Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου την επιστολή που δημοσιεύουμε, το πρωί της 13.7.2015. Μια επιστολή που λέει μεγάλες αλήθειες, που κάποιες θα αποδειχθούν πολύ σύντομα.

Και είχε την παρρησία να παραιτηθεί από το αξίωμα. Γιατί πώς να υπηρετήσεις ένα δόλιο, εκβιαστικό, ωμό σύστημα που σου έρχεται “φορετό” και απέξω και έχει μοναδικό σκοπό την αρπαγή της Ελληνικής γης και την εξαφάνιση του ελληνικού στοιχείου;

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα είπε ξεκάθαρα μέσα στη Βουλή. Για τον εκβιασμό που δέχεται η κυβέρνηση και δεν πρέπει να υποκύψει, αλλά και για την ωμή παρέμβαση της Μέρκελ στο ελληνικό κοινοβούλιο, για το πώς και τί θα ψηφίσει!!!

«Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός που γίνεται στην κυβέρνηση και στη Βουλή να ολοκληρωθεί»

Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή δεν μπορεί και δεν πρέπει να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες, οι οποίες θέτουν σε διακύβευση την ποιότητα της δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτό το οποίο ειπώθηκε και από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον εισηγήτη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η καταγραφή του εκβιασμού και κατ’ αυτό και το ίδιο επίσης διατυπώθηκε από τον εισηγητή των Αν. Ελ.

Και κατ’ αυτό το μέτρο, σε καμμία περίπτωση δεν συμπίπτει η τοποθέτηση εκείνων οι οποίοι καταγράφουν έναν εκβιασμό που απευθύνεται προς την Κυβέρνηση και προς το Κοινοβούλιο, με εκείνους οι οποίοι επιχαίρουν με τον εκβιασμό, έχουν συμπράξει στον εκβιασμό όλη αυτή την περίοδο και με εκείνους που θέλουν μέσα από την υλοποίηση αυτού του εκβιασμού να αντλήσουν επιχειρήματα δικαίωσης μίας πολιτικής αντιδημοκρατικής, αντικοινωνικής, αντιλαϊκής και αντιευρωπαϊκής.

 


 

Ο λόγος της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή στις 15/7/2015

Κυρία πρόεδρε,

Αισθάνθηκα πραγματική αγανάκτηση όταν άκουσα την κα Μέρκελ, αρχηγό ενός άλλου κράτους, που δεν έχει καμμία εξουσία επιβολής να ανακοινώνει τι και πώς θα ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσο σύντομης ψήφισης, αν υλοποιηθεί η διαδικασία, με το εκζητούμενο κατεπείγον και είναι επίσης σαφές ότι αυτό που επιδιώκεται είναι μέσα από έναν εκβιασμό που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, στη Βουλή, τελικά να υλοποιηθεί μία πολιτική που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τον οποίο πραγματικά τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ποια διάσταση έχει η στάση του σήμερα, της υπέρτατης ανιδιοτέλειας.

Ωστόσο η Βουλή αυτή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό, δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στο έγγραφο το οποίο διατυπώθηκε

Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα απ’ αυτόν τον εκβιασμό να δημουργηθούν τετελεσμένα, τα οποία βεβαίως θα αποκρουστούν ακριβώς με την καταγραφή του εκβιασμού.

Είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι συνθήκες, ότι καλείται το Κοινοβούλιο τρίτη εβδομάδα με κλειστές τις τράπεζες να συμπράξει σε μια διαδικασία για να αρθεί αυτή η συνθήκη, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι και από τη συνομολόγηση αυτού του κειμένου του EURO SUMMIT, που βάζει σημερινή ημερομηνία, ήδη υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία η Βουλή και η Κυβέρνηση πρέπει να έχουν τη νηφαλιότητα, την ηρεμία και το χρόνο να λάβουν υπόψιν.

