Στις δηλώσεις του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή σχετικά με τον ΧΥΤΑ Γραμματικού πριν από τρεις ημέρες, απαντά η Περιφέρεια Αττικής.

Ας δούμε όμως τί είπε ο Νίκος Χουντής για το ΧΥΤ στο Γραμματικό:

«Ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς στην Ελλάδα της διαπλοκής, εργολαβικά συμφέροντα που «συμπράττουν» με το Δημόσιο, όχι μόνο κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, αλλά καταστρέφουν και το απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον αυτής της χώρας, παραβιάζοντας κατάφωρα την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πριν περίπου 2 χρόνια, μαζί με τους κατοίκους του Γραμματικού και όλου του Δήμου Μαραθώνα, καταφέραμε να φέρουμε επί τόπου στο ΧΥΤΑ Γραμματικού ειδική αντιπροσωπεία βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με έκθεσή τους βεβαίωναν ότι στο Γραμματικό συντελείτο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, αφού ο ΧΥΤΑ κατασκευάζεται κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και μάλιστα πάνω σε ρέμα, με κίνδυνο να μολυνθεί ο Ευβοϊκός και ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.

Μετά την έκθεση αυτή οι Διευθύνσεις της Ε.Ε. ζήτησαν την διακοπή του έργου, σταμάτησαν τη χρηματοδότηση και μάλιστα απαίτησαν την επιστροφή των κονδυλίων που είχαν ήδη καταβληθεί.

Είναι εξοργιστικό ότι, μετά από αυτές τις αποφάσεις της Ε.Ε., αντί να αναζητηθούν ευθύνες, πολιτικές και άλλες, υπήρξαν «κινήσεις και ενέργειες» να ανατραπούν αυτές οι αποφάσεις.

Να είναι βέβαιοι ότι όσοι απεργάζονται τέτοιες «λύσεις» θα μας βρουν ξανά μπροστά τους.

Δεν θα επιτρέψουμε να θέσουν σε λειτουργία το καταστροφικό τους έργο».

Με αφορμή την παραπάνω δήλωση, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υπογραμμίζει τα παρακάτω:

«Η Περιφερειάρχης Αττικής έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει, δημόσια, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι σταθερά αντίθετη στη δημιουργία ΧΥΤΑ Γραμματικού. Συγκεκριμένα, στην 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 2 Απριλίου 2015, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «είναι δεδομένη» η αντίθεση της Περιφερειακής Αρχής στη δημιουργία ΧΥΤΑ. Τόνισε μάλιστα ότι «αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και αφορά σε ένα πρόβλημα που κληρονομήθηκε». Υπογράμμισε επίσης τη νέα πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ καθώς και η ολοκλήρωση του έργου σε σχέση με την ανάγκη ένταξής του σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τα απορρίμματα με σεβασμό στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παράλληλα έθεσε το καίριο ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή των χρημάτων σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης.

 

Η Περιφερειάρχης Αττικής είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς στις 16 Απριλίου 2015 η Περιφέρεια εκλήθη και παρουσίασε δημόσια στις Βρυξέλλες την πρόοδο των ενεργειών της και τον τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων, απαντώντας μεταξύ άλλων και για το θέμα του Γραμματικού. Ειδικότερα τονίστηκε εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής ότι η πολιτική της βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις που έκανε η εν λόγω Επιτροπή για το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα δεδομένα προκειμένου να μην χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους. Επιπλέον ενημέρωσε την Επιτροπή Αναφορών για τα συμπληρωματικά έργα που γίνονται με στόχο τη διευθέτηση των ομβρίων και την αντιπλημμυρική προστασία του έργου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απομόνωση του χώρου από τα επιφανειακά ύδατα.

 

Η τεκμηρίωση που υποβλήθηκε, όπως συμπεριελήφθη και σε σχετικό φάκελο, θεωρήθηκε απολύτως ικανοποιητική και ως εκ τούτου η Επιτροπή έδωσε παράταση ενός έτους προκειμένου να παρουσιάσει η Περιφέρεια την περαιτέρω πρόοδο των ενεργειών της.

Ήδη σήμερα προχωρά η έγκριση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού: η σχετική δημόσια διαβούλευση είναι σε εξέλιξη όπως και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων στη βάση σχετικού Οδηγού Σύνταξης που εκπονήθηκε και στάλθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ σε όλους τους Δήμους της Αττικής, για την άμεση εφαρμογή Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων από μέρους των ΟΤΑ, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση. Όλες οι δράσεις εντάσσονται και ευθυγραμμίζονται με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του νέου ΕΣΔΑ, όπως αυτός δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο φέτος.»

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 287 guests και κανένα μέλος