Το τερπνόν (κατάληψη) μετά του ωφελίμου (κλοπή) συνδύασαν κάποιοι μαθητές(;) στο Λύκειο Βουλιαγμένης, αδειάζοντας κυριολεκτικά το κυλικείο του σχολείου. Καθώς φαίνεται όμως, το πλιάτσικο στα φαγώσιμα, τα αναψυκτικά και τους καφέδες δεν τους άρκεσε αφού παραβίασαν και την ταμειακή μηχανή αφαιρώντας όσα χρήματα υπήρχαν μέσα...

Κλοπές και βανδαλισμοί από καταληψίες(;)

στο Λύκειο Βουλιαγμένης


Το τερπνόν (κατάληψη) μετά του ωφελίμου (κλοπή) συνδύασαν κάποιοι μαθητές(;) στο Λύκειο Βουλιαγμένης, αδειάζοντας κυριολεκτικά το κυλικείο του σχολείου. Καθώς φαίνεται όμως, το πλιάτσικο στα φαγώσιμα, τα αναψυκτικά και τους καφέδες δεν τους άρκεσε αφού παραβίασαν και την ταμειακή μηχανή αφαιρώντας όσα χρήματα υπήρχαν μέσα. Την διάρρηξη και τις κλοπές διαπίστωσε το βράδυ της Δευτέρας, 20 Οκτωβρίου ο υπεύθυνος του κυλικείου, τον οποίο οι καταληψίες δεν άφηναν να μπει στο σχολείο κι έτσι αναγκάστηκε να πηδήξει από τα κάγκελα. Ειδοποίησε, βέβαια, την Αστυνομία η οποία μπήκε στο σχολείο την επόμενη ημέρα και αφού διαπιστώθηκε το βάσιμο της καταγγελίας, ειδικό συνεργείο της Σήμανσης συνέλεξε δακτυλικά αποτυπώματα από τον χώρο του κυλικείου. Γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες μας (η «Εβδόμη» δημοσιεύει πάντοτε ευχαρίστως και τον αντίλογο), προκάλεσε την έντονη αντίδραση του λυκειάρχη, ο οποίος κατσάδιασε τη σύζυγο του μισθωτή του κυλικείου, επειδή άσκησε το αναφαίρετο σε κάθε πολίτη δικαίωμα να καταγγείλει στην Αστυνομία, ότι έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας.
Μήπως, όμως, βιάστηκαν πράγματι οι υπεύθυνοι του κυλικείου. Μήπως ο λυκειάρχης σκόπευε να τους αποζημιώσει από το ταμείο της Σχολικής Επιτροπής; Ίσως και ο Σύλλογος Γονέων να προτίθεται να συνδράμει στην αποζημίωση των παθόντων!
Από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί καταφαίνεται ότι οι υπεύθυνοι για την κλοπή δεν μπορεί να είναι εξωσχολικοί, αφού μπήκαν από εσωτερική πόρτα του σχολείου.
Ομως υπεύθυνοι για τις πράξεις των ανηλίκων μαθητών είναι οι γονείς και οι δάσκαλοί τους. Επομένως εκείνοι πρωτίστως είναι αυτοί που πρέπει να τους  ελέγξουν για τις πράξεις τους. Γιατί σε άλλη περίπτωση είναι σαν να τους επιβραβεύουν σιωπηρά.
Ο ωχαδερφισμός “έλα μωρέ παιδιά είναι”, και η ατιμωρησία οδηγεί στην παραβατικότητα.
 Έτσι τό ‘ριξαν  έξω τα παιδιά, λερώνοντας με το υγρό των πυροσβεστήρων τα καθίσματα στο αμφιθέατρο!
Το πόσο στην συγκεκριμμένη κατάληψη αρμόζει ο χαρακτηρισμός του χαβαλέ, αποδεικνύεται από την γύμνια των αιτημάτων τους, που κατέθεσε  το δεκαπενταμελές με επικεφαλής τον λυκειάρχη όταν συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Βουλιαγμένης. Το μόνο επιεικώς σοβαρό αίτημά τους ήταν η «αναβάθμιση των υπολογιστών».
Αλλά και σ’ αυτό πήραν απάντηση, με απτές αποδείξεις, από τον δήμαρχο ότι το αίτημα έχει ήδη εγκριθεί και αναμένεται η τυπική διαδικασία εκταμίευσης της δαπάνης.
Όσοι άκριτα και αβασάνιστα υποστηρίζουν το  “δημοκρατικό” δικαίωμα των μαθητών να καταλαμβάνουν τους ιερούς χώρους της μάθησης, τα σχολεία, ας πληροφορηθούν ότι την Τετάρτη, 22 0κτωβρίου, στο Λύκειο της Βουλιαγμένης ψήφισαν 57 μαθητές υπέρ της άρσης της κατάληψης, 22 υπέρ της συνέχισης και 5 έρριξαν λευκό. Κι όμως η κατάληψη συνεχίστηκε από τη δυναμική μειοψηφία που υποκινεί και συντηρεί σε κάθε σχολείο την κατάληψη, με προφανή-πλην ανομολόγητο-σκοπό απλά να μη γίνει μάθημα. (αντίστοιχο παράδειγμα έχουμε και για το Γυμνάσιο Βούλας σε άλλη στήλη). Η «Δημοκρατία» των φερόντων τις αλυσσίδες και τα λουκέτα.  Κι όμως σε αγώνες για την Παιδεία έχει χυθεί αίμα σε παλαιότερες εποχές κι αυτή η σημερινή κατάντια είναι ύβρις σ’ εκείνους τους αγώνες.
Ας αναλογισθούν τις ευθύνες τους οι γονείς, οι διδάσκοντες και η πολιτεία του «όσα πάνε κι όσα έρθουν». Δρέπουμε τώρα τους καρπούς της μακρόχρονης και εντεινόμενης χαλάρωσης των ηθών και της κατάπτωσης των αξιών. Μιάς γενικευμένης κοινωνικο-πολιτικής παρακμής και μιάς πλήρους αναισθησίας και ανευθυνότητας των όποιων ανευθυνο-υπεύθυνων. Ο ρόλος του καθηγητή-παιδαγωγού τείνει να εκλείψει σαν τους δεινόσαυρους με την ξεκάθαρη συνενοχή κάποιων γονέων-δυστυχώς όλο και περισσότερων-που θεωρούν «ιερή» υποχρέωσή τους να επιπλήττουν-συχνά με σκαιό τρόπο-τον εκπαιδευτικό εάν τολμήσει να κάνει την παραμικρή παρατήρηση στο “βλαστάρι” τους. Προ ημερών μητέρα μαθήτριας πέρασε γενεές δεκατέσσερις καθηγητή Γυμνασίου της περιοχής, επειδή απέβαλλε από το μάθημά του τη νεαρή, που παρά τις συστάσεις του καθηγητή, εξακολουθούσε να μιλάει στο κινητό την ώρα του μαθήματος. Και που μετά την αποβολή της, έλουσε τον καθηγητή της με ύβρεις απίστευτης χυδαιότητας. Στην ηλικία των μόλις δεκατεσσάρων ετών!

