Δριμύ κατηγορώ για απραξία και ψεύτικες υποσχέσεις απήύθυνε με ανακοίνωσή του ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός προς την νυν περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, επ’ ευκαιρία της ενός έτους θητείας της στην Περιφέρεια Αττική.

Προχειρότητα, απραξία, αναποτελεσματικότητα, σκληρο κομμάτικό κατεστημένο και φωτογραφικές ρυθμίσεις είναι κάποιες από τις κατηγορίες του Σγουρού προς τη Δούρου.

Kατηγορίες για:

― Το ΕΣΠΑ, για τα έργα υποδομών που έχουν ανάγκη οι πολίτες, καρκινοβατεί. Τα έργα έχουν μείνει πολύ πίσω σχεδόν στο σύνολό τους και εάν δεν δοθεί χρονική παράταση για την ολοκλήρωσή τους, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

― Η κοινωνική πολιτική, που δήθεν θα ασκούσαν προς όφελος των αδυνάτων έπεσε σε ξέρα. Διότι μπορεί να αύξησαν τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες κατά 11 εκατ. ευρώ, όμως ένα χρόνο μετά δεν έχει εκταμιευθεί ούτε φράγκο.

― Η διαφάνεια, ξαφνικά έγινε κακός μπελάς. Κάπως έτσι ξέχασαν να φέρουν στο περιφερειακό συμβούλιο την τριμηνιαία έκθεση του προϋπολογισμού, κάπως έτσι κατάργησαν την αναμετάδοση των συνεδριάσεων στον ΕΔΣΝΑ και τώρα συνεδριάζουν πίσω από κλειστές πόρτες.

― Η διαχείριση των απορριμμάτων, από πρόβλημα υπό επίλυση, οδηγήθηκε ξανά σε επικίνδυνες ατραπούς. Οι διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχτεί, που θα έλυναν το πρόβλημα της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια, ακυρώθηκαν και όλα βρίσκονται σήμερα στο απόλυτο τέλμα.

― Οι υποσχέσεις και οι βαρύγδουπες δεσμεύσεις για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής για κατάργηση του έργου στο Γραμματικό κατέληξαν πολύ γρήγορα στο καλάθι των αχρήστων, αφού δημόσια πια παραδέχτηκαν ότι ο ΧΥΤΑ θα λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 2019.

Το Πεδίο του Άρεως, για το οποίο ασκήθηκε κριτική κατά την προηγούμενη θητεία, σήμερα προκαλεί μόνο θλίψη.

Η ακομμάτιστη και αχρωμάτιστη τοπική αυτοδιοίκηση που υποτίθεται ότι πρέσβευαν, κατέρρευσε, και πολύ γρήγορα ταυτίστηκαν με το σκληρό κομματικό κατεστημένο, παραγγέλνοντας τροπολογίες και φωτογραφικές ρυθμίσεις …

Πρόκειται, αναμφίβολα, για λυπηρές διαπιστώσεις. Και δεν γίνονται ούτε για λόγους αντιπολιτευτικούς, ούτε για λόγους ματαιοδοξίας. Θα ήταν άφρων κάποιος που θα προσδοκούσε τη δικαίωση μέσα από την αποτυχία των διαδόχων του και τη συνακόλουθη καταστροφή της Αττικής.

“Πρόκληση στη λογική και αναίσχυντη διαστρέβλωση της πραγματικότητας”, απαντά η Δούρου

 

Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αποβλήτων Αττικής που ψηφίστηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ βάζει τις βάσεις για μια νέα, οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων με αναβαθμισμένο το ρόλο και τη συμμετοχή των Δήμων, μέσω των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, με μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας. Πρόκειται για μια πολιτική ακριβώς στον αντίποδα της πολιτικής της τέως Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, που προωθούσε τις φαραωνικές εγκαταστάσεις σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, παραβιάζοντας τη σχετική ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

Ο τέως περιφερειάρχης οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια:

1. Γιατί δεν προχώρησε σε αξιολόγηση του ΠΕΣΔΑ ως όφειλε εκ του νόμου (ΚΥΑ 50910/2727/2003, σύμφωνα με την οποία ο ΠΕΣΔΑ οφείλει να αξιολογείται ανά πενταετία);

2. Γιατί δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ που είχε ξεκινήσει από το 2010;

3. Γιατί επί τέσσερα της θητείας του η αναθεώρηση αυτή «σερνόταν» σε μελετητικά και διοικητικά γραφεία, χωρίς ποτέ να τεθεί σε διαβούλευση, χωρίς ποτέ να τεθεί υπόψη των αρμόδιων αιρετών οργάνων, και, εντέλει, χωρίς ποτέ να εγκριθεί;

Ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ δεν έχει αξιολογηθεί (από το 2003 ως σήμερα) ενώ από το 2006 δεν έχει γίνει αλλαγή – αναθεώρησή του, σύμφωνα με όσα ορίζει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ας απαντήσει επίσης ο τέως Περιφερειάρχης αναφορικά με:

1. Το πλήρες αδιέξοδο και την ολοφάνερη αποτυχία του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ που αποτυπώνεται στο ΠΛΗΡΩΣ χρεοκοπημένο, οικονομικά, κοινωνικά, μοντέλο της Φυλής.

2. Τι εμπόδισε να εφαρμοστεί τα όσα πρεσβεύει ο ν. 4042/12, όπου ενσωματώνεται η Οδηγία – Πλαίσιο 2008/98/ΕΚ;

3. Τι εμπόδισε την υλοποίηση έστω κι ενός έργου διαχείρισης απορριμμάτων κατά τη θητεία του;

Συνιστά πρόκληση στη λογική και αναίσχυντη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, το να εγκαλείται η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής για την… εφαρμογή της νομιμότητας – ειδικά από εκείνους που την έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 180 επισκέπτες και κανένα μέλος