Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό πρόβλημα εξέφρασαν οι εν ενεργεία και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι της Αττικής κατά τη διάρκεια των εργασιών του 7ου Forum της Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα, με θέμα «Μεταναστευτικό - Προσφυγικό» και οργάνωσε η Ένωση Δημάρχων με την ΠΕΔΑ, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι καθηγητές Ιωάννης Πανούσης και Κωνσταντίνος Φίλης, οι οποίοι ανέλυσαν με στοιχεία την πολυπλοκότητα του προβλήματος και τα γεωπολιτικά αίτια που το προκαλούν.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. Σπύρος Σπυρίδων ανέπτυξαν τις θέσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη.

Στην διημερίδα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ροδίων Φώτης Χατζηδιάκος μετέφερε παραστατικά όλο το δράμα που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στα ακριτικά νησιά, αλλά και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δημοτικές Αρχές, ενώ συγκλονιστική ήταν και η εικόνα που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού και της Μ.Κ.Ο. Praksis.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Αττικής Ηρακλής Γκότσης τόνισε μεταξύ άλλων: «το 2015 ήταν μία χρονιά, όπου όλοι μας διδαχθήκαμε πολλά στο θέμα του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Προσωπικά εκτιμώ ότι έχουν ειπωθεί δύο πολύ σημαντικά πράγματα.

Το πρώτο είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, όταν σε μια πολύ ανθρώπινη στιγμή, αλλά παράλληλα και βαθειά πολιτική, δήλωσε ότι “αγαπάει κανείς πάρα πολύ εύκολα το νεκρό παιδάκι και τη φωτογραφία του. Πρέπει, όμως, να αγαπήσει το ζωντανό προσφυγάκι και όχι τη φωτογραφία του πεθαμένου, ακριβώς για να μην υπάρξει άλλο θύμα”.

Το δεύτερο είναι η ερώτηση που έγινε από κάποια δημοσιογράφο σε έναν πολιτικό αρχηγό πριν τις εκλογές στο ντιμπέϊτ: τι θα έκανε ο πολιτικός αρχηγός αν ήταν στην κυβέρνηση και τον ενημέρωναν ότι 10.000 μετανάστες πλέουν στις ελληνικές ακτές.

Αυτή η ερώτηση αναδεικνύει το γεγονός ότι πέρα από τις πολιτικές προσεγγίσεις που έχει ο καθένας από εμάς για το θέμα, υπάρχει και η πραγματική πραγματικότητα η οποία είναι αμείλικτη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπάθησε για το καλύτερο και πολλές φορές ξεπέρασε τις δυνατότητες της, μέσα στις γνωστές συνθήκες κρίσης, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Γιατί τα τεράστια αυτά ζητήματα δεν σηκώνουν λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα αυτού του φόρουμ. Η αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς λαϊκισμούς».

Γράφουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμα:

1. Εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους Δημάρχους που εμπλέκονται στην υποδοχή των μεταναστών και ιδιαίτερα στους Δημάρχους των ακριτικών νησιών που έχουν αναλάβει όλο το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος.

2. Εξάρουν τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ως και την έμπρακτη συνεισφορά του Ελληνικού λαού στην ανακούφιση των προσφύγων.

3. Θεωρούν ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που κυρίως δημιουργούν οι μεγάλες δυνάμεις με τις παρεμβάσεις τους σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και η αδυναμία ή η αβουλία του Δυτικού κόσμου να στηρίξει ουσιαστικά τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

4. Καλούν την κυβέρνηση και τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να χαράξουν από κοινού μια μακροχρόνια Εθνική Μεταναστευτική Πολιτική.

5. Πιστεύουν ότι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, της αποτροπής της μαζικής άφιξης μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και της απάνθρωπης εκμετάλλευσης τους από τα κυκλώματα, πρέπει να ξεκινήσει από την Τουρκία.  

6. Ζητούν από το ΥΠΕΣ να αναστείλει για δύο (2) τουλάχιστον χρόνια όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν στις προμήθειες ειδών και την εκτέλεση των σχετικών με το πρόβλημα έργων από τους εμπλεκόμενους Δήμους, αφού οι έκτακτες ανάγκες απαιτούν έκτακτες λύσεις.

7. Προτρέπουν το ΔΣ της ΚΕΔΕ και το ΔΣ της ΠΕΔΑ να συνεργαστούν με τις ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και ΠΕΔ Ανατολ. Μακεδονίας, ώστε να συντάξουν ένα άμεσο και οργανωμένο σχέδιο ουσιαστικής και άμεσης στήριξης των ακριτικών Δήμων από τους Δήμους μέλη τους.

8. Θεωρούν απαραίτητο αλλά και αυτονόητο ότι μέρος των διατιθέμενων κονδυλίων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα δοθεί στους οικονομικά χειμαζόμενους ακριτικούς Δήμους.

9. Τέλος, εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κρίση αυτή στη χώρα μας, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί οργανωμένα και σύμφωνα με τις αρχές ενός ευνομούμενου Κράτους Δικαίου.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 162 guests και κανένα μέλος