Ο στρατηγικός σχεδιασμός αποτελεί την επίσημη εξέταση της μελλοντικής πορείας ενός οργανισμού.
 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός ασχολείται με τουλάχιστον μία από τις τρεις βασικές ερωτήσεις:
  1. "Τι θα κάνουμε;"
  2. "Για ποιον το κάνουμε;"
  3. "Πώς μπορούμε να υπερέχουμε;"

Στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Στρατηγική Διοίκηση και ως μέρος αυτής ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2007, ως πολυετής προγραμματισμός, ύστερα από τη θεσμοθέτηση των Πολυετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης.

Η σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015 – 2019 του – Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αποτελεί βασικό εργαλείο αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης σε επίπεδο Δήμου και προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων, των ελλείψεων και παθογενειών που υπάρχουν στο εσωτερικό των υπηρεσιών του, αλλά και στις δυνατότητες και αδυναμίες εξυπηρέτησης του πολίτη και διαμόρφωσης αναπτυξιακής πολιτικής, στο πλαίσιο της υφιστάμενης οικονομικής συγκυρίας σε εθνικό επίπεδο.

Συνοψίζοντας:

Ο δήμος σχεδιάζει μακροπρόθεσμα, μέσω της κατάρτισης του Επιχειρησιακού του Προγράμματος (ΕΠ)
Το ΕΠ εξειδικεύεται, υλοποιείται και παρακολουθείται μέσα από Ετήσιο Πρόγραμμα
Δράσης (ΕΠ)
Το Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί υποσύνολο του ΕΠ)
Ο Προϋπολογισμός βρίσκεται σε αντιστοιχία με το ΕΠ) και περιλαμβάνει τις δαπάνες που απαιτούνται για την εκτέλεσή του
Η Αξιολόγηση πραγματοποιείται ως προς τους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος
 

Ο Δήμαρχος έχει την ευθύνη να υποβάλλει έκθεση στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, μετά την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, με τις διαδικασίες κατάρτισής του, εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμος 3Β στο στρατηγικό του σχέδιο έχει ως όραμά του «τη δημιουργία ενός Δήμου, όπου θα εξασφαλίζει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ποιότητας ζωής προς όλους, προστατεύοντας παράλληλα το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, επενδύοντας στο σήμερα και το αύριο, για τη δημιουργία μιας πρότυπης πόλης που θα θέλεις να ζεις.»

 

Χρήσιμα στοιχεία

Δημογραφικό Προφίλ του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης

Ο μόνιμος πληθυσμός στη Δημοτική Ενότητα Βάρης σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή του 2011 (στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ήταν 15.855 άτομα. Αντίστοιχα, στην Δημοτική Ενότητα Βούλας, ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 28.364 άτομα. Η Δημοτική Ενότητα Βουλιαγμένης είχε μόνιμο πληθυσμό 4.180 άτομα. Συνολικά, ο μόνιμος πληθυσμός σε επίπεδο Δήμου Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης ήταν το 2011 48.399 άτομα.

Συνολικά και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στοιχεία, ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου παρουσίασε σημαντική αύξηση - σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2001 - της τάξης του +14,9%.

Εγκρίθηκε η Α’ φάση από το Δ.Σ.

Εγκρίθηκε λοιπόν με την 598/21-9-2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ο Στρατηγικός Σχεδιασμός (Α’ φάση) του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, για την περίοδο 2015-2019, και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Για το λόγο αυτό το κείμενο Στρατηγικού σχεδιασμού θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου από τις 23/9/2015 έως τις 8-10-2015, με στόχο αφενός την ενημέρωση του κοινού για το όραμα, τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τους στρατηγικούς στόχους του Δήμου για την περίοδο 2015-2019 και αφετέρου την κατάθεση προτάσεων από τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και του φορείς για την υλοποίηση του. Μετά τη διαβούλευση και την επεξεργασία των προτάσεων από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, θα ακολουθήσει η κατάρτιση και έγκριση του τελικού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού (Β΄ φάση).

 

Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού θα συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων και υποδομών προκειμένου να μπορέσει η πόλη να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής και να αποκτήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ποιότητα ζωής υψηλού επιπέδου για όλους του κατοίκους.

 

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν απόψεις και προτάσεις, καλούνται να τις καταθέσουν στο κωδικοποιημένο «Ερωτηματολόγιο Δημόσιας Διαβούλευσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα», το οποίο, εφόσον συμπληρώσουν, μπορούν:

 

1) να το αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή με φαξ: στο 2132020059), υπόψη Δ. Αποστολόπουλου, Γραφείο Προγραμματισμού & Οργάνωσης.

2) να το καταθέσουν στο Γραφείο Πρωτοκόλλου στο Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή 18, Βούλα), υπόψη Δ. Αποστολόπουλου, Γραφείο Προγραμματισμού & Οργάνωσης.

Το «Ερωτηματολόγιο Δημόσιας Διαβούλευσης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» και το πλήρες κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα http://www.vvv.gov.gr .


Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Προγραμματισμού & Οργάνωσης, τηλ. 2132020053 (αρμόδιος υπάλληλος Δ. Αποστολόπουλος)

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 291 guests και κανένα μέλος