Τη δεύτερη επιστημονική ημερίδα για το περιβάλλον, οργάνωσε η δημοτική παράταξη του Δήμου 3Β «Δημοτική Βούληση τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.


Επιστήμονες, επαγγελματίες και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης ανέπτυξαν ένα μεγάλο εύρος σύγχρονων προσεγγίσεων στο περιβαλλοντικό ζήτημα των ημερών μας, εξάγοντας πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

Η ημερίδα εξελίχθηκε στο Divani με πολλές ώρες διάρκεια και δόθηκε η ευκαιρία να προσέλθει κόσμος σε διαφορετικές ώρες.

Το άνοιγμα της ημερίδας έκανε ο επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης, Δημοσθένης Δόγκας, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ως χρέος στις γενιές που έρχονται.

dogas«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν τόπο, την Ελλάδα, που η φύση τον προίκισε με άπλετο φως από τον Ήλιο, με ατέλειωτο ορίζοντα στη θάλασσα και με γόνιμο έδαφος καλυμμένο με πράσινο. Η ιδιαίτερη περιοχή μας, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, από τα αρχαία χρόνια είχε ξεχωριστό ρόλο στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της Αττικής», επεσήμανε ο Δημοσθένης Δόγκας.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα του παραλιακού Δήμου, όπως η Β' πλαζ Βούλας, η Λίμνη Βουλιαγμένης και η παραλία του Καβουρίου, τόποι που όλοι τους συνδυάζουν το απαράμιλλο φυσικό κάλλος με την πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία, υπογράμμισε τη σημασία που έχουν πρωτοβουλίες δράσης από τους πολίτες, ατομικά και συλλογικά, για να σταματήσουν μη ορθές χρήσεις και πρακτικές.

ολόκληρη η ομιλία του Δημοσθένη Δόγκα εδω.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Γιώργος Σταματογιάννης, ανέπτυξε το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει το περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία ισορροπεί μεταξύ των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων στην ιδιοκτησία και στην προστασία του περιβάλλοντος. “Η οικονομική ελευθερία και η ιδιοκτησία μπορούν να συνυπάρξουν με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος” υποστήριξε, “αρκεί να συμβάλει ο καθένας μας με την καθημερινή του πρακτική και με αλλαγή νοοτροπίας”.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β και στέλεχος εταιρειών ανακύκλωσης Δημήτρης Κιούκης (που αντικατέστησε τον ασθενή τέως δήμαρχο Κερατέας, Σταύρο Ιατρού) χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ Φυλής, που δέχεται όλο τον όγκο των απορριμμάτων της Αττικής, “τεράστια επένδυση που δεν προσφέρει τίποτα”, αναλύοντας την απόφαση της νέας περιφερειακής αρχής να υλοποιήσουν οι Δήμοι τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης. Ο ομιλητής υπογράμμισε την αξία της ανακύκλωσης υλικών και έφερε παραδείγματα από την Ευρώπη (Ισπανία και Γερμανία) όπου ο κλάδος της ανακύκλωσης συμβάλλει σημαντικά όχι απλώς στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού.

Ο αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος και επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Λαυρεωτικής, Μιχάλης Μαθιουδάκης, μίλησε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Αναφερόμενος εκτενώς στις πυρκαγιές του 2007, “τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος” όπως είπε, κατέδειξε τη σημασία της πρόληψης στην πυρασφάλεια, που δεν λαμβάνει το μερίδιο πόρων που της αναλογεί, σε αντίθεση με την καταστολή. Η εισήγηση του ομιλητή κατέληξε σε προτάσεις, όπως η ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας και η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα σε δασικά οικοσυστήματα.

Η γεωπόνος Εύα Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της σε δασικά προϊόντα των πόλεων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους πολίτες, όπως το ρετσίνι, τα φρούτα, οι σπόροι και οι ζωοτροφές. Περαιτέρω, ανέπτυξε εκτενώς την πρακτική των φυτεμένων δωμάτων ή πράσινων ταρατσών. “Η ανάπτυξη πρασίνου στην πόλη ξεκινά από τον σωστό σχεδιασμό”, όπως ανέφερε σχετικά.

Ο Δασοπόνος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, Δημήτρης Κυργιόπουλος, αναφέρθηκε στο έργο του ΣΠΑΥ, στους στόχους της δασοπροστασίας αλλά και στα ποικίλα προβλήματα και δυσλειτουργίες που ανακύπτουν και “φρενάρουν” την υλοποίηση της αποστολής του. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ ΣΠΑΥ, Περιφέρειας Αττικής και Δασαρχείου, ενώ στηλίτευσε τα γραφειοκρατικά γρανάζια που σταματούν την υλοποίηση έργων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις της θεματικής ενότητας που αφορούσε εφαρμοσμένες προτάσεις περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς έγειραν πλήθος ερωτημάτων και παρεμβάσεων από το κοινό.

