Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι η συμφωνία TTIP δεν πρέπει να περάσει από τις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες!

Στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου 08.07.2015 υιοθετήθηκε η έκθεση Lange από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που αφορούσε την πορεία των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εμπορική Εταιρική Σχέση (TTIP). Η προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 10.6.2015 είχε αναβληθεί από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Martin Soultz υπό το φόβο να καταψηφισθεί. O ίδιος την έφερε για ψήφιση κατά την κορύφωση της Ελληνικής κρίσης με έναν αμφιλεγόμενο διαδικαστικά τρόπο εχθές παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων Πράσινων. Οι πράσινοι όπως και οι ευρωπαίοι αριστεροί την καταψήφισαν, ενώ σημαντικές διαρροές παρατηρήθηκαν και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τη στιγμή που οι Έλληνες Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές (ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ) την υπερψήφισαν.

Μετά την υπερψήφιση της έκθεσης ξεκινά ο 10ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΗΠΑ για την υπογραφή της TTIP.

Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης που γίνεται με απόλυτα αδιαφανή τρόπο περιέχει πολλούς κινδύνους για την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων πολιτών, καθώς μεταξύ άλλων απορρυθμίζει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα αγροτικά προϊόντα (εισαγωγή μεταλλαγμένων, προϊόντα ΠΟΠ), τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον και εισάγει έναν μηχανισμό διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών που υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία και επιτρέπει στους μεγαλοεπενδυτές να εγείρουν αίτημα αποζημίωσης από επιμέρους κράτη.

 

Ο Γιώργος Δημαράς δήλωσε σχετικά: «Η έκθεση Lange δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Οι μεγάλες ομάδες και οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις δεν άκουσαν το αίτημα 2,5 σχεδόν εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών που ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος με τη διαδικασία Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών ECI (όταν απαιτούνται μονάχα 1εκατομμύριο υπογραφές), δεν άκουσαν ένα δυναμικό κίνημα πολιτών σε όλη την Ευρώπη, Συνδικάτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Δήμων και Περιφερειών που ανακηρύσσονται σε ζώνες ελεύθερες από την TTIP. Η Διατλαντική Εταιρική Εμπορική Σχέση αποτελεί κίνδυνο για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 424 επισκέπτες και κανένα μέλος