Τις αθέατες πλευρές του πρωτοφανούς μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα φώτισε η ημερίδα που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η “Δημοτική Βούληση Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης” την Κυριακή 10 Απριλίου 2016.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικοί, διεθνολόγοι, επαγγελματίες της υγείας, αλλά και εθελοντές της “πρώτης γραμμής” στη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών κατέθεσαν την εμπειρία και τις απόψεις τους για το φαινόμενο, ενώ παράλληλα έθεσαν στη δημόσια συζήτηση ψηφίδες για μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης, που σήμερα δυστυχώς απουσιάζει, με σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.

Στο άνοιγμα της ημερίδας, ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και πολιτευτής της Περιφέρειας Αττικής, Δημοσθένης Δόγκας, τόνισε ότι πρέπει να οριοθετηθούν “κόκκινες γραμμές” για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Προβάλλοντας βίντεο και εικόνες από τις επισκέψεις του στην Ειδομένη, ο Δημοσθένης Δόγκας σημείωσε ότι η θλιβερή κατάσταση του πρόχειρου καταυλισμού “δεν είναι απλώς θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι λάθος”. Υπογράμμισε ότι προέχει η μέριμνα για την υγειονομική εξέταση καθενός που εισέρχεται στη χώρα, ενώ λόγοι τάξης και ασφάλειας επιβάλλουν το διαχωρισμό των προσφύγων και μεταναστών ανά εθνικότητα και θρησκεία, μετά την ταυτοποίησή τους.

dogas titania

Ο εισηγητής τόνισε ακόμη ότι απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία, ενώ ζήτησε να γίνει αυστηρός διαχωρισμός όσων δικαιούνται να αιτηθούν άσυλο και όσων απλώς ακολούθησαν τη μεταναστευτική ροή. “Κανείς δεν πρέπει να είναι παρίας, δεν μπορεί όμως να παραμένει σε ανοιχτή δομή όποιος δεν δικαιούται άσυλο”, σημείωσε ο Δημοσθένης Δόγκας.

Επίσης ανέπτυξε παραδείγματα διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από το εξωτερικό, όπως η περίπτωση της νήσου ‘Ελις στη Νέα Υόρκη, που λειτούργησε ως διαμετακομιστικός σταθμός ελέγχου, καταγραφής και αξιολόγησης του μεταναστευτικού πληθυσμού που έφτανε στις ΗΠΑ.

Εν συνεχεία, το βήμα δόθηκε στην Τίνα Κουτρουβίδη, δικηγόρο Αθηνών και Παρισίων, η οποία παρέθεσε τη διαχρονική εξέλιξη της μεταναστευτικής νομοθεσίας και κωδικοποίησε τους ελληνικούς νόμους για το ζήτημα. Αναφέρθηκε εκτενώς στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση της Γενεύης, αποσαφηνίζοντας τους όρους “πρόσφυγας”, “μετανάστης” και “παράνομος μετανάστης”. “Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα” τόνισε.

Η Κατερίνα Βαμβακούση, νομικός και διεθνολόγος, ανέλυσε συνοπτικά τον πολύ πρόσφατο νόμο για την απόδοση ασύλου. “Είναι κατάφωρα παράνομο με βάση τις διεθνείς συνθήκες το κλείσιμο συνόρων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης” υπογράμμισε, ενώ είπε πως νιώθει “υπερήφανη που η Ελλάδα σέβεται τη Συνθήκη της Γενεύης. Χρειάζεται να πιέσουμε την ΕΕ, να συνεργαζόμαστε τηρώντας τους κανόνες”, συμπλήρωσε.  

Τη διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προβλήματος ανέδειξε ο Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, μιας περιοχής που κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι στο Λαύριο λειτουργεί από το 1948 Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων, χωρίς να δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα, μιας και η τοπική κοινωνία προσπάθησε ώστε να μην καταστεί το κέντρο αυτό γκέτο.

Ως λύση υπέδειξε τη “δημιουργία κέντρων που δεν επηρεάζουν άμεσα τις πόλεις”, ενώ ζήτησε παράλληλα να γίνει “κατανομή των προσφύγων σε όλους τους δήμους της χώρας”.

Τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία οι ανά τη χώρα πρόχειροι καταυλισμοί παρουσίασε, εκπροσωπώντας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η ιατρός επιδημιολόγος, Ασημούλα Οικονομοπούλου. Η ομιλήτρια ανέφερε ότι σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, μόλις το 30% των αφιχθέντων αλλοδαπών είναι Σύριοι, το 20% Αφγανοί και το υπόλοιπο 50% προέρχονται από άλλες χώρες. Τόνισε ακόμη πως “δεν έχουμε παρατηρήσει διαφορά μέχρι σήμερα ως προς την επίπτωση λοιμωδών νοσημάτων” ωστόσο χαρακτήρισε “πολύ σοβαρό θέμα” την ψώρα και τις ψείρες που παρατηρήθηκαν κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά. Φανέρωσε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διάδοση ασθενειών, όπως η ελονοσία από τα κουνούπια, και συνέστησε οι κουνουποκτονίες να γίνονται από τοπικά συνεργεία των Δήμων. Η επιδημιολόγος ακόμη ανέφερε ως μεγάλο θέμα που απασχολεί τους ιατρούς το γεγονός ότι το 40% των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα είναι παιδιά κάτω των 15 ετών, ενώ ένα 20% αυτών είναι ηλικίας κάτω των 5.

