Στο Περιφερειακό Συμβούλιο (11/6) συζητήθηκε η φωτιά που ξέσπασε στον Ασπρόπυργο, το Σάββατο, 6 Ιουνίου, σε ιδιωτική επιχείρηση δημιουργώντας ένα τεράστιο νέφος που προκάλεσε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οπως είπε η Περιφερειάρχης στο Π.Σ. «Αυτή η πυρκαγιά λειτούργησε ως καθρέφτης όλων των χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού και των φορέων της εξουσίας. Παθογένειες που δεν δημιουργήθηκαν χθες ή πριν από τέσσερις μήνες.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως -Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε. στη θέση “Πεύκο Μαυράκη” ή “Πάτημα” του Δήμου Ασπροπύργου», πήρε άδεια, και διέπραττε σωρηδόν παραβάσεις της νομοθεσίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μοντέλου στρεβλής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης η οποία στηρίζεται στην ανεξέλεγκτη παράνομη δραστηριότητα, σε βάρος των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου αλλά και της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Αλλά και μια ανάπτυξη που είναι ταυτισμένη και με ένα συγκεκριμένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Το αποτυχημένο, συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων του μοναδικού χώρου απόθεσης απορριμμάτων, το μοντέλο της Φυλής.

Η μεγάλη, καταστροφική για το περιβάλλον, και την ποιότητα ζωής, πυρκαγιά στην ιδιωτική επιχείρηση του Ασπρόπυργου, επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο την επείγουσα ανάγκη να μπει τέλος στο μοντέλο αυτό που, όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, είναι μήτρα παραγωγής διαφθοράς.

Το ίδιο το ιστορικό της επιχείρησης, τα πρόστιμα που έχει δεχθεί για παραβάσεις της νομοθεσίας, μιλάει από μόνο του».

Οσο για το αν ενήργησε άμεσα η Περιφέρεια τόνισε η Περιφερειάρχης: “Η Περιφέρεια ήταν παρούσα επιτόπου, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά. Οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της δρούσαν υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής, αρχικά με τη διάθεση 6 υδροφόρων και την επόμενη ημέρα με τη διάθεση 12. Με την παροχή επίσης μηχανημάτων έργου. Και όλα τούτα με κόστος πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις, λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική, γι’ αυτό προχώρησε σε μετρήσεις   εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Ακόμη δήλωσε η Περιφερειάρχης ότι: «ουδέποτε ζητήθηκε επισήμως από από την Πυροσβεστική η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, για την επιχωμάτωση. Ποτέ από κανέναν!”

Επίσης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Tα πρώτα στοιχεία μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το αποτέλεσμα των μετρήσεων της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που ελάβαμε στις 12.6.15, δείχνει μόνο σε δύο σημεία, που βρίσκονταν προς την κατεύθυνση του ανέμου και πολύ κοντά στην δραστηριότητα, εκ νέου ότι οι μέγιστες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκαν ήταν μεγαλύτερες από τις προαναφερθείσες.

Οπως μας ενημέρωσε η Περιφέρεια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, σήμερα, Παρασκευή 12 Ιουνίου, η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί πλήρως.Για τις μετρήσεις:

Επικαιροποίηση των στοιχείων των μετρήσεων

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=15339:neoteri-epikairopoiisi-ton-stoixeion-tis-rypansis-pou-proklithike-apo-tin-pyrkagia-ston-aspropyrgo&catid=3:2008-09-06-21-42-59&Itemid=31

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 98 guests και κανένα μέλος