Άκαρπη η διαβούλευση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις Βούλας
Τρανταχτό παρών έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής της “Κάτω Βούλας”  (Ευρυάλης), οι κατοικούντες γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη Βούλα, την περασμένη Δευτέρα 4/4 στο Δημαρχείο. Αλλά και από πλευράς των αθλητικών σωματείων ήταν δυνατή η συμμετοχή καθώς και κάποιοι “κλακαδόροι” του δημάρχου...
Ο λόγος όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο, είναι οι νέες εγκαταστάσεις που αποφάσισε να φτιάξει και να διορθώσει παλιές, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου 3Β στις ήδη υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αλλαγές που ναι μεν ανακουφίζουν τους αθλούμενους, αλλά επιβαρύνουν την περιοχή με επιπλέον φόρτο, ηχορύπανση και φωτορύπανση.
Ο δήμαρχος ανέπτυξε μία μακρά “έκθεση ιδεών” για το πως θα φαίνονται οι αλλαγές του ρυμοτομικού σχεδίου, πως τα ύψη θα “εξαϋλωθούν” και δεν θα είναι ...ορατά, αφού δίπλα υπάρχουν οι πολυκατοικίες και γενικά επαναλαμβανόμενος πάρα πολύ συχνά προσπάθησε να πείσε την τοπική κοινωνία ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, τουναντίον θα εξωραΐσει, αλλά δεν τα κατάφερε να πείσει.
“Η μισή αλήθεια είναι το χειρότερο ψέμα”, επικαλέστηκε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι «δημιουργεί εντυπώσεις από κάποιους έντεχνα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε έχει θετικό πρόσημο για την περιοχή και για τα παιδιά».
Mε το ίδιο επιχείρημα του ανταπάντησαν και περίοικοι.
Γεγονός που δεν αμφισβήτησε κανένας εκ των παρόντων στη συνάντηση, είναι ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και πρέπει να αλλάξουν, με τη διαφορά ότι η δημοτική αρχή θέλει να αλλάξει τις παρούσες με προσθήκες και σε μήκη και σε ύψη, ενώ οι πολίτες ζητούν εξωραϊσμό των παρόντων εγκαταστάσεων και νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σε άλλον χώρο.
Στο χώρο αυτόν δραστηριοποιούνται τρεις αθλητικοί σύλλογοι (Αρης, Πρωτέας, Θέτις) και αθλούνται παιδιά μόνο μέσα από έναν εκ των τριών συλλόγων.
Η διαβούλευση έληξε άκαρπη, αφού και οι δύο πλευρές δεν έδειξαν διάθεση υπαναχώρησης.
Οι κάτοικοι δεν θέλουν επέκταση των εγκαταστάσεων και όπως είπαν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Ο δε δήμαρχος τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και συνεχίζει τα έργα, διότι όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο φύλλο, έχει ξεκινήσει τα έργα στο πάνω μέρος του γηπέδου δημιουργώντας γήπεδα τένις.
Από την πλευρά των κατοίκων ακούστηκαν ότι:
Ενοχλούν τα ύψη που ανεβαίνουν στα δέκα μέτρα, η αλλαγή του ρυμοτομικού για να επεκταθεί ένθεν και ένθεν στα τερέν το γήπεδο κατά 2,5 μέτρα, το σκέπαστρο των κερκίδων, το κυλικείο στο πανωσήκωμα και πολλά άλλα βέβαια γιατί ένα γήπεδο φέρνει ιδιαίτερο φόρτο στην περιοχή (αυτοκίνητα, φασαρία). Εκείνο δε που διαβλέπουν, όπως ελέχθη, είναι ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν προσβλέπουν να φέρουν μεγάλες ομάδες στην περιοχή.
athlitiko kentro voulas 2
Εκ μέρους των κατοίκων μίλησε ο Νίκος Αλεξόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε στο δήμαρχο το προεκλογικό του πρόγραμμα, όπου δεσμεύεται ότι στον πρώτο χρόνο θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπτυξη του Αθλητισμού. Οτι θα διεκδικήσει τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας για πολυδύναμο αθλητικό κέντρο.
Ότι στη Λεωφ. Βουλιαγμένης θα ανεγερθεί το κλειστό Κολυμβητήριο και δημιουργία ανοιχτών γηπέδων.
Οτι η Β’ πλαζ και το Κάμπινγκ θα μετατραπούν σε πρότυπα αθλητικά κέντρα.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά του ζήτησε να άρει την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο.
«Να μην επωμιστεί η ίδια γειτονιά το θόρυβο. Δεν μπορεί να βάζουμε τετραπλά τζάμια για να μην ακούμε το θόρυβο. Να μη μπορούμε να βγούμε στη βεράντα μας να πιούμε έναν καφέ γιατί μας τυφλώνουν τα φώτα» ανέφερε περίοικος.
O Δημήτρης Καρούσης (κάτοικος) επεσήμανε στο δήμαρχο ότι προσπάθησε να εξωραΐσει το θέμα λέγοντας κάποιες ανακρίβιες.
Και εξήγησε ότι η περιοχή ήταν κομμένη οικόπεδα (πολεοδομημένη) από τη δεκαετία του 30 και επομένως θα εκατοικείτο και ότι σπίτια υπήρχαν πολύ πριν γίνει το γήπεδο. Οταν αγοράσαμε, τα σπίτια μας εκεί βλέπανε ένα πάρκο. Έτσι ήταν το σχέδιο της πόλης το οποίο έχει καταπατηθεί βάναυσα σήμερα. Και θέλετε να συνεχίσει να καταπατείται. Και όταν έγινε το γήπεδο για να αθληθούν τα παιδιά, με τη σιωπηρή συναίνεσή τους έγινε κατά κάποιο τρόπο γιατί δεν υπήρχε κάτι άλλο. Σήμερα όμως έχουν αλλάξει τα στοιχεία. Και θα πρέπει να αναλογιστεί την κοινωνική συνεισφορά που έχει προσφέρει το τετράγωνο των περιοίκων στο Δήμο αυτό της Βούλας.
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει όραμα στη δημοτική αρχή για το κέντρο της Βούλας. Για μια καλύτερη πόλη για μια πιο όμορφη πόλη.
Η όχληση είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί συσωρεύθηκαν κι άλλα. Ποδηλατόδρομος, που δεν πατάει ποτέ ποδήλατο που στένεψε όμως το δρόμο. Κατά τις ώρες των προπονήσεων δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης και δεν έχουν που να βάλουν τα αυτοκίνητά τους.
Τα πεύκα που κόβετε έχουν μία ζωή 65 χρόνων. Κάτι που δεν μπορείτε να αποκαταστήσετε.
Ο,τι είναι να γίνει να γίνει με τη συναίνεση των κατοίκων και όχι αυθαίρετα. Και προσέξτε μη φέρουμε τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στη Βούλα, κατέληξε.
Ο εκπρόσωπος της “Δημοτικής Βούλησης” Δημοσθένης Δόγκας, υπενθύμισε ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της συγκεκριμένη περιοχής ήταν πρότυπο και εκεί υπήρχε ένα άλσος, που ήταν το χαρακτηριστικό της. Σήμερα κόβονται δέντρα και σηκώνονται ύψη. «Δεν υπάρχει όραμα» επεσήμανε στο δήμαρχο και τον κατηγόρησε ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα αναφέρει πως δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή συντελεστή δόμησης. «Είναι μια ένδειξη της δημοτικής αρχής για το τι θέλει να κάνει και σε άλλα σημεία» τόνισε.
Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κιούκης χαρακτήρισε τη Βούλα “λεηλατημένη πόλη” και σημείωσε: «Δεν υπήρξαν χώροι για σχολεία, για άθληση για πλατείες.
Και οι αθλητές και οι περίοικοι αγωνίζονται για ποιότητα ζωής. Δεν ξέρω πώς βρέθηκαν απέναντι. Υπάρχει ο χώρος στην οδό Προόδου για άθληση. Θα μπορούσε ν’ απαλοτριωθεί ο χώρος που είναι εκτός σχεδίου και να γίνουν όλα.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούν να γίνουν αυτά.
Είναι τυχαίο ότι τις τύχες της πόλης διαχειρίζονται άνθρωποι με οικονομικά και κτηματικά συμφέροντα; Με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προστατεύθηκε η πόλη. Να στρέψουμε την προσοχή μας σε άλλους χώρους, κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Αρη Βούλας και βετεράνος αθλητής Σταύρος Πλακαντωνάκης, φανερά συγκινημένος περιέγραψε αυτά που έχει ανάγκη να αποκτήσει η αθλητική κοινότητα. «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί ένα όνειρο από τότε που είμαστε παιδιά, - τώρα είμαστε βετεράνοι - υλοποιείται».
