Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπουργοί, Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, συγγενείς των πεσόντων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων-αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου, παρέστησαν στην τελετή επίσημης υποδοχής στην Ελλάδα των λειψάνων έξι Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στην Κύπρο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου εψάλη τρισάγιο.

Tα λείψανα των πεσόντων και αγνοουμένων έξι Ελλήνων στρατιωτικών, στη Μεγαλόνησο, παρέλαβε με τελετές από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Λευκωσία τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

ypetha mnhmh 1Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου Θωμαΐδη.

Με την άφιξή τους, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας, όπου και ετελέσθη η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα και Τρισάγιο στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας».

Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη.

ypetha mnhmh 2Στη συνέχεια παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ετελέσθη εκδήλωση τιμής και μνήμης των ηρωικώς πεσόντων της Ακταιωρού «Φαέθων» κατά την διάρκεια επιχειρήσεων, τον Αύγουστο του 1964 στις μάχες της Τηλλυρίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απένειμε την διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής στον Κυβερνήτη Δημήτριο Μητσάτσο, η οποία έχει ως εξής:

«Κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου απονέμεται το στρατιωτικό αναμνηστικό μετάλλιο επιχειρήσεων Κύπρου και η διαμνημόνευση «Αστέρα και Τιμής» στον Πλοίαρχο Πολεμικής Διαθεσιμότητας Δημήτριο Μητσάτσο κυβερνήτη της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ», για τη συμμετοχή του στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τηλλυρία και στη Λευκωσία το 1964 καθώς επίσης και τις διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις ΕΔ και την πατρίδα».

Σήμερα με σεβασμό, τιμή και συγκίνηση, με τις Σημαίες μεσίστιες, υποδεχόμαστε τους ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας του Έθνους μας.

Οι ήρωες:

Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος,
Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης,
Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος,
Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος,
Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος,
Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας,
 

«Τουρκικά αεροπλάνα επιτέθηκαν κατά της ακταιωρού «ΦΑΕΘΩΝ» τον Αύγουστο του 1964, πράξη που ήταν ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ακόμα και μετά την προσάραξη του πλοίου και την εγκατάλειψή του από το πλήρωμα συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί, κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης.

Το πλήρωμα της ακταιωρού ήταν νέα παιδιά με αγάπη για την πατρίδα, που έγραψαν με το αίμα τους μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού, πιστοί στις παραδόσεις της τρισχιλιετούς ιστορίας του.

Η υποχρέωση μας απέναντι στους ήρωες του παρελθόντος αλλά και τις γενιές του μέλλοντος, είναι να μη λησμονούμε ποτέ την ιστορική μνήμη, μεταλαμπαδεύοντας έτσι στις νεότερες γενιές τις πατροπαράδοτες αρχές και αξίες της αγάπης στην Πατρίδα, της πίστης και της αφοσίωσης στο καθήκον», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Υπουργός ΕΘΑ.

Να σημειώσουμε ότι οι συγγενείς των πεσόντων ταξίδεψαν στην Κύπρο και συμμετείχαν στις τελετές, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου ΕΘ.Α. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι τα έξοδα (διαμονή, μετάβασ, φιλοξενία) όλων των συγγενών που μετάβησαν στη Κύπρο, καλύφθηκαν από προσφορές της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ και τον εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Η Αεροπορική Εταιρεία Aegean κάλυψε τα αεροπορικά τους εισιτήρια, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών απάλλαξε αυτά τα εισιτήρια από τέλη αεροδρομίου.  

Τα λείψανα που επαναπατρίζονται έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και έχει βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώριση οστών. Σαράντα ένα χρόνια μετά τη Κυπριακή Τραγωδία οι οικογένειες των πεσόντων δεν είχαν κηδέψει τους ανθρώπους τους, καθώς εκατοντάδες συμπατριώτες μας ακόμα αναζητούν την τύχη των παιδιών, των αδελφών τους, των δικών τους ανθρώπων.