Εκδόθηκε χθες μία νέα έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία είναι σε τέτοια έκταση η έλλειψη βιωσιμότητας του χρέους, που πρέπει και προτείνεται από την έκθεση αυτή τριακονταετής αναστολή αποπληρωμών, διαγραφή, κούρεμα χρέους· συνιστά και περιέχει η έκθεση αυτή και είναι επιτυχία ότι αναγκάζονται αυτοί οι διεθνείς οργανισμοί να συνομολογήσουν τα επιχειρήματα που υπάρχουν υπέρ της χώρας μας. Υπάρχουν λοιπόν στοιχεία τα οποία η Ελληνική Βουλή και ο ελληνικός λαός έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν και κάποιοι εκτός αυτής της επικράτειας, αλλά και εντός επιδιώκουν άρον - άρον να μην αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία.

Ως πρόεδρος της Βουλής και με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών, είναι υποχρέωση της Βουλής και των θεσμικών εγγυητών της κοινοβουλευτικής λειτουργίας να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός που γίνεται στην κυβέρνηση και στη Βουλή να ολοκληρωθεί. Οφείλουμε να ενημερώσουμε πλήρως τον ελληνικό λαό για τον εκβιασμό και οφείλουμε συγκροτημένα να ζητήσουμε από τους λεγόμενους “εταίρους” να εφαρμόσουν αυτά που είναι υποχρεώσεις τους· να σεβαστούν και τη Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία. Κανένα Κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετεί υπό τέτοιες ασφυκτικές προθεσμίες».

Zωή Κωνσταντοπούλου

 


Ο λόγος της Νάντιας Βαλαβάνη στη Βουλή στις 15/7/2015


“Ν’ απευθυνθείς ξανά σ’ αυτά τα παιδιά και τους εργαζόμενους. Να τους εξηγήσεις πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, τι θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ο λαός μας”

 

Αλέξη,

Στήριξα την ομάδα διαπραγμάτευσης τη νύχτα της Παρασκευής όντας σίγουρη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία. Ότι τελικά θα γυρίσετε πίσω για να στηριχτούμε στο λαό - όπως το έκανες και την προηγούμενη φορά. Ότι η ανάγνωση της μάχης που δίνατε εκεί θα βοηθήσει ν’ αποκαλυφθεί στα μάτια και των πιο ανυποψίαστων συμπατριωτών μας, μετά και τ’ αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της προηγούμενης Κυριακής, πώς επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργαλείο για να μετασχηματίσουν βίαια στο ακόμα φρικαλεότερο συνολικότερα την Ευρώπη. Επειδή δεν πιστεύω ότι η κατάσταση για την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας μπορεί ποτέ ν’ αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο χωρίς τη δική της συνειδητοποίηση και θέληση για δράση προς τα εκεί.

Ακόμα και τώρα, Δευτέρα πρωί, εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία. Ότι η τακτική των γνωστών κυρίαρχων κύκλων στη Γερμανία είναι ο πλήρης εξευτελισμός της κυβέρνησης και της χώρας. Να ψηφίσει η Βουλή αύριο-μεθαύριο ό,τι μέχρι σήμερα έχει – ας πούμε - «συμφωνηθεί», και πάλι να μην υπάρξει συμφωνία. Μέχρι να καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση και ν’ αναλάβει κυβέρνηση «δοτών» και «προθύμων». Αυτοί που έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αυτοί που, μαζί με τους «έξω», πίστεψαν ότι οι κλειστές τράπεζες θα συνέτριβαν το πρώτο πείραμα ελπίδας στην ευρωπαϊκή ήπειρο τον καινούργιο αιώνα. Αυτοί που ήδη σηκώνουν κεφάλι και απευθύνονται με μια ύβρι που δεν θα μπορέσει να εξαλείψει οποιαδήποτε κάθαρση.

