To έκτο και έβδομο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου 3Β, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, αφορούσε τη «Λήψη απόφασης για τη σκοπιμότητα δημοπράτησης δημοτικού ακινήτου στον παραλιακό χώρο του Μεγ. Καβουρίου Βουλιαγμένης στη θέση Α και Β».

Το θέμα εισηγήθηκε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να αποφασίσουν να δημοπρατήσουν δύο νέες καντίνες, που θα ανεγερθούν πίσω από το παραλιακό μονοπάτι, όπως είχε αποφασίσει, η τότε Δημοτική Αρχή Βουλιαγμένης, κάνοντας μίαν ιστορική αναδρομή, για το πώς ξεκίνησε η εγκατάσταση της Κοινοπραξίας στις τρεις καντίνες.

Οι καντίνες αυτές υπήρχαν, αλλά επειδή είναι σε άθλια κατάσταση, η τότε Δημοτική Αρχή Βουλιαγμένης αποφάσισε να τις μετακινήσει πάνω από το παραλιακό μονοπάτι και έτσι έγινε η δημοπρασία και η σύμβαση με την Κοινοπραξία.

Οταν όμως άρχισαν να στήνουν τις νεές καντίνες, ρίχνοντας μπετά, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Βουλιαγμένης προσέφυγε στα δικαστήρια γιατί έκρινε ότι η περιοχή ήταν δασική.

Ετσι σταμάτησε η κατασκευή των νέων καντινών και συμφώνησε ο Δήμος με τους μισθωτές να χρησιμοποιούν τις παλιές καντίνες.

Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, ο Δήμος Βουλιαγμένης έβαλε πολύ μεγάλα ποσοστά 10% αύξησης το χρόνο και έτσι δημιουργήθηκε ένα πάρα πολύ υψηλό τίμημα, που σήμερα μπορεί να φθάνει τα 160.000 ευρώ το χρόνο για κάθε καντίνα.

(σ.σ. από καταστηματάρχη της Βουλιαγμένης πάντως που βρισκόταν στο δημοτικό συμβούλιο δεν ακούστηκε υψηλό το αντίτιμο για την περιοχή).

Συνεχίζει ο δήμαρχος: Δεν υπήρχε σύμβαση για τις κάτω καντίνες. Ο Δήμος άλλαξε μια - δυο φορές τις χρεώσεις που είχε από τέλος κατάληψης κοινοχρήστου σε μίσθωμα, ενώ δεν υπήρχε μισθωτική σύμβαση. Υπήρχε μία ιδιόρυθμη διαχείριση λόγω της κατάστασης και αυτό οδήγησε τις υπηρεσίες να πάνε με το γράμμα του νόμου βεβαιώνοντας σειρά οφειλών που έφθασαν σε δυσθεώρητα ύψη, στα 2.200.000 ευρώ συν τις προσαυξήσεις.

Απο πλευράς του Δήμου υπήρξαν πολλές προσπάθειες διοικητικής αποβολής, από πλευράς της Κοινοπραξίας και προσφυγές στα δικαστήρια όπου ζητάνε αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Η σύμβαση που υπεγράφη το 2004 μπορεί να υλοποιηθεί, χωρίς νομικό κώλυμα, στις αρχές του 2016.

Έχουν γίνει αγωγές από την Κοινοπραξία και προσφυγές από το Δήμο ( περίπου 45) και βρίσκονται στα δικαστήρια με πρωτοβουλίες και των δύο πλευρών, αλλά και κατασχέσεις ύψους περίπου 500.000 ευρώ.

Προσπαθήσαμε - είπε ο δήμαρχος - να βρούμε συμβιβαστική λύση, σύννομη και συμφέρουσα, για πάνω από ένα χρόνο με δεκάδες συναντήσεις, αλλά δεν έγινε εφικτό. Δεν έχουν πληρώσει από τον Αύγουστο του 2012 και ο δήμος δεν έχει εισπράξει από τις εγκαταστάσεις, με την επιχειρηματολογία της Κοινοπραξίας ότι έχουν δώσει περισσότερα από όσα πρέπει και δεν σκοπεύουν να πληρώσουν έως ότου αποφανθούν τα δικαστήρια.

