Επ᾽ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ευτυχίας (20 Μαρτίου) οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης ξεκίνησαν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία διεκδίκησης του ανθρώπινου δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη «Διακήρυξη της Παλλήνης» με τη δημιουργία της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.eudaimonia.gr και τη συλλογή υπογραφών.
 
Η Παγκόσμια Ημέρας της Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), επειδή αναγνώρισε την ευδαιμονία (ευτυχία) ως βασικό στόχο και βασικό δικαίωμα του ανθρώπου.  
 
Η ανάγκη
 
Την τελευταία τετραετία η Ελλάδα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ο.Η.Ε. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ελλήνων δηλώνουν σήμερα ότι βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας, ενώ σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), περισσότεροι από 60% των ανθρώπων δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι είναι δυστυχείς ή μη ικανοποιημένοι από την ζωή. Οι ενδείξεις δεν είναι παροδικές αυτήν την περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, αφού αυτή η τάση δυστυχίας των περισσότερων κρατών της Ε.Ε. είναι παρόμοια για 40 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου από το 1975.
Προφανώς, δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι πολιτικές της ΕΕ στοχεύουν στην ευημερία της οικονομίας και όχι στην ευτυχία των ανθρώπων. Αυτή η άποψη αντανακλάται στο γεγονός ότι το δικαίωμα της αναζήτησης της ευδαιμονίας δεν περιλαμβάνεται στα 54 άρθρα του Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της ΕΕ (2010/C 83/02).
 
Η πρόταση
 
Η ανάγκη της κατοχύρωσης του ανθρώπινου δικαιώματος της ευτυχίας για τους πολίτες της Ε.Ε. τεκμηριώθηκε φιλοσοφικά στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που διοργανώνεται κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης, όπου προτάθηκε η «Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η «Διακήρυξη της Παλλήνης».
 
Το κείμενο της «Διακήρυξης της Παλλήνης» προσυπέγραψαν αρχικά 114 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος. Στη συνέχεια, η Διακήρυξη υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου (απόφ. 066/2014). Ο Δήμαρχος Παλλήνης έχει δηλώσει: «Ακόμα και σε περίοδο κρίσης ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Η κοσμοθεωρία του μεγάλου φιλοσόφου κάνει λόγο για άσκηση εξουσίας που πρέπει να γίνεται μόνο επ’ ωφελεία της ανθρώπινης ευτυχίας. Δεν πρέπει να ασκείται εξουσία και διοίκηση χωρίς να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και χωρίς να αποσκοπεί στην ευτυχία του».
 
Ο στόχος
 
Στη συνέντευξη Τύπου (17 Μαρτίου) παρουσιάστηκε η www.eudaimonia.eu, με πληροφορίες για τη «Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» η «Διακήρυξη της Παλλήνης» στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Πατώντας την αντίστοιχη σημαία των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. μπορεί κάποιος να διαβάσει τη «Διακήρυξη της Παλλήνης» στην επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους.
 
Ο στόχος είναι, μέσω του ειδικό ηλεκτρονικού συνδέσμου Avaaz, που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.eudaimonia.gr να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από Ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Απώτερος στόχος της κατοχύρωσης του δικαιώματος της ευδαιμονίας είναι ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της Ε.Ε.
 
Ένα από τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η φιλοσοφία. Ο Αριστοτέλης και ο Επίκουρος αντιλήφθηκαν πως ο σκοπός της φιλοσοφίας είναι η ευδαιμονία (ευτυχία). Ο Επίκουρος δίδαξε πως η ευδαιμονία αντιστοιχεί στην απονία του σώματος και την αταραξία της ψυχής, και προσεγγίζεται μέσω της παρατήρησης της φύσης, της φρόνησης, της ελεύθερης βούλησης, της αρετής και της φιλίας.
 
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 388 επισκέπτες και κανένα μέλος