Mία επιστημονική ημερίδα ουσίας εξελίχθηκε την περασμένη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης, για την τύχη της Χερσονήσου του Αστέρα. Η ημερίδα ήταν πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης του δήμου 3Β, “Δημοτική Βούληση”, με επικεφαλής τον Δημοσθένη Δόγκα.

Η ημερίδα είχε ως στόχο να θέσει στη δημόσια συζήτηση τα στοιχεία που αφορούν την επένδυση της περιοχής του Αστέρα, αλλά και τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η τοπική κοινωνία στους επενδυτές.

Η συμμετοχή δημοτών και κατοίκων της περιοχής ήταν σημαντική καθώς και ο παλμός τους. Σημαντικά επίσης τα στοιχεία που είδαν το «φως της δημοσιότητας» από τους εισηγητές της ημερίδας, που πραγματικά προσέδωσαν χαρακτήρα ιστορικό στην εκδήλωση.

Εισηγήσεις κατέθεσαν οι:

Δημοσθένης Δόγκας, Δημοτικός Σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Πολιτευτής της Περιφέρειας Αττικής.

Κώστας Βενετσάνος, Εκδότης.

Όλγα Σακαλή, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μαρία Κασίμη - Σούτου, τ. προϊσταμένη Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων της ΚΣτ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Πειραιά.

Μαριλένα Ιατρίδου, Πολιτικός Μηχανικός.

Πλήθος δημοτών έκαναν παρεμβάσεις και έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς μετά από κάθε εισήγηση.

Παρουσιάζουμε, σταχυολογώντας, κάποια πολύ μικρά σημεία των εισηγήσεων και θα επανέλθουμε αναλυτικότερα σε προσεχές φύλλο μας.

imerida panelΔημοσθένης Δόγκας: «Ναι μόνο στις Επενδύσεις που σέβονται τη φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά»

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης”, Δημοσθένης Δόγκας, ζήτησε να καταργηθεί η διαδικασία των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), η οποία επιτρέπει κατ’ εξαίρεση της ισχύουσας νομοθεσίας την πολεοδόμηση/ αδειοδότηση οικοδομικών εργασιών οι οποίες απειλούν τόπους μεγάλης περιβαλλοντικής ή πολιτιστικής σημασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δημοσθένης Δόγκας ζήτησε τα Ειδικά Σχέδια να μην αγγίζουν αρχαιολογικούς χώρους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν περάσει αυτό το ΕΣΧΑΔΑ εδώ, θα είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκποίηση και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Αττικής και της χώρας μας, όπως ο ναός του Σουνίου ή της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα».

Υπογράμμισε: «Έχω ως βασική αρχή μου, ότι η πολιτιστική κληρονομιά και οι αρχαιότητες δεν πωλούνται, δεν ενοικιάζονται μακροχρόνια, δεν χωράνε σε εμπορευματικές αντιλήψεις. Οι Αρχαίοι Ναοί μόνο θεών κατοικίες μπορούν να θεωρούνται. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι εθνικός θησαυρός και όχι κρατικός. Και το Έθνος είμαστε όλοι εμείς και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία δρώντας ως κράτος εν κράτει προσβλέπει και πραγματώνει κάθε δυνατή ενέργεια εκποίησής του».

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά για τις δεκάδες οικογένειες των σημερινών εργαζομένων της ξενοδοχειακής μονάδας του Αστέρα, που βρίσκονται στον “αέρα”.

Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιβαλλοντική καταστροφή, που θα επέλθει με το νέο σχέδιο, όχι μόνο στην περιοχή του Αστέρα και της Βουλιαγμένης αλλά και στους όμορους δήμους και ευρύτερα στην Νοτιοανατολική Αττική και συνέχισε λέγοντας ότι η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ «άλλα δείχνει στην παρουσίαση της επένδυσης και άλλα θα κάνει». Κατέληξε δε σημειώνοντας ο Δημοσθένης Δόγκας: «Τασσόμαστε υπέρ των υγιών επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την πολιτιστική του κληρονομιά».

