Πανηγύρι Αγίου Ευσταθίου

 

Μεγάλο πανηγύρι εξελίχθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στην Κερατέα, παραμονή του Αγίου Ευσταθίου, οργανωμένο από το Φιλοθηραματικό - Κυνηγετικό Σύλλογο Κερατέας “Η Αρτεμις” μια πού ο Αγιος Ευστάθιος είναι ο προστάτης των κυνηγών.

Τον Αγιο Ευστάθιο τιμούν οι κυνηγοί στο μικρό εκκλησάκι που έχει χτιστεί μαζί με τις εγκαταστάσεις των κυνηγών σε ένα πολύ μεγάλο προαύλιο χώρο, ο οποίος ξεχείλισε - όπως κάθε χρόνο - από τον κόσμο που συμμετέχει στο πανηγύρι.

Τα πλούσια φαγητά και η ζωντανή ορχήστρα δεν άργησαν να δώσουν κέφι στον κόσμο που ξεφάντωσε χορεύοντας μέχρι αργά.

 

efstathios dogaΠανταχού παρούσα η πρόεδρος του Συλλόγου Έλμα Δόγκα, η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση, ενώ ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου την ευχαρίστησε γιατί προσφέρει πολλά στο Σύλλογο και τον κρατάει ζωντανό.

Προς τιμήν του ο Γ. Γραμματέας ευχαρίστησε και τον τέως δήμαρχο Κερατέας Κώστα Λεβαντή και τον νυν δήμαρχο Λαυρεωτικής (μετά τον Καλλικράτη) Δημήτρη Λουκά για την βοήθεια που πρόσφεραν και προσφέρουν στο Σύλλογο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, που κι αυτός εξήρε το έργο της Ελ. Δόγκα στο Σύλλογο, αλλά και σε όλες τις δράσεις του Δήμου με τις προσφορές της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Αθανάσιος Μπούρας.

 

Ποιος ήταν ο Ευστάθιος

Ο Ευστάθιος ήταν αξιωματικός στη Ρώμη. Κυνηγός ο ίδιος γι’ αυτό και είναι προστάτης των κυνηγών σήμερα.

Κάποτε κυνηγούσε ένα ελάφι και είδε στα κερατά του να φέρει σταυρό. Ακουσε και μία φωνή πού τον καλούσε στην ορθή πίστη. Έτσι πίστεψε στη χριστιανική θρησκεία και βαπτίστηκε με το όνομα Ευστάθιος από Πλακίδας πού ονομαζόταν, καθώς και η γυναίκα του Τατιανή σε Θεοπίστη, και τα δυο τους παιδιά Αγάπιος και Θεόπιστος. Όταν ο αυτοκράτωρ Τραϊανός έμαθε ότι ασπάσθηκε το χριστιανισμό, του αφαίρεσε τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό πού είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια.

Μετά από χρόνια, όταν ο Τραϊανός περιήλθε σε μεγάλη πολεμική δυσχέρεια, θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του Ευστάθιο. Τον επανέφερε στην υπηρεσία, και ο Ευστάθιος με τη στρατηγική που τον διέκρινε συνετέλεσε κατά πολύ στην νίκη. Τότε μάλιστα, βρήκε και την οικογένεια του, που είχαν χαθεί όταν τους είχε χωρίσει ο Τραϊανός.

Ο διάδοχος, του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών, κάτι που ο Ευστάθιος αρνήθηκε και γι’ αυτό βασανίστηκε μαζί με την οικογένειά του και τελικά έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα πυρακτωμένο, χάλκινο βόδι.

efstathios 2

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος