Υγρότοπος  ονομάζεται κάθε περιοχή  που κατακλύζεται από νερό (στάσιμο ή τρεχούμενο ή γλυκό ή αλμυρό ) αλλά και οι περιοχές που δεν καλύπτονται ποτέ από νερό, αλλά που το υπόστρωμά τους  είναι υγρό για  μεγάλα διαστήματα τους έτους. Τεχνητοί υγρότοποι είναι οι ταμιευτήρες νερού, οι αλυκές και οι ορυζώνες...

Βραυρώνα: Υγροβιότοπος - Ερασίνος ποταμός


Υγρότοπος  ονομάζεται κάθε περιοχή  που κατακλύζεται από νερό (στάσιμο ή τρεχούμενο ή γλυκό ή αλμυρό ) αλλά και οι περιοχές που δεν καλύπτονται ποτέ από νερό, αλλά που το υπόστρωμά τους  είναι υγρό για  μεγάλα διαστήματα τους έτους. Τεχνητοί υγρότοποι είναι οι ταμιευτήρες νερού, οι αλυκές και οι ορυζώνες.

Οι υγρότοποι αποτελούν έναν από τους πλέον πολύτιμους  πόρους του πλανήτη μας .Εκεί  υπάρχει  μεγάλος  αριθμός  μεταναστευτικών  ψαριών και πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο.

Τα  οικοσυστήματα που περιέχουν οι υγρότοποι  βοηθούν στην βιοποικιλότητα και συμβάλουν  καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του υδατικού κύκλου.


Εδώ και αρκετά  χρόνια ο οργανισμός Αθήνας  μελετά να καθιερώσει   τρεις βασικές ζώνες χρήσης:

1. Ζώνες προστασίας με στόχο την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, πρασίνου, γεωργικής γης, αρχαιολογικών  χώρων και ιστορικών τόπων

2. οικιστικές ζώνες, που καθορίζουν τις εκτάσεις για κατοικία

3. Ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπερτοπικών  εγκαταστάσεων για δευτερογενείς και τριτογενείς δραστηριότητες

Η περιοχή της Βραυρώνας προτείνεται να είναι ζώνη προστασίας, διευρυμένη  ώστε να  περιλαμβάνει και το Αττικό Πάρκο. Η περιοχή διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά  φυσικού περιβάλλοντος που το αξιολογούν σαν σημαντικό για διατήρηση. Είναι από τους λίγους σταθμούς μεταναστευτικών πουλιών στην πυκνοδομημένη Αττική. Σήμερα τα μεταναστευτικά πουλιά είναι  ανάμεσα στις πιο απειλούμενες ομάδες ζώων του πλανήτη. Είναι μια μικρή λίμνη κατάλληλη για ξεκούραση και βόλτα. Δυστυχώς έχει καταλήξει τόπος απόθεσης σκουπιδιών.

Η σωστή αξιοποίηση του χώρου είναι αναγκαία γιατί νόμίζω ότι όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι το νερό είναι η αρχή της ζωής.

Στην περιοχή της  Βραυρώνας  εκτός από τον  υγροβιότοπο  περιλαμβάνονται  αρχαιολογικοί χώροι, πολυάριθμα μνημεία, το αρχαολογικό μουσείο και  ο αρχαίος ποταμός Ερασίνος. Ο Ερασίνος διασχίζει την κοιλάδα και στη συνέχεια χύνεται στη θάλασσα

Η Βραυρώνα είναι παραθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Αττικής  σε απόσταση 40χλμ. Από την Αθήνα. Η περιοχή γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη λόγω του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου (ναός Αρτέμιδας) και της όμορφης αμμουδιάς της· αποτελεί  ένα δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο των Αθηναίων.

Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Η Βραυρώνα ήταν αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη. Κάθε πέντε χρόνια ξεκινούσε μια πομπή από την Ακρόπολη για να γιορτάσει τα Βραυρώνεια στο ιερό της θεάς. Η γιορτή περιελάμβανε θυσία, αθλητικούς, μουσικούς αγώνες και αρματοδρομίες. Από τα αναθήματα βλέπουμε την λατρεία της θεάς ως θεάς της φύσης, κουροτρόφο, προστάτιδας των παιδιών και των νεαρών ζώων.

Σύμφωνα με το μύθο λέγεται ότι στην Bραυρώνα υπήρχε μια  ήμερη αρκούδα αφιερωμένη στην Αρτέμιδα που τριγυρνούσε  ελεύθερη. Καθώς ένα κοριτσάκι έπαιζε μαζί της το γρατσούνισε, τα αδέρφια της θύμωσαν και με τα τόξα τους σκότωσαν την ιερή αρκούδα. Η θεά Άρτεμις εξοργίστηκε και τιμώρησε τους Αθηναίους με λοιμό.

Η πόλη της Αθήνας απαλλάχτηκε από το λοιμό αφού σύμφωνα με τον χρησμό κορίτσια ηλικίας 5-11 ετών έπρεπε  αφού μείνουν 5 χρόνια στο ναό, να λαμβάνουν μέρος στην Αρκτεία,  μυστική τελετή, περνώντας έτσι από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.


Από τα μέσα του 5ου π.Χ. αι. έως τα τέλη του 4ου π.Χ. αι. όπου το ιερό καταστράφηκε λόγω καθίζησης και εισροής των υδάτων του ποταμού Ερασίνου στο χώρο. Τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 5ου π.Χ. αι. και η λίθινη γέφυρα του Ερασίνου που κτίστηκε κατά την κλασική περίοδο και οδηγούσε στο ναό.

Ένα ακόμα αξιόλογο κτίσμα του 5ου αι. π. Χ. είναι η λίθινη γέφυρα, που κατασκευάστηκε στο χώρο του ιερού, προκειμένου να διοχετεύονται τα νερά της ιερής πηγής, καθώς και τα νερά του Ερασίνου ποταμού. Μέσω της γέφυρας μπορούσαν οι άμαξες να διέλθουν τη γεμάτη με νερά περιοχή του ιερού. Στο ιερό εκτός από την Άρτεμη, λατρευόταν η Ιφιγένεια, η Λητώ, ο Απόλλων και ο Διόνυσος.


Στη Βραυρώνα, άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν από την προϊστορική εποχή για χιλιάδες χρόνια, μια ιερή πηγή, που βρίσκεται δίπλα στο ναό της Αρτέμιδος, τροφοδοτεί τον υγρότοπο με νερό. Στην αρχαιότητα ο υγρότοπος ήταν συνδεδεμένος με την λατρεία της θεάς.


Το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ύστερα από επίσκεψη στην περιοχή προτείνει:

1. Να είναι καθαρό το περιβάλλον για ανθρώπους και πουλιά

2. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις  ώστε τα μεταναστευτικά πουλιά  να  σταθμεύουν ακίνδυνα γιατί είναι από τις πιο απειλούμενες ομάδες ζώων του πλανήτη.

3. Ο υγρότοπος είναι μια όμορφη μικρή λίμνη για ξεκούραση και βόλτα και μπορεί με κατάλληλη υποδομή να δημιουργηθεί  ένα μικρό πάρκο αναψυχής.

Γιατί  η φύση είναι   ζωή και  η ζωή χρειάζεται υγεία (καθαρό περιβάλλον)  και ηρεμία (ψυχής και πνεύματος) τα οποία προσφέρει απλόχερα  ο υγρότοπος της Βραυρώνας (βρίσκεται δίπλα από το Μουσείο).


Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού

Αντ.Κιμπιζή 5 Κορωπί 19400, Τηλ. 2106020026

email  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  –  www.ektp.gr

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 126 guests και κανένα μέλος