Ο πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Αλληλεγγύη Νοτίων Προαστίων” Στέλιος Κατωμέρης, παρουσίασε τη λειτουργία μιας συσκευής που παρέχει στα αδέσποτα ζώα τροφή, καλώντας τους δημότες να ανακυκλώσουν. Κάλεσε τους πολίτες να δυναμώσουν τη φωνή τους, ώστε το σύστημα να υιοθετηθεί από τους δήμους της Αττικής.

Ο προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Νίκος Ροβίθης, εισηγήθηκε ένα σύστημα τηλεματικής για την ορθολογική και οικονομική οργάνωση των υπηρεσιών Καθαριότητας των δήμων. Πρόκειται για μια επένδυση που συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 75% και παράλληλα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομία 38% στις δημοτικές υπηρεσίες.

Ενώ, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Φράγκος, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα υδατοπερατών υλικών στα δημόσια έργα, που εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και δεν αφήνουν το νερό της βροχής να καταλήγει στη θάλασσα. Ο ομιλητής έφερε παράδειγμα από μια μόνο γειτονιά του Πανοράματος Βούλας που θα μπορούσε υποστηρίξει με τον τρόπο αυτό την άρδευση 2.761 στρεμμάτων φυτεμένης επιφάνειας.

Η ημερίδα έκλεισε με τέσσερις εισηγήσεις σχετικές με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στην αλληλοσύνδεσή τους με το περιβάλλον.

Ο αρχαιολόγος Νίκος Παναγιωτάκης έκανε μια παρουσίαση των επιφανειακών ερευνών στην Πεδιάδα Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίες ανέδειξαν “το αρχαιότερο σύστημα άμυνας και επικοινωνίας”, τις μινωικές φρυκτωρίες. Με πλήθος παραδειγμάτων, ο ομιλητής καυτηρίασε το γεγονός ότι τόσο η εντατική επιχειρηματική δραστηριότητα όσο και οι δημοτικοί φορείς πολλές φορές στάθηκαν εμπόδια στην επιστημονική και αρχαιολογική έρευνα.

Η εκπαιδευτικός Βαρβάρα Βορύλλα, υπεύθυνη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία της Ανατολικής Αττικής, μίλησε για την κεντρικότητα που έχει η έννοια της αειφορίας. “Σκοπός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων για τους μικρούς πολίτες: Επικοινωνία, δημιουργικότητα, συνεργατικότητα, κριτική σκέψη”, ανέφερε. Η ομιλήτρια παρέθεσε παραδείγματα δράσεων από δημοτικά σχολεία του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η αντιπρόεδρος του European Museum Forum και πρόεδρος του Heritage & Museums, Λίλα Ντε Τσάβες, περιέγραψε το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη λειτουργία και την ανάπτυξη των σύγχρονων μουσείων. “Τα μουσεία δεν είναι πλέον αποθηκευτικοί χώροι ή απλώς ερευνητικά κέντρα αλλά διοργανώνουν μεταξύ άλλων εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους”, όπως είπε. Παράλληλα, παρουσίασε τις νέες μουσειολογικές αντιλήψεις που έχουν στον επίκεντρό τους τον άνθρωπο και τα επιτεύγματά του.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου για τη Διάσωση Παραδοσιακών Σκαφών “Πρωτέας” Χαλκίδας, Νίκος Βλαβιανός, μίλησε για τη σημασία ανάπτυξης ενός Δικτύου Ναυτικών Πάρκων. Όπως υποστήριξε, “υπάρχουν εθνικοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί και τουριστικοί λόγοι για τη διάσωση της ναυπηγικής παράδοσης”, χαρακτηρίζοντας τα παραδοσιακά σκάφη “πλωτούς μουσειακούς χώρους”. Ο ομιλητής παρουσίασε ένα αναλυτικό σχέδιο ανάπτυξης τέτοιων Ναυτικών Πάρκων που θα σέβονται και θα αναβαθμίζουν το περιβάλλον, φροντίζοντας και για την αειφορία του εγχειρήματος.

Μεταξύ άλλων, τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας, ο επικεφαλής της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Κύμα Ενωμένων Πολιτών, Δημήτρης Δαβάκης, η δημοτική σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Μαρία Σίνα, η τέως αντιδήμαρχος και νυν δημοτική σύμβουλος Λαυρεωτικής, Ιωάννα Κουλουβράκη, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Σωτήρης Ελευθερίου, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Αττική. Την επιστημονική ημερίδα κάλυψε πλήθος μέσων ενημέρωσης, εθνικών και τοπικών.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 178 επισκέπτες και κανένα μέλος