Ενημερωτική παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β 

Ενημερωτική συνεδρίαση με θέμα τον Αστέρα Βουλιαγμένης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο του Δήμου 3Β, στη Βούλα.

Συγκεκριμένα την ενημέρωση παρουσίασαν εκπρόσωποι  του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Από το ΤΑΙΠΕΔ παρευρέθη ο πρόεδρός του Στέργιος Πιτσιόρλας και ο νομικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Καρατσώλης. Ακόμη παρευρέθηκαν ο βοηθός του Γενικού Διευθυντή του τμήματος ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας,  Γιώργος Φράγκου, η σύμβουλος  σε πολεοδομικά θέματα της Εθνικής Τράπεζας, Παρασκευή Μπάτσου, ο Μελετητής, Αρχιτέκτονας – Μηχανικός Σπύρος Τσαγκαράτος, ο μελετητής Περιβαλλοντολόγος – Δασολόγος, Νίκος Χλύκας. Όλοι εμπλεκόμενοι στη μελέτη του ΕΣΧΑΔΑ για την πώληση της χερσονήσου.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, αλλά και  εκπροσώπων φορέων και πολιτών.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στη σύντομη ενημέρωσή του, τόνισε ότι το σχέδιο για τον Αστέρα βρισκόταν στο ΣτΕ όταν ανέλαβε την προεδρία. Οταν απέρριψε το σχέδιο το ΣτΕ, είπε,  ξεκινήσαμε από την αρχή μία συζήτηση με τους επενδυτές, που διήρκησε μήνες και καταλήξαμε σε συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβρη. Καταρτίστηκε ένα νέο σχέδιο του οποίου έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεν (ΜΠΕ) και όταν εγκρθεί θα πάει πάλι στο ΣτΕ για να προχωρήσουν.

σ.σ. Αν το ΣτΕ το εγκρίνει.

Στη συνέχεια θα γνωμοδοτήσει η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Το σχέδιο έχει τρεις άξονες

asteras Αναλυτική παρουσίαση έκανε ο ιδιώτης μελετητής που έχει αναλάβει και τη νέα μελέτη (όπως και την προηγούμενη), Σπ. Τσαγκαράτος.

Η μελέτη, είπε, έχει τρεις άξονες:

1. Βασική αρχή το μνημείο. Ο ναός θα βγεί έξω από την περίφραξη, δεν μεταβιβάζεται· θα είναι ελεύθερος και ανοιχτός(!!)

2. Η προστασία του πρασίνου, που θα είναι 61 στρ. και

3. Προστασία χρήσης τουρισμού, αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη “τουριστική ζώνη”

Το σύνολο της επιτρεπόμενης δόμησης είναι 56.500τ.μ. εκ των οποίων τα 41.500 είναι τα ξενοδοχεία (West, Αρίων, Μπαγκαλόους) και 15.000 τ.μ. θα γίνουν αυτόνομες κατοικίες διόροφες (1000τ.μ. εκάστη), που θα συνδέονται με τα ξενδοοχεία. Η συνολική κάλυψη των κατοικιών θα είναι το 10%.

Εν κατακλείδι η δόμηση είναι περίπου η ίδια, όπως είπε ο Σπ. Τσαγκαράτος, γιατί γκρεμίζεται το ξενοδοχείο Αφροδίτη.

Αυτά είναι εν ολίγοις τα νέα στοιχεία της Μελέτης, σε γενικές γραμμές. Εάν περάσει από το ΣτΕ το σχέδιο θα γίνει πιο αναλυτικό και λεπτομερές.

Δικαιώνεται ο Σπύρος Πανάς

Το παρόν σχέδιο, σαφώς είναι πολύ πιο “ανώδυνο” από τον προηγούμενο που ήθελε 100 κατοικίες σε 40 στρ., ενώ το σημερινό θέλει 13 σε 15 στρ.!

Φαίνεται ότι δικαιώνεται ο τέως δήμαρχος Σπύρος Πανάς, ο οποίος έκανε μεγάλο αγώνα να μην προχωρήσει το προηγούμενο σχέδιο, που οδηγούσε τη χερσόνησο του Αστέρα σε μια μικρή πόλη με “κλειστά τείχη” στην πόλη, αλλά με κατάφωρη επιβάρυνσή της.

Λογική ήταν λοιπόν η αναφορά του και στον αγώνα του και στην επιτυχία του, της αλλαγή του σχεδίου, λέγοντας: «Ολη η διαδικασία ήταν λάθος από την αρχή. Η νέα μελέτη σέβεται το περιβάλλον και όλα αυτά που εμείς αγωνιστήκαμε επί 3,5 χρόνια με πολιτικό κόστος και απειλές για τη ζωή μου. Πρότεινα τότε να κάνουν ΕΣΧΑΔΑ καινούργιο για να μη μπορεί κανένας επόμενος να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο. Χαιρετίζω αυτή τη διοίκηση. Το σχέδιο έχει 25% κάλυψη με κατοικίες. Θα πρέπει ο επενδυτής να κάνει μια μεγάλη δωρεά στο Δήμο. Το οδικό δίκτυο της Βάρης και το 3ο Γυμνάσιο Βούλας».

Δικαιώνονται και τα κινήματα για την ελεύθερη πρόσβαση του ναού, αν και παραμένουν πολλά αρχαία πάνω στην χερσόνησο που αγνοείται η μελλοντική τύχη τους...