Αλέξη,

ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα ότι σ’ ένα πόλεμο, όταν οι δυνάμεις του αντίπαλου αποδειχθούν συντριπτικά υπέρτερες, επιτρέπεται η συνθηκολόγηση – με μοναδικό στόχο την ανασύνταξη των δικών σου δυνάμεων και την οργάνωση, ξανά, της αντίστασης που θα επιτρέψει να μεταβάλλεις πλέον τις ίδιες εκείνες τις συνθήκες που οδήγησαν στην ήττα. Αυτή η «συνθηκολόγηση», όμως, είναι τόσο συντριπτική, που δε θα επιτρέψει ανασύνταξη δυνάμεων. Και η επιδείνωση, με δική μας υπογραφή, της κατάστασης ενός εξαντλημένου λαού εκεί που πήγαινε να σηκώσει κεφάλι, θα αποτελέσει «ταφόπλακα», για πολλά χρόνια, οποιωνδήποτε δυνατοτήτων χειραφέτησής του.

Χρωστάμε πριν απ’ όλα στα νέα παιδιά, αυτά που καθόρισαν το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, αυτά που είναι το μέλλον τους που καθορίζεται σήμερα, να γυρίσει η αντιπροσωπεία μας χωρίς αφόρητες δεσμεύσεις. Ν’ απευθυνθείς ξανά σε αυτά τα παιδιά και σ’ όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν ψήφισαν όχι ή ναι. Να τους εξηγήσεις πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, τι θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ο λαός μας, αν πάρει σάρκα και οστά, στις συνθήκες που επιβλήθηκαν στη χώρα, το πλειοψηφικό όχι. Που δόθηκε με την πλειοψηφία να θέλει αυτό που λέγαμε, λύση εντός της Ευρώπης. Αυτή η συγκεκριμένη λύση, όμως, που επιβάλλεται σήμερα με τόσο καταθλιπτικό τρόπο, δεν είναι λύση βιώσιμη. Για τους ίδιους, για το λαό, για τη χώρα. Για την άλλη Ευρώπη, που βρίσκεται σε κατάσταση τοκετού. Είναι άλλο πράγμα να βρεθείς σε μια πραγματικότητα εξαιρετικά δύσκολη, ν΄ αντιμετωπίζεις μια καταστροφή, μ’ ελπίδα ωστόσο σ’ ένα μέλλον αξιοπρέπειας, κυριαρχίας κι ανεξαρτησίας. Κι άλλο ν’ αντιμετωπίζεις μια καταστροφή που θα ολοκληρωθεί με ό,τι εθνικό εισόδημα έχει απομείνει να κατευθύνεται στους «έξω», για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν αποπληρώνεται στους αιώνες των αιώνων και κάνει την ίδια την κοινωνία μη βιώσιμη, και στους «πάνω».

Αλέξη,

Σ’ ένα τέτοιο προσκλητήριο θα είμαι παρούσα και θα το υπηρετήσω απ’ όποια θέση θέλεις μέχρι τέλους. Σε περίπτωση όμως που η αντιπροσωπεία μας επιστρέψει με τις δεσμεύσεις που απευχόμαστε - μέτρα θνησιγενή, που σε κάθε αξιολόγηση θα ξαναθέτουν τα ίδια διλήμματα, υποχώρηση ή GREXIT –, είναι αδύνατο να συνεχίσω να είμαι μέλος της κυβέρνησης.

Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με τίμησες. Με τη σειρά μου, σ’ ένα υπουργείο που όπως ξέρεις βρέθηκα μόνο για λόγους κομματικότητας, έκανα ότι μπορούσα για ν’ ανακουφιστούν λαϊκά στρώματα και για να προετοιμάσω ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο, της διαφύλαξης και μιας πραγματικής αξιοποίησης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και του τόπου, της δημόσιας περιουσίας. Σ’ ευχαριστώ που έστω για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα μου έδωσες τη δυνατότητα να υπηρετήσω απ’ αυτή τη θέση το απελευθερωτικό μας εγχείρημα. Ο αγώνας, θέλω να πιστεύω, συνεχίζεται.

Μ’ εκτίμηση

Νάντια Βαλαβάνη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 guests και κανένα μέλος