Η Κεντρική Ενωση Δήμων Αττικής (ΚΕΔΕ), με την εκστρατεία που έκανε υπέρ του ναι, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, δίχασε την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.). Και τη δίχασε γιατί δεν εξέφρασε απλώς μία θέση, αλλά έκανε αγώνα κούρσας για να περάσει το μήνυμα όσο πιο πλατιά μπορούσε.

Οπως, όμως, απεδείχθη οι πολίτες είχαν άλλη άποψη και έδωσαν ένα τρανταχτό όχι που συντάραξε και αιφνιδίασε πάρα - πάρα πολλούς εντός και εκτός της Ελλάδας.

Πολλά δελτία τύπου και καταγγελίες έγιναν κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και δη του προέδρου της, πριν ακόμα υλοποιηθεί το δημοψήφισμα από μέλη που διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη δράση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, δεν έμεινε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παρά τις τριβές στο Διοικητικό Συμβούλιο, την επομένη κιόλας προκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με αιτιολογικό να συζητήσουν τα προβλήματα της Τ.Α.!

Ετσι, την Πέμπτη 9/7 ξεκίνησε η  Εκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων, με οξυμένα τα πνεύματα...

Αντεγκλίσεις μεταξύ των Δημάρχων και των παρατάξεων, ιδιαίτερα στο πρόσωπο του Γ. Πατούλη, που θεωρούν ότι ήταν άκαιρη η Γ.Σ. και την προκάλεσε, γιατί έχει βλέψεις για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Η παράταξη "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία" αποχώρησε από τη Γ.Σ. τονίζοντας ότι δεν έχει νόημα η διαδικασία αυτή αφού ακόμη η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Μάλιστα ο επικεφαλής της παράταξης και δήμαρχος του Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, πριν αποχωρήσει, κατήγγειλε τον πρόεδρο Γ. Πατούλη για την στάση που πήρε η ηγεσία της ΚΕΔΕ υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, δημιουργώντας "τεχνικούς διαχωρισμούς" στην Αυτοδιοίκηση αλλά και για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης, την εβδομάδα που προηγήθηκε. "Όπως ζητήσατε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε και εμείς για εσάς", τόνισε.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Νέα Αυτοδιοίκηση" και δήμαρχος Νίκαιας, Γ. Ιωακειμίδης, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ θέλει να είναι παρών στις διαδικασίες της κεντροδεξιάς και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θέλει να είναι στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στην αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε πολιτική αλλά για να συζητήσουμε τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η Γενική Συνέλευση.

Βέβαια από την ομιλία του μόνο αυτό δεν προκύπτει, γιατί αφού η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, πράγματι ήταν άνευ ουσίας η Γενική Συνέλευση.

Το είπε άλλωστε ο Γ. Πατούλης: «Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την Πατρίδα μας, αλλά και το θεσμό που υπηρετούμε συγκυρία. Τις επόμενες τρεις μέρες, από τις ενέργειες της Κυβέρνησης και της ομάδας διαπραγμάτευσης, θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και την Ευρώπη.

...Ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ελπίζω πραγματικά ότι πρόθεση του Πρωθυπουργού μας και της Κυβέρνησης είναι να πετύχει μια έντιμη συμφωνία και συμβιβασμό με τους δανειστές – εταίρους μας ώστε την Κυριακή να υπάρξει επιτέλους ένα happy end σε αυτή την υπόθεση».

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε ότι μέρα με τη μέρα ο λαός μας τσακίζεται από την ανεργία. Προβλήματα που, όπως προέβλεψε, θα οξυνθούν περισσότερο είτε με το μνημόνιο του ΝΑΙ είτε με το μνημόνιο του ΟΧΙ. Αναφερόμενος στον Γιώργο Πατούλη, τόνισε ότι «από την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ γίνεται φανερός ο ρόλος που έπαιζε η ΚΕΔΕ, να συμβάλλει στο να περάσουν νέα μέτρα και μνημόνια και να παίξει ρόλο στην αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος». Τέλος κάλεσε εργαζόμενους και δημάρχους στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφίσματος στο οποίο σημειώνεται:

1. Δηλώνει την αμέριστη στήριξη των Δημάρχων και της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού στην προσπάθεια επίτευξης έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας, με στόχο την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.

2. Εξουσιοδοτεί το ΔΣ της ΚΕΔΕ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προταθεί στην Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και δύσκολα ζητήματα που προέκυψαν, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία μας, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

3. Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι ενωμένη διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, που θα διαμορφωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 156 guests και κανένα μέλος