filippou.markoΔημοτική Συνεδρίαση πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου, το πρώτο του 2016, τη Δευτέρα 10.1.16 με θέμα την αποχέτευση των Μεσογείων.

Είχαν κληθεί να παρευρίσκονται βουλευτές, Περιφέρεια και φορείς, αλλά οι βουλευτές απείχαν άπαντες. Η Περιφέρεια παρευρέθη δια του Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής Πέτρου Φιλίππου και παρευρέθη επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος Πάρις Ευαγγελίου.

Προβληματισμός επικράτησε σε όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις που τρέχουν όσον αφορά την αποχέτευση των Μεσογείων. Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει προχωρήσει σε μεγάλο βήμα επίλυσης του Δήμου του καθώς και των όμορων Δήμων Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών, αφού παραχώρησε τη Χαμολιά για να γίνει αποδέκτης του ΚΕΛ και το έργο προχωράει κανονικά.

Ο Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος και Ραφήνας - Πικερμίου έχει μεγάλο πρόβλημα, αφού ακόμη δεν έχει καταλήξει σε λύση του προβλήματος. Η Ψιττάλεια που είχε υποσχεθεί ο παρών δήμαρχος Δημ. Μάρκου και εμμένει στην λύση αυτή, απορρίφθηκε από την ελληνική πολιτεία, η οποία πιέζει για το “Πλατύ Χωράφι”, που έχει και έτοιμες μελέτες.

Και ένας από τους λόγους που απορρίφθηκε η Ψιττάλεια είναι το “βέτο” που άσκησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γαβρίλης.

Τα πρόστιμα στο μεταξύ από την Ευρωπαϊκή Ενωση έρχονται και η ελληνική πολιτεία δεσμεύθηκε να δώσει απάντηση εντός δεκαημέρου (κοντεύουν να εκπνεύσουν), πού θα συλλέγονται τα λύμματα των παραπάνω Δήμων. Αυτό προέκυψε από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην εκπονή του χρόνου (30/12/15) για το θέμα και διήρκησε 8 ώρες, παρόντων των Δημάρχων, της ΕΥΔΑΠ και αρμοδίων οργάνων.

Στη σύσκεψη αυτή υπεγράφη και σχετικό πρωτόκολλο που αναλαμβάνουν δέσμευση οι δύο (Σπάτα, Ραφήνα) να αποφασίσουν για αποδέκτη λυμάτων άμεσα.

Αυτά κατέθεσε ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, ο οποίος παρευρέθη στη σύσκεψη και σημείωσε ακόμη ότι στα δημοτικά συμβούλια των Σπάτων συζητήθηκε και η λύση της “Λακαθέλας”, η οποία όμως είναι ζώνη απόλυσης προστασίας, λόγω αρχαιολογίας και βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το ΚΕΛ Χαμολιάς!

Η πρόταση αυτή απορρίπτεται από όλους τους φορείς, και το θέμα έχει μείνει μετέωρο...

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ξεκαθαρίζει τη θέση του για να προλάβει εξελίξεις που θα είναι ίσως δυσμενείς για την περιοχή του, ότι δεν μπορεί, σε καμμία περίπτωση, να επιβαρυνθεί το Μαρκόπουλο, στη σκέψη ότι το ΚΕΛ Χαμολιάς μπορεί να δεχτεί και τα λύματα των άλλων δύο δήμων.

Σ’ αυτό στάθηκαν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου κάνοντας ξεκάθαρο ότι “είναι αιτία πολέμου” μια τέτοια σκέψη.

adamos«Από εμάς είναι τείχος, δεν μπαίνουμε σε τέτοια κουβέντα», τόνισε ο Γιώργος Αδάμος.

politisO λαϊκισμός από κάποιους πρέπει να πληρωθεί από τους ίδιους ανθρώπους. Ο λαϊκισμός υπήρχε και ενώ έχουμε φτάσει στο και 5, λαϊκίζουμε ακόμη. Να προχωρήσουν όπως προχωρήσαμε εμείς. Κανείς δεν θέλει να πάρει το ρίσκο”, Γιάννης Πολίτης

“Προφανώς πρέπει να πάρουε μια ομόφωνη απόφαση σήμερα, όμως να βάλουμε μέσα και τους Δήμους Κορωπίου και Παιανίας” Λεωνίδας Μπέης.

«Να δείξει πυγμή η Κεντρική Διοίκηση και να κάνουν για τον εαυτό τους αυτό που πρέπει. Είναι απαράδεκτο». Γ. Καβασακάλης

Ζητήθηκε και η άποψη της περιφέρειας μέσω του αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος εξήγησε ότι μέχρι το 2010 τα πράγματα προχωρούσαν κάπως. Αλλά η σκέψη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ στην αρχή του “Καλλικράτη” διέλυσε το σύμπαν, γιατί η ΕΥΔΑΠ ως ιδιωτική επιχείρηση είχε ενδιαφέρον να βάλει όσο περισσότερους Δήμους μπορεί μέσα.

Οσο για τις αντιδράσεις του Πειραιά για να μην περάσουν λύματα από άλλους Δήμους, ο Π. Φιλίππου τις θεωρεί υπερβολικές.

