11 σπάνιες φωτογραφίες της Κατοχής έφτασαν στην Κερατέα από τη Γερμανία!
Απέκτησε τη φήμη των ποιοτικών εκδηλώσεων η Κερατέα, και ο κόσμος άρχισε να ανταποκρίνεται αξιοθαύμαστα. Ετσι και την παραμονή της εθνικής επετείου του 1940 το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ήταν κατάμεστο. Ένα πλήθος κατοίκων που στάθηκαν με σεβασμό και συγκίνηση για ένα δίωρο παρακολουθώντας τις «Μνήμες του ‘40» που οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κερατέας....
ΑΠΟΤΙΣΗ ΦΟΡΟΥ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ
ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ’40 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
Απέκτησε τη φήμη των ποιοτικών εκδηλώσεων η Κερατέα, και ο κόσμος άρχισε να ανταποκρίνεται αξιοθαύμαστα. Ετσι και την παραμονή της εθνικής επετείου του 1940 το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ήταν κατάμεστο. Ένα πλήθος κατοίκων που στάθηκαν με σεβασμό και συγκίνηση για ένα δίωρο παρακολουθώντας τις «Μνήμες του ‘40» που οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κερατέας.
Ο Δήμαρχος Σταύρος Ιατρού στην αρχή της εκδήλωσης παρουσίασε 11 σπάνιες φωτογραφίες από την Κατοχή στην Κερατέα. Οι φωτογραφίες αυτές περιήλθαν στα χέρια του Δήμου από τον διαπρεπή αρχαιολόγο Hans – Günter Buchholz, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο Γερμανικό στρατό την περίοδο εκείνη στην Κερατέα, όταν βρέθηκαν σε αντιπροσωπεία του Δήμου στην πόλη Λόλλαρ της Γερμανίας μαζί με 20 μαθητές του Γυμνασίου συμμετέχοντας σ’ ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ σχολείων και Δήμων της Ε.Ε. Ο Hans – Günter Buchhol έμαθε από τις γερμανικές εφημερίδες το γεγονός και έσπευσε να παραδώσει τις φωτογραφίες στην αντιπροσωπεία!
Εκτός από τα ντοκουμέντα αυτά ο Δήμαρχος χαιρέτησε συμβολικά τα πρόσωπα 3 ανθρώπων (δύο επιζώντων και ενός νεκρού) της γενιάς του πολέμου του ’40 και της αντίστασης από την Κερατέα.
Η πρώτη ομιλία της εκδήλωσης είχε τίτλο «Αναφορά στους πεσόντες του ’40 από την Κερατέα» και έγινε από τη Σταματίνα Ρώμα, ιστορικό, τελειόφοιτο του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε με βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες (σε διαφάνειες) στους 10 πεσόντες από την πόλη στο μέτωπο ή στη διάρκεια της Κατοχής προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό και ιδιαίτερα στους συγγενείς τους.
Αναφέρθηκε με αλφαβητική σειρά στους πεσόντες Αγγελή Δημήτριο, Αθανασίου Κων/νο, Ιατρού Θεόφιλο, Ιατρού Σωτήριο, Λιάγκη – Παπαηλία Σωτήριο, Λιούμη Δημήτριο, Μερκούρη Δημήτριο, Νταναβαγγέλη Χρήστο, Πάλλη Νικόλαο, Πρίφτη Σταμάτιο, Σίνη Δημήτριο.
Η δεύτερη ομιλία ήταν από την Ιωάννα Μπιμπλή, ιστορικό, υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ και είχε τίτλο «Οι εμπειρίες των γυναικών από τα Μεσόγεια στον πόλεμο του ’40 και την κατοχή». Ήταν και αυτή μία εξαιρετική εργασία που βασίστηκε σε μάρτυρες γυναικών από την Κερατέα και από τις άλλες πόλεις των Μεσογείων για την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου του ’40 και τα σκληρά χρόνια της Κατοχής, όπως τα βίωσε ο γυναικείος πληθυσμός στα μετόπισθεν.
Στη συνέχεια προβλήθηκε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Οικονομίδη «Μόνο μυρίζοντας γιασεμί» προσφορά της ΕΡΤ. Το φιλμ που είχε αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας το 1994 ήταν μια μαρτυρική περιπλάνηση στα υπόγεια της φοβερής Κομαντατούρ της οδού Κοραή, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο κινηματογράφος ΑΣΤΥ.
Μια συγκλονιστική κατάθεση που ξαναζωντάνεψε τις λαλιές και τα βάσανα των κρατουμένων, ενώ αναζητούσε ταυτόχρονα το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας και τον ελάχιστο απόηχο της θυσίας της.
Την εκδήλωση έκλεισε η Δημοτική Χορωδία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Λαζάρου με τραγούδια του ’40.