Η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων της Κερατέας πρωτοστάτησε και ήταν από τους πρώτους που “μυρίστηκαν” τη συνεδρίαση.
Με παρεμβάσεις βουλευτών και δημάρχων - επέβαλαν ορθώς - να συμμετέχουν στη συζήτηση και τελικά ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο, γιατί ακούστηκαν πολλές και πικρές αλήθειες, που ίσως να άλλαξαν τη “ρότα” της ντε και καλά εγκατάστασης ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό...

Στη Βουλή - Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος -

η “Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική”

 

Είχαμε γράψει την περασμένη εβδομάδα, την είδηση της τελευταίας στιγμής, για τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα τα ΧΥΤΑ.


Η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών Συλλόγων της Κερατέας πρωτοστάτησε και ήταν από τους πρώτους που “μυρίστηκαν” τη συνεδρίαση.

Με παρεμβάσεις βουλευτών και δημάρχων - επέβαλαν ορθώς - να συμμετέχουν στη συζήτηση και τελικά ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο, γιατί ακούστηκαν πολλές και πικρές αλήθειες, που ίσως να άλλαξαν τη “ρότα” της ντε και καλά εγκατάστασης ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό.


Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου συνεδρίασε η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Βουλής των Ελλήνων υπό την Προεδρία του Βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ”.

Στην επιτροπή μετείχαν πολλοί Βουλευτές και από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής οι Καντερές Νικόλαος, Ρουσόπουλος Θεόδωρος, Οικονόμου Βασίλειος, Βορίδης Μάκης ενώ παρέστησαν και οι Βουλευτές επίσης της Περιφέρειας Αττικής Σταύρου Απόστολος, Πάγκαλος Θεόδωρος, Βρεττός Ντίνος και Λεβέντης Αθανάσιος.

Στην επιτροπή αρχικά με επίσημη πρόσκληση είχαν κληθεί μόνο ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αθαν. Νάκος, ο Πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Νικόλαος Χιωτάκης και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δημήτριος Καλογερόπουλος.


Όμως μετά από έντονες αντιδράσεις του Δήμου Κερατέας και της Κοινότητας Γραμματικού και με την παρέμβαση των Βουλευτών Β. Οικονόμου και Μ. Βορίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε νέα πρόσκληση και κάλεσε επιπλέον τους Νομάρχες Δυτικής και Ανατολικής Αττικής και τους Δημάρχους Κερατέας, Φυλής, Α. Λιοσίων, Ασπροπύργου και τον Κοινοτάρχη Γραμματικού.


Η συζήτηση-ενημέρωση κράτησε 4 1/2 ώρες (πολύ πέραν του συνήθους), ήταν διεξοδική και δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις Βουλευτών κατά του Αθ. Νάκου, και του Προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο Αθ. Νάκος, ο Πειφερειαάρχης Χαρ. Μανιάτης και κυρίως ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ παρουσίασαν – άλλη μια φορά χωρίς αιδώ - τον σχεδιασμό για τρεις ΧΥΤΑ στη Φυλή (που ήδη λειτουργεί)  Κερατέα και Γραμματικό καθώς και όσα έργα έχει κάνει ο ΕΣΔΚΝΑ στη Φυλή-Α.Λιόσια, όταν η Ευρώπη έχει καταργήσει τα ΧΥΤΑ και σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα γι’ αυτά!!

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλος ξέχασε(!) παλαιότερες δηλώσεις του και υποστήριξε το έργο του ΕΣΔΚΝΑ και την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού!

Όλοι τους επανέλαβαν τα ίδια επιχειρήματα αναζητώντας τη στήριξη των Βουλευτών για να αρχίσουν τα έργα στη Κερατέα και το Γραμματικό.


Κατά την ενημέρωση αναφέρθηκαν αρκετές ανακρίβειες – που προκύπτουν από επίσημα χαρτιά, όπως  “ότι έχουν λήξει οι δικαστικές εκκρεμότητες, ότι Ανατολική Αττική παράγει τα περισσότερα απορρίμματα(!!), ότι η Φυλή έχει χρόνο ζωής 3,5 χρόνια κ.α”.