Ο πολλών κυπέλων και νικηφόρων αγώνων αθλητής Νίκος Γεωργόπουλος έκανε μία ενδιαφέρουσα πρόταση: Να γίνονται οι αγώνες στο ολυμπιακών διαστάσεων γήπεδο της Βάρης και να μείνει στη Βούλα μόνο η προπονητική διαδικασία, με κάποια “λίφτινγ” που θέλουν οι εγκαταστάσεις.
Ο Στέλιος Γκίκας μιλώντας εξ’ ονόματος μερικών Συλλόγων σημείωσε να γίνουν τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες και να παγώσει όλο το άλλο θέμα.
Ο πρόεδρος του Πρωτέα, Χρ. Βασιλειάδης σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται την όχληση που έχουν οι κάτοικοι, αλλά εκεί αθλούνται 800 παιδιά...
Ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Ματόπουλος της Ρι.Κι.π. δήλωσε ότι: «ως Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών 3Β κρίναμε ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι υποδομές για να λειτουργήσουν σωστά οι αθλητικοί χώροι, γιατί αλλιώς θα κλείσουν και θα μείνει αθλητικό πάρκο για να αθλούνται κάποιοι ανεξέλεγκτα, χωρίς στόχο...
Ο διατελέσας επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και μηχανικός Πέτρος Θανόπουλος, τόνισε: Η πόλη εξαρτάται από τους κοινόχρηστους χώρους. Η πόλη είναι μία από τις τέσσερις στην Ελλάδα που έχει χαρακτηριστεί Κηπούπολη.
Τα πάρκα είναι δασικές εκτάσεις. Υπάρχει νομολογία που δεν ξεπερνιέται, ότι η Βούλα είναι πόλη αποκλειστικής κατοικίας. Εάν προσφύγουν οι κάτοικοι και φτάσει στο ΣτΕ μπορεί να το κερδίσουν.
Ας περιοριστούμε στο υπάρχον για την άθληση. Μέχρι τώρα ήταν μια κατάσταση προσωρινή, ενώ τώρα παγιοποιείται».
Εκ μέρους των Συλλόγων διάβασε ανακοίνωση ο Στέλιος Γκίκας, με την οποία προτείνουν να αναβαθμιστούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις (τουαλέτες, αποδυτήρια) και να αναζητηθούν άλλοι χώροι δημιουργίας αθλητικού κέντρου.
Η Αννα Σκουλούδη αναφέρθηκε σε απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, παραμονές των εκλογών, με δήμαρχο τον Σπύρο Πανά, που οριοθετηθεί το ρέμα, και τον υπόλοιπο χώρο αποδίδει στο σχολείο.
Αυτή την απόφαση να εφαρμόσετε.
Kαι συνέχισε. Ναι, στον αθλητισμό των παιδιών, όχι σε υπερτοπικού χαρακτήρα με μεγάλες ομάδες. Δεν συμφέρει κανέναν στην πόλη.
Εμείς ως Σύλλογοι ζητάμε χωροθετημένο αθλητικό κέντρο που θα διασφαλίζεται η άθληση των παιδιών αλλά και η ποιότητα ζωής των περιοίκων.
Απάντησε και στον δήμαρχο, για τα απαξιωτικά λόγια του, προς τους Συλλόγους, ότι προεκλογικά μας φωνάζατε και σας ήμασταν χρήσιμοι, σήμερα είμαστε ...σφραγίδες!
Ενοχλημένος έκλεισε τη διαβούλευση ο δήμαρχος σημειώνοντας: «Λυπάμαι αλλά σήμερα είναι μία μη παραγωγική διαβούλευση. Ερχεστε με μία στείρα άρνηση, “δεν θέλουμε τίποτα”. Για να μπορέσουμε να βρούμε τους κοινούς στόχους δεν βοηθάτε.
Τα γήπεδα που κατασκευάζονται σήμερα είναι εγκεκριμένα με το ήδη υπάρχον ρυμοτομικό και δεν χρειάζονται άδεια. Αυτό που πάμε να κάνουμε σήμερα, δέχομαι ότι δεν βελτιώνει την ήδη επιβαρυμένη σας κατάσταση».
Διαβάστε σχετικά: "Oι περίοικοι απαντούν"
Αννα Μπουζιάνη