Στην ημερήσια διάταξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, συζητήθηκε το θέμα έγκρισης μελέτης του έργου «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας», Δήμου Σαρωνικού, Περιφέρειας Αττικής.

Στη συνεδρίαση, στην οποία προέδρευε η Λίνα Μενδώνη, Πρόεδρος του ΚΑΣ και Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, παρευρέθηκαν από πλευράς Δήμου Σαρωνικού ο Δήμαρχος Γιώργος Σωφρόνης, ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Μπουκοβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ιωάννης Ασπρουλάκης, η Προϊσταμένη του τμήματος Υδραυλικών και Λιμενικών Έργων Τερέζα Αφραταίου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, εκπρόσωπος του γραφείου το οποίο εκπόνησε τη μελέτη για το έργο του αλιευτικού καταφυγίου Παλαιάς Φώκαιας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Τσαλικίδης, συζητήθηκαν ενδελεχώς όλα τα θέματα τεχνικής φύσεως.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασαν αναλυτικά τη ζωτικής σημασίας ανάγκη υλοποίησης του έργου βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του αλιευτικού καταφυγίου. Πρόκειται για έργο το οποίο θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, καθώς ωφελούμενοι θα είναι οι επαγγελματίες αλιείς αλλά και συνολικά η τοπική επιχειρηματικότητα. Ο κατά κοινή ομολογία αναγκαίος εκσυγχρονισμός του καταφυγίου θα τονώσει την τοπική οικονομία, καθώς θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αλλά και θα διασφαλίσει τον ασφαλή ελλιμενισμό των επαγγελματιών αλιέων.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού άκουσε όλες τις εισηγήσεις των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, ζήτησε από την Προϊσταμένη της Ε.Ε.Α. Αγγ. Σίμωσι να πραγματοποιηθεί εντός χρονικού διαστήματος 1 μήνα, μελέτη αποτύπωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων του υποθαλάσσιου χώρου του λιμένα Παλαιάς Φώκαιας και να επανεξετασθεί το θέμα μετά την ολοκλήρωσή της.

Ήδη, από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, αρχαιολόγοι-δύτες της Ε.Ε.Α., μετά τις οδηγίες και την άμεση ανταπόκριση της προϊσταμένης Αγγ. Σίμωσι, βρίσκονται στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας και συντάσσουν τη μελέτη αποτύπωσης, ώστε να προχωρήσει το σημαντικό έργο της βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες, ο Δήμος Σαρωνικού ανέλαβε να καλύψει τη διαμονή και τη μεταφορά από το ξενοδοχείο και προς το λιμάνι των αρχαιολόγων. Το ξενοδοχείο «Μαύρο Λιθάρι» φιλοξενεί τους αρχαιολόγους, που εργάζονται στην περιοχή, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυνατότητα συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στόχο το δημόσιο συμφέρον.

Ο Δήμος Σαρωνικού ευχαριστεί όλους τους φορείς για την άμεση ανταπόκριση και την απαιτούμενη ευαισθητοποίηση στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό έργο, το οποίο θα αλλάξει την επιχειρηματική φυσιογνωμία της περιοχής, συμβάλλοντας συνολικά στην ανάπτυξη του Δήμου Σαρωνικού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων αλλά και τη συμβολή της Ε.Ε.Α. στην καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
Αφήστε σχόλιο...

Προσεχή Γεγονότα

Καμία εκδήλωση

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 165 guests και κανένα μέλος