Ένα πολυεργαστήριο στήθηκε στις αίθουσες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας, στην προσπάθεια για ένα Σχολείο «ανοικτό στην κοινωνία», με τη συμμετοχή και των άλλων τριών σχολείων της Βούλας, υλοποιώντας το Φεστιβάλ S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), την Κυριακή 14/2.

Πάνω από 600 μαθητές και γονείς συμμετείχαν στα εργαστήρια: Φυσικής, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Μηχανικής, Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Προγραμματισμού και Μαθηματικών. Εισηγητές των εργαστηριών ήταν πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί της Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, πολυβραβευμένοι στον τομέα τους.

Σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να φέρει γονείς, μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς σε γνωριμία με το εκπαιδευτικό μοντέλο S.T.E.M: μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση που σχεδιάζεται ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος, να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών, που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

Εργαστήριο Ρομποτικής: από το δάσκαλο του 2ου Δ.Σ. Καλυβίων Μ. Τριανταφυλλίδη, που δημιούργησε μηχανικές κατασκευές LEGO WeDo, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει. Ένα αγαπημένο παιχνίδι των μαθητών από την αρχαιότητα «η σβούρα» απέκτησε ρομποτική μορφή και ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους.

Εργαστήριο Φυσικής: από τον Φυσικό, Κ. Ανδρακάκο, Διευθυντή του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Πρότυπο Αθηνών». Οι μαθητές μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο κατανόησαν με πειράματα και παιχνίδια βασικές έννοιες της Φυσικής. Στο τέλος, οι μικροί επιστήμονες απόλαυσαν ένα παγωτό που φτιάχτηκε στο εργαστήριο!

Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας: από τον Φυσικό Γ. Νούλα, Διευθυντή του Γυμνασίου, και Χ. Μυρτσιώτη, Δάσκαλο, Διευθυντής του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιο» παρουσίασαν ένα δημιουργικό εργαστήριο διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών με τη μέθοδο i-Pad.  

Εργαστήριο Προγραμματισμού: Ο υπεύθυνος Συστημάτων Πληροφορικής στα Εκπαιδευτήρια «Δούκας» Β. Οικονόμου, και ο Β. Μπαγιαρτάκης, game designer της «Allcancode», έφεραν τους μαθητές σε επαφή με τον Προγραμματισμό Run Marco, μέσω του παιχνιδιού εκμάθησης προγραμματισμού. Μαθητές 6-8 ετών διασκέδασαν παίζοντας μέσω του προγραμματιστικού περιβάλλοντος ενός πολυβραβευμένου παιχνιδιού.

Εργαστήριο Μηχανικής: Ο Δάσκαλος στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Αργύρη Λαιμού» Α. Κόλλιας και ο Α. Σκέλλας, Δάσκαλος στο 4ο Δ.Σ. Βούλας, ακολουθώντας τον κύκλο σχεδίασης ενός μηχανικού «Ρώτησε, Φαντάσου, Σχεδίασε, Κατασκεύασε και Βελτίωσε» κατάφεραν με τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τα απορρίμματα των σχολικών κάδων και με αυτά να κατασκευάσουν αυτοκίνητα από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία «βγήκαν βόλτα» στους διαδρόμους του Σχολείου!

Εργαστήριο Μαθηματικών: Ο Β. Συμεώνογλου, μαθηματικός από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Στέγκα», μαζί με μαθητές από την Δ΄ έως και την Στ΄ Δημοτικού ανέλαβαν να λύσουν γρίφους. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανακάλυψαν μαζί ένα μυστικό του σύμπαντος, τον αριθμό φ= 1,618 που είναι γνωστός από την αρχαιότητα και δείχνει την μαγεία και την δύναμη των αριθμών.

Παράλληλα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου πραγματοποιήθηκε Έκθεση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Προγράμματα 3D Αναπαράστασης Αρχαιολογικών Χώρων μέσω tablet από την Εταιρεία «Νεάπολις». Παρουσιάστηκε η εφαρμογή ΑΚΡΟΠΤΙΛΙΣ. με την οποία οι μαθητές ταξίδεψαν στην Ακρόπολη του Περικλή, επισκέφτηκαν τον βράχο της Ακρόπολης, ξεναγήθηκαν στα περίλαμπρα κτίσματα του Παρθενώνα... Εβλεπαν όλα τα μνημεία τρισδιάστατα και με χρώματα όπως ήταν την κλασική εποχή, εξωτερικά και εσωτερικά.

s.t.e.m.1Και η Έκθεση 3d printing, 3d scanning από την Εταιρεία «3DHUB». Η εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα “τρελάνει κόσμο”. Δίνει τη δυνατότητα σε μια τεράστια γκάμα παραγωγής ειδών, από κοσμήματα μέχρι ιατρικά μηχανήματα και ...πριόνια!  

Η διεύθυνση του Δ’ Δημοτικού Σχολείου Βούλας ευχαρίστησε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, που για άλλη μια φορά συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες, το Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και ιδιαίτερα την Δ. Τριάντη, πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και τον Ν. Βάση, πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, για την αμέριστη υποστήριξή τους.

Επίσης, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων για την ενεργή υποστήριξή της και τους μαθητές και γονείς που τίμησαν με τη συμμετοχή τους το Φεστιβάλ.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 151 guests και κανένα μέλος