O Δημ. Δαβάκης επεσήμανε ότι ο Τσαγκαράτος είναι ο ίδιος μελετητής και του προηγούμενου σχεδίου και του παρόντος και δήλωσε επιφυλακτικός. Ρώτησε πώς θα αντικατασταθεί η κοπή αιωνόβιων πεύκων...

“Δεν μπορούν να γίνουν κατοικίες”

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Θ. Ματόπουλος, επεσήμανε στον μελετητή ότι «δεν μπορούν να γίνουν κατοικίες σε τουριστική περιοχή». Οτι το όλο σχέδιο είναι μια απατηλή εικόνα όπως το 2013, ότι φεύγει το έδαφος για πάντα, αιωνίως με ισόβειο δικαίωμα ιδιοκτησίας. ...Το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει μόνο 80 εκατομ. € και η Επενδυτική εταιρεία 75 εκατομμύρια €!

Αυτό γίνεται γιατί οι επενδυτές εντάξανε το επενδυτικό τους πρόγραμμα, στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Μάλιστα διάβασε ένα απόσπασμα από το «tornosnews.gr", που βγήκε με τον τίτλο: «Αστέρας Βουλιαγμένης: “Μπόνους” 11 εκατ. € στην αραβοτουρκική κοινοπραξία πριν καν “πέσουν” οι υπογραφές...». καθώς επίσης και ότι «ανεξάρτητα από το ύψος των επενδύσεων που υπόσχεται το αραβοτουρκικό σχήμα ότι θα υλοποιήσει στο συγκρότημα, το προσδιοριζόμενο ύψος του συνολικού ενισχυόμενου κόστους τους, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις για την υπαγωγή των επενδύσεών του στον Αναπτυξιακό Νόμο, ανέρχεται στα 75 εκατομμ. ευρώ».

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης” Δημοσθένης Δόγκας αναφέρθηκε στα αρχαία. Πώς είναι δυνατόν να πωλείται η εθνική μας κληρονομιά. Και κάνοντας την αρχή ανοίγει η όρεξη για τα αρχαία όλης της Ελλάδας, επεσήμανε.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Πασακυριάκος, όπως σημείωσε: μένω στο χαρακτήρα της ανάπτυξης, 1000τ.μ. σπίτια για κροίσους, όταν πλειστηριάζονται σπίτια κάθε ημέρα. Πρέπει να το δούμε συνολικά: “Ελληνικό”, Λιμάνι κ.α. Δεν θα μπώ καν στη συζήτηση για το πώς θα γίνουν.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δημ. Κιούκης προβληματίστηκε για τις αρχαιότητες που υπάρχουν στο χώρο και ρώτησε αν θα επιτραπεί η πώληση των κατοικιών!

Ο Γραμματέας του Δ.Σ. Σπύρος Βαλάτας, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επένδυσης, γιαταί όπως ο ίδιος δηλώνει είναι “υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων”.

Την ενημέρωσε έκλεισε ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, ο οποίος τόνισε ότι η  παρούσα μελέτη είναι ευθυγραμμισμένη με τη δική μου λογική για τα περιβαλλοντικά. Καλύπτει τις βασικές αρχές της αειφορίας.  Το ΣτΕ θα βάλει την τελική σφραγίδα. Θέλω να ξαναπώ ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι συμβατή με τη φυσιογνωμία της πόλης, είναι συμβατή με αυτό που θέλει η πόλη(;).

Στη συνέχεια μίλησαν και από το ακροατήριο, ο αρχαιολόγος Χρ. Διονυσόπουλος σημειώνοντας ότι η αλλαγή του σχεδίου είναι επιτυχία του Δήμου, που έβγαλε 3 καταπληκτικές αποφάσεις. Και σημείωσε ότι κάνουν τις κατοικίες στην άκρη γιατί νομίζουν ότι δεν θα βρουν αρχαία...

Ο Κ. Βενετσάνος επεσήμανε ότι η χερσόνης πωλείται στο 1/6 της αντικειμενικής αξίας της και ρώτησε τι φόροι μεταβίβασης υπάρχουν; Και επί ποίας αξίας θα κοστολογηθούν; Κατέληξε δε ότι αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση αλλά αποεθνικοποίηση.

«Είναι ασέβεια να συζητάμε πόσο κοστίζει ένας αρχαιολογικός χώρος. Είναι αδιανόητο να μπαίνουμε στη λογική των χρημάτων», επεσήμανε ο ιστορικός Μάκης Σταύρου.

«Να υπάρχει συνοδευτικό σχέδιο λεπτομερές, όταν έρθει προς συζήτηση στο Δ.Σ. για το πώς θα γίνει η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές», πρότεινε ο Γ. Δημητριάδης, πολεοδόμος.

Τέλος ο εκπρόσωπος των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Γλυφάδας και 3Β, Γ. Αναγνωσταράς σημείωσε ότι διαφωνούν  με την πώληση και θα σταθούν απέναντι, ενημερώνοντας και τους γονείς και την κοινωνία.

Στη συνέχεια με πρόταση του Δημάρχου, ετέθη προς ψήφιση ένα ψήφισμα που είχε ετοιμάσει.

Ο Θ. Ματόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι η παρούσα συνεδρίαση δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και ένα ψήφισμα θα ληφθεί από τους ενδιαφερόμενους ως γνωμοδότηση, αλλά το προεδρείο το προσπέρασε και προχώρησε  σε ψηφοφορία, όπου και υπερψηφίστηκε.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 320 guests και κανένα μέλος