Με την παρουσία μαθητικών αντιπροσωπειών των σχολείων του Κορωπίου, τιμήθηκε η 71η «μαύρη» επέτειος του ολοκαυτώματος του Κορωπίου (9-10-1944) με επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου και την εκδήλωση που ακολούθησε στην πλατεία 9ης Οκτωβρίου 1944.

 

Η πυρπόληση της πόλης του Κορωπίου (400 σπίτια και κοινοτικά καταστήματα κατεστραμμένα) και η εκτέλεση 47 αμάχων πολιτών (3 επίσημα καταγεγραμμένοι τραυματίες) από τους ναζιστικούς μηχανισμούς της Γερμανικής Κατοχής, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, είναι μια άγνωστη, σε πολλούς πολίτες της Αθήνας, μαύρη σελίδα της Κατοχής. Το 2011 με την υπ’ αριθμόν 275/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η επίσημη αναγνώριση της πόλης ως Μαρτυρικής.

 

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης εκφώνησε στο Μνημείο της Τραγωδίας του Κορωπίου, μια σύντομη ομιλία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το Κορωπί, ως Μαρτυρική Πόλη, θέτει το ζήτημα της θλιβερής αυτής επετείου του, ως σημείο εκκίνησης της ανάγκης για τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Μια μνήμη που αφορά τις Μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της χώρας μας, αλλά και άλλων πόλεων, άλλων χωρών που υπέφεραν από την ναζιστική και φασιστική κατοχή. Για το Κορωπί το ζήτημα το έχουμε θέσει από το 2011: θέλουμε την επίσημη αναγνώριση και από το Ελληνικό κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε συγκροτήσει από το 2011 ανοιχτή Επιτροπή Έργου με τίτλο «Κορωπί, Μαρτυρική Πόλη» και ήδη από πέρσι συλλέγεται με οργανωμένο τρόπο το αναγκαίο αρχειακό υλικό. Έχουμε φέτος και μια ευχάριστη είδηση. Από το Καλοκαίρι του 2015 εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες ανακατασκευής του παραδοσιακού Καμαρόσπιτου, γνωστού ως κτίριο Λιάπη, στο κέντρο της πόλης που θα στεγάσει, μεταξύ άλλων, το αρχείο της Μαρτυρικής πόλης».

 

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Δημοτική Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ Σφηττός υπό τη διεύθυνση του Ηλία Σοφρώνη, την παρουσίαση έκανε η δημοτική υπάλληλος, Ελένη Μπούρδου και την ασφάλεια της εκδήλωσης ανέλαβε η εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας ΚΕΔΚ-Δήμου Κρωπίας με τους Δημήτρη Καραγιάννη και Δημήτριο Ντούνη. Δημοτικό λεωφορείο εκτέλεσε δρομολόγια για τους μαθητές των σχολείων. Στεφάνι, κατέθεσε ο δήμαρχος Κρωπίας Δημ. Κιούσης και ο διοικητής της Π.Υ Κρωπίας, Σπυρίδων Πέτρου.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, πολλοί συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, ο βουλευτής Αττικής Ν.Δ και πρ. Υπουργός, Γεώργιος Βλάχος, εκπρόσωποι φορέων και θεσμικών οργάνων.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 203 guests και κανένα μέλος