Κατά τη συζήτηση του Προσφυγικού προβλήματος στην 33η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (29.10.15), η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ανάληψης νομοθετικών ρυθμίσεων σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ανάλογων πόρων, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα αυτό. «Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία διπλή πρόκληση, την κατοχύρωση της ασφάλειας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτών και προσφύγων», τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η συζήτηση έγινε παρουσία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα χωρίς να βγει κάποιο ψήφισμα ή απόφαση.

Το θέμα είχε φέρει προς συζήτηση, αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά τότε κρίθηκε από τη διοίκηση της Περιφέρειας ως μη επείγον...

Ο Γ. Μουζάλας, στη σύντομη τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι θετική στην πολιτική μετεγκαταστάσης και πως περίπου στα μέσα Νοέμβρη θα προχωρήσει και η πρώτη μετεγκατάσταση από τη χώρα μας. Χαρακτήρισε σκληρό, αλλά και φιλικό το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη γι' αυτό το ζήτημα και πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα φιλοξενούνται προσωρινά στα κέντρα, με στόχο σε ένα με δύο μήνες να φεύγουν για άλλους προορισμούς. Σύμφωνα με καταγγελίες που ακούστηκαν στη συνεδρίαση, σε ό,τι αφορά το Κέντρο του Ελαιώνα, η στελέχωση των δομών όπως του ιατρείου και του φαρμακείου, γίνεται κατά κανόνα από εθελοντές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεισφέρουν σε σοβαρά περιστατικά, όπως τον τραυματισμό ενός 18χρονου που είχε εσωτερική αιμορραγία.

Ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Μανουσογιαννάκης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Εξετάζοντας την αιτία που γεννά το πρόβλημα, όποιος θέλει να έχει τα μάτια ανοιχτά δεν μπορεί να μη βλέπει ότι το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συγκρούσεων, επεμβάσεων, πολέμων, υποδαύλισης εμφυλίων συγκρούσεων, με στόχο την καταλήστευση των ενεργειακών αποθεμάτων, του ελέγχου των δρόμων μεταφοράς από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα κ.λπ., για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν....

Ο τρόπος που η ΕΕ διαχειρίζεται το ζήτημα των προσφύγων επιβεβαιώνει τον ιμπεριαλιστικό και φυσικά αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Παρά την κατανομή στις χώρες της ΕΕ που έκανε η Κομισιόν για ένα μικρό αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον αριθμό που έρχεται, βασικό στοιχείο της πολιτικής της είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων, κατά συνέπεια και η αύξηση των θυμάτων, για την αποτροπή της ροής των μεταναστών και η πολιτική της επαναπροώθησης μετά τη διαλογή που θα κάνουν».

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” πρότεινε μεταξύ άλλων:

- Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διάσωση, την υποδοχή, την καταγραφή - ταυτοποίηση, τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη και τη μετακίνηση, που προϋποθέτει πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξασφάλιση του αναγκαίου εξοπλισμού και των υποδομών.

- Απ' αυτή τη διαδικασία να αποκλειστούν οι ΜΚΟ, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως τρωκτικά και ροκανίζουν τα όποια χρηματικά ποσά διατίθενται.

-- Ενημέρωση του λαού για τις όποιες ανάγκες υπάρχουν για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

- Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στα σημεία εισόδου της χώρας προορισμού τους με ευθύνη και χρηματοδότες την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

- Τα παραπάνω προϋποθέτουν την κατάργηση όλων των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και των υπόλοιπων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Η Περιφερειάρχης επεσήμανε ιδιαίτερα:

• Η Περιφέρεια Αττικής, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ανέλαβε να εκπληρώσει ευθύνες, επιλέγοντας μάλιστα και να υπερβεί τις αρμοδιότητές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

• Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να κερδίσουμε το στοίχημα του προσφυγικού με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο μέσα από συντονισμένη δράση της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Στην κατεύθυνση αυτή ζητώ να προετοιμάσουμε μια νομοθετική ρύθμιση και μια μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής ως ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται, καθώς και να συμβάλλει αποτελεσματικά, στο σχεδιασμό, τον καταμερισμό και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που αφορούν τη χωρική της αρμοδιότητα.

• Πρέπει να προχωρήσουμε, σε σοβαρή νομοθετική ρύθμιση, στη βάση μελετών, η οποία θα διευκολύνει τη δράση των Περιφερειών γενικά και της Αττικής ειδικότερα, στη διαχείριση του θέματος. Η τροπολογία που είχε καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, είναι μια αρχική βάση, πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί η νέα, πλήρης νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει συνολικά το θέμα. Πρόκειται για την απαραίτητη προϋπόθεση που θα εκμηδενίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής δράσης της Περιφέρειας.

• Zητάμε να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με την κυβέρνηση εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές του Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτή να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία αντιμετώπισης του προβλήματος.

• Τρίτον, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών. Μία κρίσιμη προϋπόθεση που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

• Παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, προκειμένου να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους.

• Και αυτό όχι μόνο για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 επισκέπτες και κανένα μέλος