Πριν από μερικά χρόνια η είδηση για τους ηλιακούς αυτοκινητόδρομους Solar Roadways που παράγουν ενέργεια έκανε πάταγο στο διαδίκτυο.

Mια φιλόδοξη και αρκετά επιτυχημένη προσπάθεια εγκατάστασης ηλιακών ποδηλατόδρομων υλοποιείται και στην Ολλανδία.

Αυτή τη φορά, η γαλλική κυβέρνηση, η εταιρεία συγκοινωνιακών υποδομών Colas και το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας (INES) σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χίλια χιλιόμετρα οδοστρώματος την επόμενη πενταετία.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πρωτοβουλίες το σύστημα Wattway δεν αντικαθιστά το ίδιο το οδόστρωμα ούτε την επιφάνειά του, αλλά τοποθετείται πάνω από την υπάρχουσα υποδομή.

Επίσης, είναι κατασκευσμένο από στρώματα διαφορετικών υλικών «που διασφαλίζουν την αντοχή και την καλή πρόσφυση των ελαστικών» και έχει πάχος μόλις επτά χιλιοστών, χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί ριζικά από τα άλλα σχέδια που μοιάζουν με φωτοβολταϊκά υαλότουβλα.

Την ηλιακή ενέργεια συλλέγει και εκμεταλλεύεται μια λεπτή φωτοβολταϊκή μεμβράνη πολυκρυσταλλικού πυριτίου.

Σύμφωνα με την εταιρία, το υλικό είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ακόμα και στα βαρύτερα φορτηγά και 20 τετραγωνικά μέτρα πάνελ Wattway παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την ηλεκτροδότηση μιας μέσης κατοικίας στη Γαλλία.

Ένα χιλιόμετρο φωτοβολταϊκού δρόμου Wattway μπορεί να ηλεκτροδοτήσει το δημόσιο φωτισμό σε μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων.

«Εάν πετύχει, το πρόγραμμα θα παράσχει ηλεκτρική ενέργεια σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους ή περίπου το 8% του πληθυσμού της Γαλλίας», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Ρουαγιάλ πρότεινε το κόστος του προγράμματος να καλυφθεί από μια αύξηση στους φόρους κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «φυσικό» δεδομένης της πτώσης του κόστους του πετρελαίου.

πηγή: econews

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 guests και κανένα μέλος