Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση (17/6) με θέμα την προοπτική αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών για περπάτημα και ποδήλατο - Η περίπτωση της γραμμής Άγιοι Ανάργυροι – Λαύριο, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής (Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων & Έργων) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, τον Δήμο Κρωπίας και τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κορωπίου, για την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος

Τη συνάντηση, προκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού και Πολεοδομικών Θεμάτων Παναγιώτης Πατσαβός, προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για το σχεδιασμό και τη μελλοντική υλοποίηση μιας ποδηλατικής – περιπατητικής διαδρομής κατά μήκος της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Αγίων Αναργύρων – Λαυρίου (62,5 χλμ) μέσω διαδικασιών διαβούλευσης σε όλους τους δήμους από τους οποίους θα διέρχεται η προτεινόμενη χάραξη. Στην προκειμένη περίπτωση, η συνάντηση αφορούσε τους δήμους Παλλήνης, Παιανίας, Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής που είναι οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής από τις οποίες θα διέλθει ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος.

Στην παρουσίαση του προγράμματος, οι εκπρόσωποι της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ Θάνος Βλαστός, Καθηγητής - Δ/ντης της Μονάδας και Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, ανέπτυξαν όλες τις παραμέτρους του εγχειρήματος εστιάζοντας κυρίως σε δύο σημεία: το πρώτο αφορά καθ' αυτά τα διάφορα τμήματα των πρώην σιδηροδρομικών διαδρόμων και τις λύσεις που αρμόζει να δίνονται κάθε φορά ανάλογα με τη γεωμετρία τους, τη θέση τους σε αστικό ή υπεραστικό περιβάλλον, τις κινήσεις που εξυπηρετούν κ.λπ. και το δεύτερο τη σχέση των πρώην σιδηροδρομικών διαδρόμων με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται.

Στο πλαίσιο της όλης προσπάθειας που επιχειρείται, οι επιστήμονες της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας έχουν φτιάξει ένα ερωτηματολόγιο θέλοντας να διερευνήσουν τις προθέσεις και τις απόψεις τους για τη μελέτη αξιοποίησης της εγκαταλελειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής Αγ. Ανάργυροι – Λαύριο, οι απαντήσεις του οποίου θα συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των επιθυμιών και των προτάσεών των πολιτών στον σχεδιασμό.  Το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται ανώνυμα, η συμπλήρωσή του διαρκεί κατά μέσο όρο 7 λεπτά και όλα τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το ερωτηματολόγιο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://atticarailtrails.uhostfull.com/

Από την πλευρά τους, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου όσο και ο Δήμαρχος Κορωπίου Δημήτρης Κιούσης, στις σύντομες τοποθετήσεις τους, χαιρέτισαν το εγχείρημα σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Ο σιδηροδρομικός διάδρομος Αγ. Ανάργυροι – Λαύριο θα αποτελέσει μια πρόσθετη υποδομή που θα φέρει πιο κοντά τα μέσα σταθερής τροχιάς σε κατοίκους του λεκανοπεδίου όσο και των Μεσογείων, αλλά και μετακινήσεις αναψυχής ή άθλησης, καθώς αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να έρχονται σε επαφή με τη φύση. Επιπλέον, ο Π. Φιλίππου έκανε αναφορά στο ιστορικό της σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία ξεκίνησε το 1889 και σταμάτησε να λειτουργεί το 1959, ενώ επισήμανε και την ανάγκη επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου έως το Λαύριο για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής Σπύρος Πάντζας και Ζαχαρίας Πελέκης, οι Δήμαρχοι Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους υπόλοιπους δήμους της Ανατολικής Αττικής, καθώς και μέλη ποδηλατικών ομάδων και συλλόγων ποδηλατιστών.

Ανάλογη ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε (16/6) για τους δήμους του Κεντρικού, του Δυτικού και του Βόρειου Τομέα Αθηνών από όπου διέρχεται η παλιά σιδηροδρομική γραμμή και συγκεκριμένα για τους δήμους Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος