτό το διάστημα δημιουργούν έδαφος για επιθετικότητα και προκλητικότητα».

12-10-2016
Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 125 guests και κανένα μέλος