Η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο τμήμα Δάσους

 

 

Γράφει ο δήμαρχος Ηλιούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ. Βασ. Βαλασόπουλος μεταξύ άλλων:

 

Σοβαρότατο κίνδυνο διατρέχει ο Υμηττός και η βιωσιμότητα του δάσους, αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης και μας προλάβουν οι έντονες βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου.

Το δάσος του Υμηττού μετά την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου κινδυνεύει με ανεπανόρθωτη βλάβη, αν δεν εγκατασταθούν άμεσα τα απαραίτητα κορμοδέματα και με τις πρώτες βροχές δημιουργηθούν κατολισθήσεις και διάβρωση του εδάφους ενώ θα κινδυνεύσουν οι γύρω κατοικημένες περιοχές από πλημμύρες.

 

Δυστυχώς όμως και παρά τις διαβεβαιώσεις που πήρε από την πρώτη κιόλας ημέρα ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ένας πολυδαίδαλος γραφειοκρατικός μηχανισμός του κράτους με παρελκυστική και φοβική νοοτροπία, αντιδρά στις άμεσες και γρήγορες ενέργειες εκθέτοντας το βουνό, το δάσος αλλά και τους πολίτες σε σοβαρότατους κινδύνους.

 

Όπως γνωρίζετε, στις 17 Ιουλίου 2015 εξεράγη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Βύρωνα, Δήμου Ηλιούπολης και Δήμου Ελληνικού/Αργυρούπολης.

Μέχρις ότου η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο κατέστρεψε ολικώς ή μερικώς, μια συνολική έκταση περί τα 7.500 στρ. από δάση και θαμνώνες. Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έγιναν στον Υμηττό κατά την τελευταία δεκαετία.

 

Στις 22 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

 

 

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίσθηκαν τα κάτωθι:

 

1. Λήψη αεροφωτογραφίας από τη Γ.Υ.Σ. της καμένης περιοχής

 

2. Κήρυξη της καμένης περιοχής ως αναδασωτέας από το Δασαρχείο Πεντέλης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία

 

3. Σύνταξη Πίνακα Υλοτομίας (Μελέτη) από το Σ.Π.Α.Υ. με τίτλο «Πίνακας Υλοτομίας δασικών εκτάσεων της από 17 Ιουλίου 2015 Πυρκαγιάς στο όρος Υμηττός»

 

4. Μελέτη κορμοδεμάτων – κλαδοπλεγμάτων από την Δ/νση Αναδασώσεων με την αρωγή του ΣΠΑΥ

 

5. Εκτέλεση της παραπάνω εργασίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αρωγή του ΣΠΑΥ και των Δήμων

 

6. Καθαρισμός φραγμάτων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων που υπάρχουν στην περιοχή της Ηλιούπολης από το ΣΠΑΥ, Δήμο Ηλιούπολης με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου Πεντέλης με τίτλο εργασίας «Καθαρισμός φραγμάτων και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων»

 

7. Άμεση ήταν και η ανταπόκριση του Αν Υπουργού κ. Τσιρώνη ο οποίος εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο για την έναρξη των απαραίτητων εργασιών και κυρίως της υλοτόμησης και της τοποθέτησης κορμοδεμάτων προκειμένου να προλάβουμε τις βροχές και τυχόν πλημμύρες ή κατολισθήσεις του εδάφους.

Την επόμενη κιόλας εβδομάδα όλες οι εργασίες, μελέτες κλπ. που ανέλαβε ο ΣΠΑΥ είχαν μπει σε εφαρμογή και ολοκληρώθηκαν.

 

➢ Οριοθέτηση περιοχής καμένης έκτασης

➢ Αποστολή στίγματος για τις αεροφωτογραφίες

➢ Χάρτες υλοτόμησης

➢ Καθαρισμός Φραγμάτων ΕΥΔΑΠ

➢ Καθαρισμός δρόμων και σημείων με σκουπίδια άλλα αντικείμενα.

➢ Διαμόρφωση και διάνοιξη δασικών δρόμων.

 

Δυστυχώς, παρά τις άοκνες και καθημερινές προσπάθειες που έκανε η διοίκηση του ΣΠΑΥ, δεν κατέστη δυνατόν να κινητοποιηθεί η κρατική γραφειοκρατία.

Προϊστάμενοι, διευθυντές και Γενικοί Γραμματείς ρίχνουν επί δύο περίπου μήνες το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, σαν να μην έχει ξαναξεσπάσει φωτιά στην Ελλάδα, σαν να μην έχει ξαναγίνει ποτέ υλοτόμηση και αναδάσωση.

 

Με την εγκατάσταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού, Βασίλης Βαλασόπουλος συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, προκειμένου επιτέλους να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των καταστροφών που προκάλεσε στον Υμηττό η πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, συμφωνήθηκε τελικά να προχωρήσουν άμεσα από τον Σ.Π.Α.Υ τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, με σειρά παρεμβάσεων συγκράτησης των εδαφών.

 

Συμφωνήθηκε επίσης η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Σ.Π.Α.Υ. και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αφού υποβληθούν ο πίνακας υλοτομίας και οι απαιτούμενες μελέτες και τέλος, εκχωρήθηκε από τον Υπουργό η αρμοδιότητα των αντίστοιχων εργασιών.

Όμως και πάλι συναντάμε την αντίδραση της γραφειοκρατίας που απαιτεί δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς οι οποίοι είναι πολύ χρονοβόροι ενώ χάθηκαν δυο σχεδόν πολύτιμοι μήνες που κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Έτσι ο κίνδυνος ο Υμηττός να πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη βρίσκεται προ των πυλών.

          

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δήμαρχος Ηλιούπολης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 230 guests και κανένα μέλος