Και συνεχίζει ο δήμαρχος: “Καταλήξαμε περίπου πριν 3 εβδομάδες να καταθέσει η Κοινοπραξία αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς, το οποίο ακολουθεί ένα μεγάλο κομμάτι των ρυθμίσεων που είχαμε συνεννοηθεί με τους επιχειρηματίες και φτάνει να προτείνει κάποια ποσά που θα καταβληθούν εφάπαξ και συγχρόνως μία διόρθωση των μελλοντικών καταβολών, που για να είμαστε πραγματιστές έχουν φύγει από τη σφαίρα του λογικού».

Η πρόταση που κατέθεσε η Κοινοπραξία είναι.

― Να καταβάλει 135.000 € σε 3 ημέρες από τη συμφωνία

― Να καταβάλει άλλα 135.000 € σε 3 έως 5 δόσεις.

Σημειωτέον ότι η Κοινοπραξία ζητάει 12 εκατομμύρια €!

Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις της, σύμφωνα με τις οποίες θεωρεί την πρόταση του μισθωτή, ως μη συμφέρουσα για το Δήμο, αλλά και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απέρρριψε, αφού το καθαρό ποσό που οφείλει η Κοινοπραξία είναι 2.200,000 ευρώ.

Επίσης ζητάει να προχωρήσει η Κοινοπραξία στην ανέγερση των νέων καντινών θέτοντας ως εγγύηση προσκύρωση ακινήτου...

Η Νομική Υπηρεσία εγείρει σειρά από νομοτυπικές διαδικασίες, του τύπου ποιος νομιμοποιεί, ποιος παραιτείται και δηλώνει ότι η πρόταση της Κοινοπραξίας δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα του Δήμου.

Η Κοινοπραξία έστειλε εξώδικο στο Δήμο για να μην πάρουν απόφαση στο παρόν δημοτικό συμβούλιο και να παρευρεθούν για να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις.

Ισχυρίζεται δε στο εξώδικο ότι οι οφειλές της για τις καντίνες ανέρχονται συνολικά στα 3.597,829 ευρώ.

σ.σ. παρευρέθη στη συνεδρίαση ο δικηγόρος της Κοινοπραξίας.

«Μας βάζετε το εξευτελιστικό τίμημα των 135.000 ευρώ. Είναι εξευτελισμός», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Παν. Σωτηρόπουλος. Ο μόνος από την πλειοψηφία που άρθρωσε λόγο!

Προφανώς ο δήμαρχος δεν είναι αυτός μόνον η Πολεοδομία και η Νομική Υπηρεσία, όπως δήλωσε, αλλά και η πλειοψηφία! Ενός ανδρός αρχή! Του έχει μείνει φαίνεται από το αεροσκάφος κατά την προσγείωση.

Οι σύμβουλοι της Μειοψηφίας εξέφρασαν την απορία πώς θα πάρουν απόφαση χωρίς να έχει καταλήξει η υπόθεση.

«Και ποιος θα ενδιαφερθεί να μισθώσει κάτι που δεν ξέρει αύριο αν θα μπορέσει να το λειτουργήσει», εξέφρασε την απορία του ο Θάνος Ματόπουλος.

DS 3B 19 10

«Το πουκάμισο που είναι άδειο και πρέπει να γεμίσει ελπίζω να μην είναι έξτρα - έξτρα λαρζ, κύριε δήμαρχε», σημείωσε ο Κώστας Πασακυριάκος, ο οποίος καταψήφισε δηλώνοντας ότι εμείς ως «“Λαϊκή Συσπείρωση” δεν θέλουμε σε κανένα επιχειρηματικό σχήμα να παραδίδεται δημοτική περιουσία».

Τέλος η πρόταση του δημάρχου για δημοπράτηση των καντινών που θα ανεγερθούν, πέρασε μόνο με τους συμβούλους της πλειοψηφίας...

σ.σ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η υπόθεση αυτή θα έχει πολύ μεγάλο μάκρος και ο Δήμος θα χάνει συνεχώς χρήματα. Και μου γεννάται η απορία. Αφού δεν εισπράττει και αφού έχει πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανέγερση των νέων καντινών, γιατί αύριο κυριολεκτικά αύριο δεν γκρεμίζει τις παρούσες για να μην αυξάνονται τα ελλείματα του Δήμου;

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 123 guests και κανένα μέλος