Κώστας Βενετσάνος: «Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση είναι αποεθνικοποίηση»

Τη σκυτάλη από τον Δημοσθένη Δόγκα πήρε ο εκδότης Κώστας Βενετσάνοςο οποίος τόνισε σε όλους τους τόνους: «δεν πουλάμε 2-3 ξενοδοχεία, πουλάμε τα 2/3 της Χερσονήσου του Καβουρίου».

Σχολίασε ακόμη ότι «κυριολεκτικά, η έννοια αξιοποίηση σημαίνει ανώδυνα κατά το δυνατόν, να κερδίσω το μεγαλύτερο όφελος στο μικρότερο διάστημα, σημείο που στην περίπτωση του Αστέρα δεν ισχύει επουδενί».

Ο Κώστας Βενετσάνος ανέπτυξε ότι η αντικειμενική αξία της χερσονήσου που παραχωρείται αγγίζει τα 2.430 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι χαρίζονται στους επενδυτές 2 δισ. ευρώ. «Ακόμη και με την καπιταλιστική λογική των πραγμάτων, δεν πουλάς όσο βρίσκεις. Δεν πουλάς ένα ακίνητο για ένα ποσό που θα εισέπραττες αν το μίσθωνες για ένα χρόνο», είπε παραστατικά, όπως συνέβη με τον ΟΠΑΠ.

Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα ότι βρισκόμαστε τις απαρχές της άλωσης της Πόλης. Είναι τόσο όμοια τα ιστορικά στοιχεία. Πούλησαν τη δημόσια περιουσία, έφεραν τον εχθρό να φυλάει τα σύνορά τους, επέβαλαν σκληρή υπερφορολόγηση.

Είναι άτοπο και αναποτελεσματικό για μια χώρα να πουλά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, τον ζωτικό της χώρο και τα έσοδά της. Και σημείωσε ότι με τη μέθοδο αυτή, είναι απίθανο να πληρωθεί το χρέος της.

Όλγα Σακαλή: «Μοναδικό αρχαιολογικό σύνολο η χερσόνησος του Αστέρα»

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τόνισε ότι «στο σχέδιο αποψίλωσης της δημόσιας περιουσίας που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση δεν εξαιρούνται ιστορικοί τόποι, ενώ όπως δείχνει η περίπτωση του Αστέρα, οι αρχαιότητες ενσωματώνονται στα μεγάλα έργα ως τουριστικές ατραξιόν».

Η Όλγα Σακαλή απέρριψε τον ισχυρισμό του ΤΑΙΠΕΔ ότι ο αρχαιολογικός χώρος στο Λαιμό Βουλιαγμένης εξαιρείται από την επένδυση, υπογραμμίζοντας ότι «εκτός από τον προβεβλημένο και γνωστό σε όλους ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα, υπάρχουν και άλλα μνημεία, όπως η Κρήνη, βόρεια του Ναού, η ιερατική οικία κ.ά. που συνιστούν ένα μοναδικό αρχαιολογικό σύνολο, ένα δίκτυο και μια νησίδα γνώσης και προσέγγισης των περασμένων πολιτισμών στην περιοχή».

Η εκπρόσωπος των Ελλήνων αρχαιολόγων τόνισε ότι η κυβέρνηση «άφησε ανέπαφο το μνημονιακό νομικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας, μέσω της δημιουργίας Τμημάτων Αδειοδότησης, τα οποία υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν οι Αρχαιολογικές Εφορείες.

«Τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος όταν μοναδικό κριτήριο για τις επενδύσεις είναι το άμεσο πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας του κράτους», είπε καταλήγοντας η Όλγα Σακαλή για να τονίσει πως «μόνη ελπίδα είναι η ενίσχυση των αντιστάσεων».

Μαρία Κασίμη - Σούτου: «Πολιτιστική λοβοτομή η αποκοπή ενός λαού από το παρελθόν του»

Για «ναό φυλακισμένο και εγκλωβισμένο» έκανε λόγο η Μαρία Κασίμη - Σούτου, που με την ιδιότητα της αρχαιολόγου έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή επί πολλά χρόνια. «Έχω βρει προϊστορικές κατοικήσεις και οψιανούς στην περιοχή αυτή. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και υπογραμμίζονται και από τη μυθολογία, καθώς όπως ξέρουμε η Άρτεμις και ο Απόλλων γεννήθηκαν στη Βουλιαγμένη», είπε προσθέτοντας ότι «τα αντικείμενα που βρίσκουμε στο Λαιμό είναι αντικείμενα λατρείας και μελέτης και σε κάθε περίπτωση όχι αντικείμενα του κέρδους».

