Ξεκίνησε η υλοποίηση του πρωτοπόρου ερευνητικού  προγράμματος «Urban Health Centers Europe 2.0» ή UCHE 2.0» στο Δήμο Παλλήνης, που αφορά στην παροχή φροντίδας προς τους υπερήλικες κατοίκους με ηλικία άνω των 70 χρόνων, με σκοπό την υγιή και ενεργό γήρανση.

Ο Δήμος Παλλήνης, ύστερα από επιλογή της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ε.Ε, είναι ο μοναδικός Δήμος του προγράμματος Πανελλαδικά, που υλοποιεί μαζί με ακόμα 4 ευρωπαϊκές πόλεις το UHCE, ανάμεσα σε 82 προτάσεις συνολικά και πανευρωπαϊκά.

Μαζί με την Παλλήνη συμμετέχουν οι πόλεις του Ρόττερνταμ στην Ολλανδία, της Ριέκας στη Κροατία, του Μάντσεστερ στη Μεγάλη Βρετανία και της Βαλένθια στην Ισπανία

Το UCHE εστιάζει στην πρόληψη των πτώσεων εντός και πέριξ του οικιακού περιβάλλοντος των υπερήλικων, στη συμμόρφωσή στην φαρμακευτική αγωγή και στην καταπολέμηση των συνεπειών της μοναξιάς.

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η φάση υλοποίησης, μέσα σε κλίμα ικανοποίησης και συγκίνησης από τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, τόσο για την αμεσότητα της προσέγγισης από το επιστημονικό προσωπικό, όσο και για την εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Αυτή η φάση περιλαμβάνει την πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των ωφελουμένων, μέσα από 13σέλιδο ερωτηματολόγιο, που αφορά στην υγεία τους, στη χρήση φαρμάκων, στο κίνδυνο για πτώσεις, στο τρόπο ζωής, στη σωματική τους κατάσταση, στις δραστηριότητες ανεξάρτητης διαβίωσης τους, στη ποιότητα ζωής και στη φροντίδα που λαμβάνουν. Επίσης, γίνεται καταγραφή της δύναμης των άνω άκρων και του επιπέδου υποσιτισμού  του κάθε υπερήλικα.

Οι 500 συνολικά ωφελούμενοι λαμβάνουν την καθημερινή φροντίδα από το επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος το οποίο απαρτίζεται από την παθολόγο Δρ. Έφη Νασοθυμίου, την κλινική διαιτολόγο Εύα Σταυρίδη, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας Δήμου Παλλήνης και το Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου και εθελοντές ερευνητές.

Ποιες είναι οι δράσεις του προγράμματος:

Συμμόρφωση στη Φαρμακευτική Αγωγή: Σε περίπτωση που δεν ληφθεί το προγραμματισμένο φάρμακο στην ώρα του από τον υπερήλικα που  «ξεχνάει», ηλεκτρονική εφαρμογή(app) θα ειδοποιεί μέσω του internet σε tablet που θα παραχωρηθεί από το Δήμο για τις ανάγκες του προγράμματος, τον φροντιστή ή και τον ίδιο τον υπερήλικα για την άμεση λήψη του. Με αυτό τον τρόπο εκτός της φροντίδας, γίνεται και μεγαλύτερη εξοικείωση του υπερήλικα με τις νέες τεχνολογίες.

Πρόληψη των Πτώσεων: Αξιολογείται η «επικινδυνότητα» για πτώσεις σε όλους τους υπερήλικες του προγράμματος και σε αυτούς που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο, δίνονται οδηγίες και γίνεται επιτόπιος έλεγχος από μηχανικό για την διαμόρφωση του οικιακού περιβάλλοντος ώστε να ελαττωθεί η πιθανότητα πτώσης μέσα σε αυτό. Επίσης, παρέχονται βοηθήματα με τη μορφή αντιολισθητικών ταινιών που παρέχονται από το δήμο ενώ οργανώνονται προγράμματα άσκησης που σκοπό έχουν τη διατήρηση της ευλιγισίας, της δύναμης, της αντοχής και της μυίκής ενδυνάμωσης των υπερήλικων. Τέτοια προγράμματα περιλαμβάνουν το γρήγορο περπάτημα και την κολύμβηση.

Επιπλέον, θα αναπτυχθεί λογισμικό που θα επιτρέπει στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να στέλνουν οδηγίες μέσω του διαδικτύου σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή σε tablet ή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προς τους υπερήλικες ή στους ανθρώπους που τους φροντίζουν για τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να χρησιμοποιούν στις συνηθισμένες καθημερινές τους δραστηριότητες εντός της πόλης σε περίπτωση δημοσίων έργων και ακραίων καιρικών συνθηκών που αυξάνουν τον κίνδυνο για πτώσεις.


Διατροφή: Συνεργασία με τη διατροφολόγο, η οποία θα παρέχει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των υπερήλικων του προγράμματος και την ενδυνάμωση της μυϊκής τους μάζας.

Νους και σώμα…:

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Παλλήνης σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα πρωτοπόρο πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό την ανάπτυξη αθλητικών δράσεων και προγραμμάτων ένταξης ειδικών ομάδων πληθυσμού που βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της διάθεσης των πολιτών ώστε να συμμετέχουν σ έναν υγιή τρόπο ζωής.

«Με ανθρωπιά και ζεστασιά αγκαλιάζουμε τους ανθρώπους μας της Τρίτης ηλικίας», δήλωσε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, για το πρωτοπόρο πανευρωπαϊκό προγράμματος UCHE– παροχής φροντίδας σε υπερήλικες

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 169 guests και κανένα μέλος