Η ορκομωσία του 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του 1ου Αφροαμερικανού Προέδρου, σηματοδοτεί ιστορικό σταθμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Μετά τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1776, τον καταστατικό χάρτη και το Σύνταγμα των Η.Π.Α. χάρις κυρίως στον Αλέξανδρο Χάμιλτον, την εκλογή του 1ου Προέδρου των ΗΠA...

Σταθμός για τις Η.Π.Α η Ορκομωσία Ομπάμα

 

μπροστά στο Καπιτώλιο

που μέσα του κρύβει πολύ Ελλάδα!

 

Η ορκομωσία του 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του 1ου Αφροαμερικανού Προέδρου, σηματοδοτεί ιστορικό σταθμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Μετά τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1776, τον καταστατικό χάρτη και το Σύνταγμα των Η.Π.Α. χάρις κυρίως στον Αλέξανδρο Χάμιλτον, την εκλογή του 1ου Προέδρου των ΗΠΑ, Washington, τον πόλεμο Βορείων – Νοτίων (1861 – 1865) και την ανακήρυξη της απελευθέρωσης των μαύρων δούλων, το 1862 από τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, η ορκομωσία του 1ου Αφροαμερικανού Προέδρου (μιγάδα), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κοινωνική εξελικτική πορεία από τη δουλεία στην εξουσία». Ιστορική πορεία «από την καλύβα του μπαρμπα - Θωμά στον Λευκό Οίκο».

Ο ίδιος, ο Ομπάμα, στην ομιλία του κατά την τελετή της ορκομωσίας είπε χαρακτηριστικά: «… σε τούτο το μεγαλόπρεπο Αίθριο (το Καπιτώλιο)… ένας άνδρας – του οποίου ο πατέρας πριν από λιγότερο από 60 χρόνια, ίσως να μην είχε εξυπηρετηθεί σ’ ένα τοπικό εστιατόριο – έχει την δυνατότητα να σταθεί ενώπιόν σας δίνοντας έναν ιερότατο όρκο».

Έχουμε την πεποίθηση – έστω κι αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε υπερβολικά αισιόδοξοι – ότι αυτός ο άνθρωπος θα τηρήσει τον όρκο του και το λόγο του. Αυτός ο άνθρωπος έχει το ψυχολογικό υπόβαθρο, της καταγωγής κυρίως και της αγωγής, τις ανάλογες γνώσεις και μόρφωση χαρακτήρα, ώστε ν’ αποκλείει σχεδόν την περίπτωση να είναι η «περικεφαλαία» κάποιας απρόσωπης και ολιγοπρόσωπης κεφαλής. Είναι η κεφαλή! Και η κεφαλή αυτή δείχνει από τους λόγους του και την πορεία του, ότι είναι υγιής».


Αναφέρθηκε στο μεγαλόπρεπο αίθριο του Καπιτωλίου. Πιστεύουμε πως γνωρίζει ότι στην ψυχή του Καπιτωλίου, στην Προεδρική αίθουσα, απεικονίζεται η Νομοθεσία και σε άλλα σημεία, μαζί με τις μορφές των προπατόρων αυτής της χώρας, του Washington, του Hamilton, του Franklin, του Thomas Jefferson, βρίσκεται η Θεά της Σοφίας Αθηνά, η Ιστορία διδάσκουσα, ο Ερμής του εμπορίου, ο Ποσειδώνος της θάλασσας και μαζί του η Αφροδίτη.

Ο Ήφαιστος της βιοτεχνίας και κατ’ επέκταση της βιομηχανίας, η θεά Δήμητρα της Γεωργίας, οι τρεις Χάριτες… Ο ελληνικός πολιτισμός, η δράση και η σκέψη θεοποιημένα.

Φιλοτεχνημένα από τον αναγνωρισμένο, σπουδαίο, ελληνικής καταγωγής (από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας) ζωγράφο, Κωνσταντίνο Μπρουμίδη*.


Η αναφορά στον καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ και τις εικαστικές απεικονίσεις της αμερικανικής πρωτοϊστορίας διαπλεγμένης με την Ελληνική κουλτούρα, οδηγεί συνειρμικά σε πολύ χρήσιμες σκέψεις, κάθε έξυπνο άνθρωπο.


* Κ. Μπρουμίδης, Ελληνική έκδοση 1979 και Αγγλική 1981, του ερευνητή συγγραφέα ομογενούς Χαρ. Φουρναράκη, έκδοση ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 210 guests και κανένα μέλος