Εχουμε γράψει πάμπολλες φορές για το έλλειμα της αποχέτευσης που υπάρχει στις περισσότερες πόλεις των Μεσογείων.

Εχουμε γράψει ότι θα έρθουν πρόστιμα -και ήρθαν- από την Ε.Ε. τα οποία θα επιμερίζονται σε κάθε Δήμο (δηλαδή τους δημότες) που δεν διαθέτει αποχέτευση.

Να λοιπόν που ήρθαν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με αφορμή το γεγονός ότι στους οικισμούς Λευκίμμης, Μαρκόπουλου, Κορωπίου, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Αρτέμιδας δεν λειτουργούν ακόμη, πλήρως, συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα σε κατ' αποκοπήν ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ και σε χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, ως προς τη συμμόρφωση της χώρας με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Βέβαια στους περισσότερους από τους παραπάνω Δήμους βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή παροχέτευσης λυμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Λουξεμβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει την παράβαση της Ελλάδας πρώτη φορά με απόφαση του 2007.

Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει, για το θέμα, ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη. Εδινε δε καταληκτική ημερομηνία γι’ αυτό την 25η Απριλίου 2011!

Τώρα λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα "παρέβη την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007, καθόσον, κατά την εκπνοή της προθεσμίας που έταξε η Επιτροπή για την εκτέλεση της απόφασης αυτής (25 Απριλίου 2011), οι έξι επίμαχοι οικισμοί εξακολουθούσαν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων".

Όσον αφορά τη χρηματική ποινή, το Δικαστήριο έκρινε ότι "η έλλειψη ή η ανεπάρκεια συστημάτων συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές".

Δίνει βέβαια και ένα ελαφρυντικό, το Ε.Δ. γι’ αυτό και το πρόστιμο δεν είναι πάρα πολύ υψηλό(!)· τον μικρό αριθμό των οικισμών που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί και επομένως η βλάβη στο περιβάλλον είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη που διαπιστώθηκε το 2007. Ακόμη λαμβάνει υπόψη του το Ε.Δ. την οικονομική ικανότητα της Ελλάδας, αφού έχει μειωθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας!

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν το Δικαστήριο επιβάλει στην Ελλάδα, εντεύθεν, προοδευτικά μειούμενη χρηματική ποινή, ύψους 20.000 ευρώ ανά ημέρα, ήτοι 3,64 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, το πραγματικό ποσό της οποίας πρέπει να υπολογίζεται στο τέλος κάθε εξάμηνης περιόδου.

Τί δηλώνει η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου

Το πρόστιμο των 10 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, δεν αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες διαπιστώθηκαν οι ελλείψεις. Αφορά στη χώρα ολόκληρη. Αφορά όλους τους πολίτες. Όλους τους φορολογούμενους που καλούνται να το πληρώσουν.

Και μάλιστα ακριβώς την ώρα που οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη που τους επιβάλλονται, η κυβερνητικές αρχές, οι δήμοι, όλοι μας, δεν πρέπει να αδιαφορούμε αλλά να δρούμε.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 298 guests και κανένα μέλος