Το βήμα εν συνεχεία δόθηκε στην Ισμήνη Λυμπέρη, τ. Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου, Συντονίστρια Πεδίου στη Χίο, η οποία σημείωσε ότι εκτός από την υγειονομική περίθαλψη, οι μετανάστες και πρόσφυγες που καταφτάνουν έχουν ανάγκη και από ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Μετέφερε γλαφυρές εικόνες από το Hot Spot της Χίου και υποστήριξε ότι κατά τη διαδικασία υποδοχής τους απαιτείται εμβολιασμός και έλεγχος των περιβαλλοντικών κινδύνων πριν την εγκατάσταση κάποιου καταυλισμού.

Στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, αλλά και στις συνέπειες των μεταναστευτικών ροών σε κοινωνικό επίπεδο εστίασε την εισήγησή του ο Γεώργιος Δρίτσας, Διεθνολόγος, Σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας και πρόεδρος του Ομίλου “Νέοι Ορίζοντες Φιλίας”. “Μπορούν να δεχτούν οι δυτικές κοινωνίες τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και αν η απάντηση είναι ναι, με ποιο άραγε κόστος”, διερωτήθηκε. Επέρριψε ευθύνες στη σημερινή Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, καθώς όπως είπε “δεν ακολουθούνται οι συνθήκες” ενώ παράλληλα η έλλειψη κανόνων δικαίου οδήγησε στα σημερινά προβλήματα “που έχουν καταστήσει την Ελλάδα αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης”. Ο Γ. Δρίτσας επισήμανε τη μεγάλη αντίφαση της χώρας μας, να “έχει καταστεί σήμερα ταυτόχρονα χώρα εξαγωγής και εισαγωγής μεταναστών”. “Οι μετανάστες βοηθούν τις χώρες υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Είμαστε αρνητικοί όταν τα όρια της χώρας δεν το επιτρέπουν”.

Ο Ευάγγελος Σπινθάκης, πολιτικός επιστήμων και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, αναφέρθηκε στο ρόλο του εθελοντισμού και των ΜΚΟ. “Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα δεν πρέπει ούτε να κρατικοποιηθεί, ούτε όμως και να ιδιωτικοποιηθεί μέσω των ΜΚΟ, αλλά να κοινωνικοποιηθεί, να γίνει υπόθεση της κοινωνίας”, υποστήριξε. Πρότασή του ήταν να αναλάβουν τη διαχείριση του προβλήματος οι ΟΤΑ. “Οι ΜΚΟ είναι ένα αναγκαίο κακό, αλλά δεν πρέπει να αφεθεί η υπόθεση του προσφυγικού πάνω τους”, τόνισε.

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Παναγιώτης Κοιλάκος Εθελοντής Ναυαγοσώστης της Lifeguard Hellas Save and Rescue Volunteer Team, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά σε δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά ελληνικά νησιά, μετέφερε με εικόνες και βίντεο τον πραγματικό παλμό από την “πρώτη γραμμή”.

venetsanos titaniaΤον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο εκδότης, δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμων, Κώστας Βενετσάνος, που έκανε μια ιστορική αναδρομή στις μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις που σημάδεψαν κάθε εποχή, από τη μυθολογία και τα αρχαία χρόνια, μέχρι τον προηγούμενο αιώνα. “Προέχει η ανθρωπιστική πλευρά της υπόθεσης”, είπε και συμπλήρωσε: “Η μετανάστευση έχει και την πλευρά της πολιτισμικής σύγκρουσης και εθνικής αλλοίωσης, που στην πραγματικότητα υποκρύπτει γεωπολιτική στόχευση”. Τόνισε επανειλημμένα ότι η σημερινή κρίση δεν ήταν μια απρόβλεπτη συνέπεια, αλλά μια “σκοπούμενη ενέργεια”, χάριν της παγκοσμιοποίησης. Περαιτέρω, πρότεινε να διδαχθούν οι διαμένοντες εντός συνόρων την ελληνική γλώσσα και να παρακολουθούν τα παιδιά την ελληνική διδακτέα σχολική ύλη. Για να αποφευχθεί η γκετοποίηση που οδηγεί στο μίσος, την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα, επιβάλλεται να διασπαρούν αναλογικά σε όλους τους Δήμους. Η δε κατανομή τους στα κράτη να γίνει ανάλογα με την ευθύνη τους στο πρόβλημα, την οικονομική τους δυνατότητα, την έκταση και τον πληθυσμό τους και την πολιτιστική και θρησκευτική συγγένεια.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 87 επισκέπτες και κανένα μέλος