Είναι φανερό, ότι τα παιδιά, αποδέκτες του καταιγισμού αρνητικών προτύπων από όλους μας, λίγο-πολύ, δικαιούνται να μας χλευάσουν με τους στίχους: «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω». Ας αναλάβουμε, λοιπόν, όλοι, κράτος γονείς και εκπαιδευτικοί, τις ευθύνες μας πριν να είναι πολύ αργά. Φραστικές πομφόλυγες του τύπου «έτσι είναι τα σημερινά παιδιά, τι να κάνουμε;» αρμόζουν σε αμπελοφιλόσοφους του καφενείου και όχι σε σοβαρούς, σκεπτόμενους και υπεύθυνους πολίτες.

Ε.Π.

 

Επί του πιεστηρίου
Πληροφορηθήκαμε τελευταία στιγμή πριν την εκτύπωση της εφημερίδας και το δημοσιεύουμε με επιφύλαξη ότι γύρω στις 11.00π.μ. 24/10 έληξε η κατάληψη στο Λύκειο.

 

Η αντίθεση

Υπεύθυνη στάση από τους

μαθητές του Γυμνασίου


Υπευθυνότητα που υπερβαίνει την ηλικία τους επέδειξαν οι μαθητές του 15μελούς Γυμνασίου Βουλιαγμένης κατά την συνάντησή τους με τον δήμαρχο, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, όπου έθεσαν τα λειτουργικά προβλήματα που τους απασχολούν, προκειμένου να αποφασίσουν εάν τελικά θα προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου. Τα παιδιά συνόδευε ο γυμνασιάρχης Νίκος Τακιάδης, που κατά γενική ομολογία ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με τους μαθητές του, λόγω της ηπιότητας και της ευγένειάς του, αλλά κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης που τους εμπνέει. Στη συζήτηση που αφορούσε τα κατά πολύ σοβαρότερα προβλήματα  του Γυμνασίου, τα παιδιά του 15μελούς έλαβαν συγκεκριμμένες δεσμεύσεις από τον δήμαρχο, που - αξίζει να σημειωθεί - γίνεται άλλος άνθρωπος όταν μιλάει με παιδιά, κατεβαίνοντας αρκετές δεκαετίες προκειμένου να τα κάνει να νιώσουν άνετα μαζί του.

 Αποτέλεσμα της υπευθυνότητας και του ενδιαφέροντος που επεδείχθη από όλες τις πλευρές, ήταν να αποφασίσουν τα παιδιά να μην προχωρήσουν τελικά σε κατάληψη, παρόλο που-το επαναλαμβάνουμε-τα αιτήματά τους είχαν υπόσταση και δεν ήταν προσχηματικά.

Να σημειώσουμε ότι από τα 184 Γυμνάσια-Λύκεια της Ανατολικής Αττικής βρίσκονται υπό κατάληψη μόνο τα δέκα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 192 guests και κανένα μέλος