Ανατρέχοντας στην ιστορία:

Προς ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της εντεινόμενης τουρκικής απειλής, το 1964 η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου απέστειλε στην Κύπρο μία μεραρχία στρατού και Ελληνες αξιωματικούς για στελέχωση της Κυπριακής Εθνοφρουράς, η οποία ιδρύθηκε το ίδιο έτος, με αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα. Στις 7 Αυγούστου ξέσπασαν στην περιοχή της Τηλλυρίας αιματηρές συγκρούσεις, όταν η Εθνοφρουρά προσπάθησε να εξουδετερώσει τον θύλακα Μανσούρας - Κοκκίνων, που είχαν συγκροτήσει οι Τούρκοι με απώτερο στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος για μια ενδεχόμενη απόβαση στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που κράτησαν τέσσερις μέρες, αεροσκάφη της Τουρκίας επιτέθηκαν με βόμβες ναπάλμ εναντίον θέσεων της Εθνοφρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και κατοικημένων περιοχών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες άτομα, ενώ ακρότητες δεν έλειψαν και από την ελληνική πλευρά. Στις μάχες αυτές έλαβαν μέρος και δύο ακταιωροί, που είχαν αποσταλεί παράλληλα με τη μεραρχία, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής. Μόλις έφτασαν στο νησί, τα δύο πλοία ανήρτησαν την κυπριακή σημαία και αποτέλεσαν τη μοναδική ναυτική δύναμη της Κύπρου. Στις 8 Αυγούστου 1964 τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο καραβοστάσι «Ξερός», σκοτώνοντας έξι μέλη του πληρώματος. Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε του Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί του χέρι, το οποίο στη συνέχεια και έχασε.

...Ηρθαν τα αεροπλάνα και άρχισαν τις επιθέσεις. Η μάχη κράτησε αρκετή ώρα, διότι έκανα ελιγμούς ανάμεσα από κάτι αμερικανικά φορτηγά που ήταν εκεί για να φορτώσουν μετάλλευμα. Φαντάστηκα ότι οι Τούρκοι δεν θα χτυπούσαν γιατί θα έβλεπαν τις αμερικανικές σημαίες, αλλά οι επιθέσεις ήταν αγριότατες.

....Αρχισαν να σκοτώνονται άνθρωποι. Στην προσπάθειά μου να σώσω το υπόλοιπο πλήρωμα, σκέφτηκα ότι το καλύτερο θα ήταν να το κάτσω πάνω στην άμμο. Εκεί υπήρχε μια προβλήτα, όπου πουλούσαν το μετάλλευμα στα καράβια που περίμεναν να φορτώσουν. Την ώρα που έδινα τη διαταγή να στρίψουμε, το καράβι δεν έστριβε. Κοίταξα στην τιμονιέρα και είδα ότι ο πηδαλιούχος είχε σκοτωθεί. Πήρα το πηδάλιο και μετά ήρθε δίπλα μου ο ύπαρχος, ο νοσοκόμος και κάποιοι άλλοι. Ενα αεροπλάνο, που ερχόταν πολύ κοντά με το νερό και δεν το είδε κανείς, έριξε μία ριπή στη γέφυρα και σκοτώθηκαν ο ύπαρχος, ο νοσοκόμος και ένας Κύπριος που ήταν μαζί μας, τραυματίστηκε κάποιος άλλος και πέρασαν οι σφαίρες μέσα από το χέρι μου. Οπότε, στην έξαψη και με ένα χέρι, το έριξα στην παραλία και διέταξα εγκατάλειψη πλοίου.

Οι άνθρωποι πήδηξαν στο νερό για να κολυμπήσουν κάτω από την προβλήτα, αλλά τα αεροπλάνα συνέχισαν τις επιθέσεις και στους ναυαγούς στη θάλασσα.

...Από τους 23 μέσα στο πλοίο, σκοτώθηκαν οι δύο υπαξιωματικοί, τέσσερις ναύτες και ο Κύπριος. Είμαι ο μόνος επιζών αξιωματικός, που είμαι ανάπηρος, με κομμένο το δεξί χέρι.

Πήρα διαταγή να μη μιλήσω ποτέ...
 
“Καθημερινή” 25.11.2007, διηγείται ο Δημητρής Μητσάτος
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 183 guests και κανένα μέλος