Εξήγησε ότι το θέμα είναι “πώς θα αποφύγουμε τα πρόστιμα”.

Οσο για την Περιφέρεια απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να πεί πού θα γίνει ο βιολογικός. Η Περιφέρεια γνωμοδοτεί και διαθέτει τα κεφάλαια. Λύση πρέπει να δοθεί από τις τοπικές αρχές και όχι από το κράτος.

Το σημαντικότερο βέβαια που ακούστηκε από τον Π. Φιλίππου και που είναι ιδιατέρως σοβαρό, είναι ότι «εχει μπει στα προαπαιτούμενα η αποχέτευση για τη χρηματοδότηση» και πρέπει εξάπαντος να βρεθεί εδώ και τώρα λύση.

evageliouΟ Πάρις Ευαγγελίου, τόνισε ότι ο «ο λόγος που τα κεντρικά Μεσόγεια βρίσκονται χωρίς αποχέτευση είναι γιατί ο εποπτεύων μηχανισμός ήταν μέσα από το κράτος και την ίδια την ΕΔΑΠ».

Το Μαρκόπουλο έχει πάρει το βάρος που του αναλογεί όταν έκανε άρση της προσφυγής του και προχώρησε στο ΚΕΛ της Χαμολιάς. Εμείς ως παράταξη θα χαιρετίσουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μίλησαν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, μένοντας στην ίδια γραμμή της κατηγορηματικής άρνησης για σκέψη να συνδέσουν στο ΚΕΛ της Χαμολιάς άλλους Δήμους πλην αυτών που εμπεριέχει η μελέτη.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συντάξει υπόμνημα το οποίο θα αποστείλει προς όλες τις κατευθύνσεις και στην Κεντρική Διοίκηση, αλλά να ενημερώσουν και την Επίτρόπο όπως είπε ο Κων/νος Μεθενίτης.

Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Κεντρική Διοίκηση αποφάσισε το ΚΕΛ να γίνει στο “Πλατύ Χωράφι” και πρέπει οι κάτοικοι του Δήμων Σπάτα - Αρτέμιδα και Ραφήνας - Πικερμίου να προσαρμοστούν...

 

«Σε καμμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε ΚΕΛ στην περιοχή μας είτε επιβάρυνση του ήδη υπάρχοντος» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α

Από το πρακτικό της υπ’ αριθμόν 1ο/11-01-2016 συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Αριθμ. Απoφ. 1/2016

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του, στο πιθανό ενδεχόμενο της χωροθέτησης Αποδέκτη επεξεργασμένων λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, στην περιοχή «Χαμολιά», ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρκοπούλου, όπως επίσης και στην επιβάρυνση του ως άνω Αποδέκτη, μέσω διοχέτευσης των λυμάτων, των ως άνω Δήμων για επεξεργασία, στο Κ.Ε.Λ. Κρωπίας – Παιανίας!

Σε καμία περίπτωση, δεν δεχόμαστε λύση, η οποία θα επιβαρύνει περισσότερο την περιοχή μας, διότι πριν απ’ όλα, δεν υπάρχει σχετική πρόταση που να στηρίζεται τεχνοκρατικά, σε κάποια Μελέτη, η οποία να έχει γίνει και να έχει στοιχειώδη επιστημονική και τεχνική εγκυρότητα. Επίσης, κάθε περιοχή, κάθε Δήμος, θα πρέπει ο ίδιος, να φέρει τα βάρη της ανάπτυξής του!

Σήμερα λαμβάνουμε μια πολιτική απόφαση, η οποία θα αποσταλεί σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, στην Περιφέρεια Αττικής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα για τη Διαχείριση των Υγρών Αποβλήτων, στα Δημοτικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων Δήμων, έτσι ώστε να

γίνεται σαφές, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ύπαρξη δεύτερου Αποδέκτη, ή επιβάρυνση του υπάρχοντος, στην περιοχή της Χαμολιάς και γενικότερα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας!

Μειοψηφούντων των Δημοτικών Συμβούλων Μπέη Λεωνίδα και Γκλιάτη Δημητρίου, διότι σύμφωνα την ως άνω εισήγηση, επιθυμούν να αναφέρεται στο αποφασιστικό μέρος όχι μόνο η φράση «στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρκοπούλου», αλλά επιπλέον και η φράση «και στις παρυφές αυτού».

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 1/2016.

Εξαντληθέντων των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, λύεται η συνεδρίαση.

Αφού συντάχθηκε το παρόν πρακτικό υπογράφεται ως ακολούθως:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΔΡΙΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΜΠΙΖΗ ΜΑΡΙΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΒΑΣΑΚΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΡΟΥΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΖΩΗ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΣΤΑΜΠΕΛΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΔΡΙΤΣΑ ΜΠΙΛΙΩ

ΔΡΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΜΑΝΤΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΟΛΙΑΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΔΑΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ – ΦΟΥΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΜΠΕΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΓΚΛΙΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΠΕΗ ΘΑΛΕΙΑ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ


Ολο το αποφασιστικό εδώ

 

Aννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 785 guests και κανένα μέλος