Η αρχαιολόγος τόνισε ότι «λαός χωρίς μνήμη είναι αντικείμενο προς εκμετάλλευση», σημειώνοντας ότι «η διαδρομή από το Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη είναι ένας περίπατος πολιτισμού».  

Τόνισε επανειλημμένα ότι «δεν είναι τυχαία η περιοχή» και περιέγραψε το σύνολο των αρχαίων μνημείων που ακόμη και σήμερα σώζονται, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούν. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία να αγκαλιάσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι εκπρόσωποι της οποίας είναι πάντα πρόθυμοι να μιλούν σε μαθητές και ενήλικες για τον θησαυρό που μας κληροδότησε το παρελθόν στον τόπο αυτό. Σημείωσε δε ότι η χερσόνησος αποτέλεσε ληστρικό πεδίο κλοπών Γερμανών αξιωματούχων την περίοδο της Κατοχής, κάνοντας λόγο για τα χαμένα αγγεία του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης και άλλων αρχαιοτήτων που «φυγαδεύτηκαν στη Γερμανία όχι για να κοσμήσουν μουσεία, αλλά για να πλουτίσουν ιδιωτικές συλλογές».

Μαριλένα Ιατρίδου: «Το δεύτερο ΕΣΧΑΔΑ χειρότερο από το πρώτο»

Τα δύο ψέματα του νέου ΕΣΧΑΔΑ επισήμανε στη διαφωτιστική της τοποθέτηση η Μαριλένα Ιατρίδου. Όπως είπε η πολιτική μηχανικός, οι μελετητές και το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζουν τη χερσόνησο του Αστέρα να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης, τη στιγμή που στην πραγματικότητα βρίσκεται εκτός Σχεδίου, αλλά και εκτός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Βουλιαγμένης.

Τα δύο ψέματα του νέου ΕΣΧΑΔΑ επισήμανε στη διαφωτιστική της τοποθέτηση η Μαριλένα Ιατρίδου. Όπως είπε η πολιτική μηχανικός, οι μελετητές και το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζουν τη χερσόνησο του Αστέρα να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης, τη στιγμή που στην πραγματικότητα βρίσκεται εκτός Σχεδίου αλλά και εκτός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Βουλιαγμένης.

Εκτός αυτού όμως, όπως παρατήρησε μετά από μια ενδελεχή εξέταση του πολεοδομικού χάρτη που συνοδεύει το νέο ΕΣΧΑΔΑ και το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους, αν γνωμοδοτήσει θετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ζώνη προστασίας του φυσικού τοπίου, εμβαδού 154 στρεμμάτων, περιβάλλεται «από μια κατακόκκινη οικοδομική γραμμή, ενώ το σύνολο της προς πώληση περιοχής συνολικής έκτασης 310 στρεμμάτων περιβάλλεται από πράσινη ρυμοτομική γραμμή».

Τα παραπάνω, κατά την ομιλήτρια σημαίνουν ότι «η περιοχή εντάσσεται παράνομα στο σχέδιο πόλεως, αγνοώντας το δασικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα της. Σημαίνει ακόμη ότι η έκταση των 239 στρεμμάτων που περιβάλλεται από την οικοδομική γραμμή αποτελεί ένα γιγαντιαίο οικοδομικό τετράγωνο, που μπορεί στο μέλλον να δομηθεί στο σύνολό του με μια απλή υπουργική απόφαση», όπως υπογράμμισε η Μαριλένα Ιατρίδου.

«Θα αφήσουμε να γίνει η Βουλιαγμένη από τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μια πυκνοδομημένη γειτονιά;» διερωτήθηκε, για να επισημάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο της δραματικής περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής. «Το νέο ΕΣΧΑΔΑ είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο και θα πραγματωθεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα», συμπέρανε η εισηγήτρια.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 201 guests και κανένα μέλος