Πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, που διεξήχθη υπό την Υψηλή Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μεταξύ 7 και 9 Μαΐου 2015, στην Ι. Μητρόπολη Γλυφάδος, στο Καβούρι. Στο Συνέδριο, που είναι το πρώτο του είδους του παγκοσμίως και συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες «Πεμπτουσία», από την Ελλάδα, «OCN, Orthodox Christian Network», από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και «Bogoslov» από τη Ρωσία, συμμετείχαν 75 ομιλητές από 21 χώρες, οι οποίες κάλυψαν όλες τις δικαιοδοσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθώς και του επιχώριου Μητροπολίτη Γλυφάδος κ. Παύλου, ο οποίος αγκάλιασε την πρωτοβουλία και τη στήριξε ποικιλοτρόπως.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν είκοσι και πλέον Μητροπολίτες και επίσκοποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στις εργασίες του Συνεδρίου τέθηκαν πολλά θέματα που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο ανθρώπινο επί­τευ­γμα, ένα μέσο και ένα εργαλείο για τη διευκόλυνση των ανθρώπων. Αυ­τό το μέσο μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί, ώστε ο λόγος του Θεού να «τρέχει και να καρποφορεί». Στις συνεδρίες και τις στρογγυλές τράπεζες αυτού του τριημέρου επισημάνθηκαν τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την αλόγιστη χρή­ση του, αλλά παράλληλα τονίσθηκε και η θετική του πλευρά.
Συγκεκριμένα, επισημάνθηκαν αφενός οι αρνητικές πλευρές της κατάχρησης, της παράχρησης, αλλά και των υπερβολικών προσδοκιών που δημιουργεί ακόμη και η απλή χρήση των σύγχρονων ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης. Τονίστηκαν, επίσης, οι κίνδυνοι που απειλούν το ανθρώπινο πρόσωπο και τη σχέση του πιστού με το Θεό και την Εκκλησία μέσα στην πραγματικότητα που δημιουργούν οι καινοφανείς αυτές δυνατότητες. Mέσα στο σκηνικό αυτό, οι προειδοποιήσεις της πατερικής διδασκαλίας για τις συνέπειες της πολυδιάσπασης της ανθρώπινης υπόστασης αποκτούν νέα επικαιρότητα.
Από πολλές πλευρές κατατέθηκε η διαπίστωση ότι τα διακριτικά στοιχεία της εποχής μας, είναι η ”ψη­φιο­­ποίηση” της ζωής, δηλαδή η είσοδος της τεχνολογίας σε όλες τις εκ­φά­νσεις της: την εργασία, την ενημέρωση, την εκπαίδευση, τη φιλία, τις δια­προ­σωπικές σχέσεις και αλλού. Όλα αυτά αλλάζουν και την ”ταυ­τότητα” τού προσώπου που πέρα από την πραγματική της α­ξία, προ­σλαμ­βά­νει και μια εικονική διάσταση. Οπότε, γίνεται λόγος για μια νέα ανθρωπολογία. Για παράδειγμα, μια μικρή συσκευή ενός «έ­ξυπνου» κι­νη­τού τηλεφώνου μπορεί να αποτελεί προέ­κτα­ση και αχώριστο σύ­ντροφο του ανθρώπου. Ακόμη η κοινωνία γίνεται διαδικτυακή, πα­ρου­σιά­ζε­­ται ως ζωντανός οργανι­σμός και τα τεχνικά δίκτυα ως το νευρικό σύ­στη­­μά της.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία σε πλείστους όσους, από όλες τις γωνιές της Γης, να παρουσιάσουν το ψηφιακό τους έργο, τους προβληματισμούς και τους καϋμούς τους, τους πειραματισμούς, τα αδιέξοδα και τα οράματά τους. Κοντολογίς, μετέφεραν στην ομήγυρη την πλούσια συνολική εμπειρία τους. Παρουσιάστηκαν τρόποι αξιοποίησης των ευκαιριών της συνέργειας των ψηφιακών μέσων

Οι παριστάμενοι συμφώνησαν εξ ολοκλήρου πως η «έξοδος» στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί να συντελεστεί χωρίς προετοιμασία και προϋποθέσεις. Απαιτούνται κατάλληλα πνευματικά εφόδια, υψηλή συναίσθηση της ποιμαντικής ευθύνης που φέρει ο διαχειριστής του μέσου και οπωσδήποτε εγκυρότητα και ευαγγελικό ήθος στην εκφορά του λόγου τους. Επιπλέον, να μη λησμονείται ότι το διαδίκτυο δεν είναι παρά ένα μέσο και επομένως οφείλουμε να μην το χρησιμοποιήσουμε αλόγιστα, αλλά με τρόπο ασκητικό, που σημαίνει πως πρέπει να εμφορούμαστε από πνεύμα σύνεσης, εγκράτειας και ευθύνης απέναντί του.

Είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο αναπτύχθηκε εκτός της Εκκλησίας, οπότε είναι αναμενόμενο να εκδηλώνεται κάποιου είδους αμηχανία σχετικά με την κατανόηση και την ενδεδειγμένη χρήση του. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά εμποδίζει τη σύγχρονη ορθόδοξη σκέψη να αξιοποιεί τις δυνατότητές του, να το εντάσσει επιτυχώς στη δυναμική των δράσεών της και να το εξαγιάζει στο μέτρο των δυνατοτήτων της προς δόξαν του Τριαδικού Θεού. Τρεις ημέρες εντατικών εργασιών το απέδειξαν αυτό.
Το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος δήλωσε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη μας να φιλοξενεί ένα τέτοιο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν πραγματικά μεγάλες και ξεχωριστές προσωπικότητες της Ορθοδοξίας διεθνώς. Τα ψηφιακά μέσα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, και αποτελεί μεγάλο βήμα για την Ορθοδοξία η αξιοποίησή τους, για να διαδοθεί το μήνυμα της εκκλησίας στη νεολαία».

Αφήστε σχόλιο...

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 163 guests και κανένα μέλος