Αιχμηρή ήταν η παρέμβαση του Νομάρχη Ανατ. Αττικής Λεωνίδα Κουρή, που  τις αντέκρουσε καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού που αποκάλυψαν τα λάθη(!), τα ψεύδη και κυρίως τα ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ.

Ο Νομάρχης Λ. Κουρής, κατήγγειλε τη διαρκή παρανομία του ΕΣΔΚΝΑ με την ανοχή του Γ.Γ της Περιφέρειας που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και να δειχτούν στο νόμιμο χώρο της Φυλής τα απορρίμματα Κερατέας και Γραμματικού. Ο Περιφερειάρχης προσπάθησε ν’ αντικρούσει τον Νομάρχη με νομική επιχειρηματολογία περί ιεραρχείας των νομικών διατάξεων (κάτι μου θυμίζει αυτό), ενώ ο Νομάρχης συνεχίζοντας κατήγγειλε την έλλειψη διαλόγου, τις  αντιδημοκρατικές διαδικασίες και καταφέρθηκε κατά των Δήμων Αθηναίων-Πειραιώς, γιατί αδρανούν και εντέχνως ωθούν Δυτική και Ανατολική Αττική σε κόντρα. Δήλωσε ταυτόχρονα τη συμπαράσταση και την κατανόηση στη Δυτική Αττική.


Αποκαλυπτικός αλλά και απολύτως τεκμηριωμένος ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να αλλάξει το κλίμα σε όλη την αίθουσα.

Αφού με στοιχεία περιέγραψε τον Αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρου, τις αποφάσεις και τα τελευταία έγγραφα της αρχαιολογίας που απαγορεύει την έναρξη των έργων, δήλωσε ότι εκκρεμούν 4 δικαστικές προσφυγές ακόμα για Κερατέα, Γραμματικό και κατέθεσε την απόφαση από το 2007 του Δήμου Κερατέας να κλείσουν την υπάρχουσα χωματερή με κάθε μέσο και όποιο κόστος, κάτι που δεν επιτρέπει ο ΕΣΔΚΝΑ, αφού ζητά «δήλωση νομιμοφροσύνης…» από Κερατέα και Γραμματικό, και αποδοχή του Περιφερειακού Σχεδιασμού και του νέου ΧΥΤΑ.

Ζήτησε να πάψει ο οικονομικός αποκλεισμός του Δήμου Κερατέας ως μέσο εκβιασμού και να σταματήσουν οι διαρκείς δικαστικές διώξεις εναντίον του και του Δήμου Κερατέας για το Οβριόκαστρο και την υπάρχουσα χωματερή.

Τέλος προκάλεσε τον ΕΣΔΚΝΑ και την Περιφέρεια να εφαρμόσουν το νόμο για τον νέο φορέα διαχείρισης και επεσήμανε την συνεισφορά της Κερατέας και της Ανατολικής Αττικής γενικότερα στη στήριξη της Πρωτεύουσας με το Αεροδρόμιο, το Λατομείο και τη ΔΕΗ Κερατέας-Λαυρίου.

Πρότεινε τέλος να κληθεί στην επιτροπή ο καθηγητής κ. Οικονομόπουλος και να καταθέσει την πρόταση-λύση για τα απορρίμματα της Ελλάδας και να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση.


Ο Πρόεδρος του Γραμματικού  Ν. Κούκης αναφέρθηκε κυρίως στη μελέτη Οικονομόπουλου, και στον αγώνα του Γραμματικού.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις όλων των βουλευτών, ιδίως των βουλευτών Αττικής, που έκαναν τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ  Ν. Χιωτάκη να δηλώσει ότι αισθάνεται ότι βρίσκεται στη Βουλή της Ανατολικής Αττικής!

Δυναμικός και κάθετος ο Βασ. Οικονόμου κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του Αθ. Νάκου και ζήτησε αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού.


Ο Μ. Βορίδης διαρκώς παρών και παρεμβαίνων, ήταν πολύ τεκμηριωμένος στην κριτική  κατά του ΕΣΔΚΝΑ, ενώ ο Ν. Καντερές  με ηρεμία και οικολογικές αναφορές, κατέδειξε την αδιέξοδο του περιφερειακού σχεδιασμού.


Εντύπωση προκάλεσε η καθαρή θέση του Ντίνου Βρεττού, ο οποίος με επέκρινε σκληρά και τις παλαιές επιλογές του κόμματός του, ιδίως της Β. Παπανδρέου, τις οποίες είχε καταψηφίσει ο ίδιος τότε. «Έκανε λάθος η κ. Παπανδρέου, της το έλεγα και τώρα το πληρώνουμε. Η Βάσω αποφάσισε με προσωπικά εκλογικά κριτήρια ως βουλευτής Αθηνών», ανέφερε.

Δεν ξέφυγε της προσοχής ότι τόσο ο Βρεττός όσο και ο Οικονόμου, συγκρούστηκαν με τον υπεύθυνο ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ Κουβέλη, που επέλεξε να υποστηρίξει την τότε επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

Αρνητικές εντυπώσεις έκαναν οι αναφορές των Βερελή, Κουβέλη και ιδίως του Αλευρά, που υπερασπίσθηκαν την …νομιμότητα. Δηλαδή την επιλογή του ΠΑΣΟΚ για Κερατέα και Γραμματικό!


Ακόμα και ο Θ. Πάγκαλος γνωστός ως ο μόνος υποστηρικτής από τους βουλευτές Αττικής της επιλογής για Κερατέα και Γραμματικό, άλλαξε στάση και εγκάλεσε το Δήμο Αθηναίων δηλώνοντας ότι οι μεγάλοι παραγωγοί απορριμμάτων Αθηνών και Πειραιώς οφείλουν να δώσουν λύση και όχι να καταστρέφονται η Δυτική Αττική και στο μέλλον η Ανατολική Αττική.


Ο Απ. Σταύρου μίλησε κυρίως για την Κερατέα και το Γραμματικό, προτείνοντας να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και βουλευτές άλλων περιοχών όπως ο Σπ. Λιβανός της Ν.Δ Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξε την Κερατέα για τον Αρχαιολογικό Χώρο.


Επεισόδιο επί προσωπικού  προέκυψε λίγο πριν το τέλος της συζήτησης όταν ο Νομάρχης Λ. Κουρής κατήγγειλε ότι ο Περιφερειάρχης Χ. Μανιάτης παραπλανεί τους Βουλευτές και δεν τηρεί ως οφείλει την νομοθεσία, δεν εγκαλεί τον ΕΣΔΚΝΑ για να αποδεχτεί τα απορρίμματα Κερατέας, Γραμματικού.

Ο Χ. Μανιάτης ζήτησε να ανακαλέσει ο Νομάρχης, κάτι που όχι μόνο δεν έγινε αλλά με στοιχεία κατέδειξε το δίκαιο του λόγου του.

Είναι γεγονός ότι το κλίμα της όλης συζήτησης ανεστράφη και η Κερατέα το Γραμματικό και η Ανατολική Αττική κέρδισαν τις εντυπώσεις της συζήτησης.

Αυτό πιστοποίησε η αναφορά του προέδρου της επιτροπής Κ. Μητσοτάκη που δήλωσε ότι προσήλθε με μια σταθερή άποψη (υπέρ της κατασκευής των έργων σε Κερατέα και Γραμματικό) και φεύγει με άλλες απόψεις.


Από την συζήτηση προκύπτει η παράλογη εμμονή της πολιτείας (Υπ. Εσωτερικών, Περιφέρεια, ΕΣΔΚΝΑ) να γίνουν οι ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό, από την άλλη όμως επίσημα κατετέθη η τεκμηριωμένη και σθεναρή αντίθεση Κερατέας, Γραμματικού και Ανατολικής Αττικής.

Στο τέλος της συζήτησης, βουλευτές εκτός Αττικής συζητούσαν έντονα για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο ΕΣΔΚΝΑ με βαριές εκφράσεις, ότι τίποτα δεν άλλαξε παρά το ότι η διοίκηση άλλαξε και επιπλέον ότι έχει δίκιο ο Δήμος Κερατέας όταν, με στοιχεία αποκάλυψε ότι η βουλή των Ελλήνων το 2003 παραπλανήθηκε από τους μελετητές.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 guests και κανένα μέλος