Ενα υπερκορεσμένο και άτακτα τοποθετημένο Κοιμητήριο



Τους πολίτες της Βάρης κάλεσε ο Δήμαρχος την περασμένη Κυριακή 8/3 προκειμένου να συζητήσουν για την αναβάμιση του Κοιμητηρίου της Βάρης, το οποίος όπως δήλωσε είναι “μία ωρολογιακή βόμβα!”.

Δεν υπάρχει κανονισμός, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι ταφής.

«Από τους 623 τάφους, οι 124 είναι των κληρούχων γηγενών, οι 115 είναι αυθαίρετοι οικογενειακοί, οι 4 είναι τιμητικοί και οι 379 τριετούς ταφής, ενώ ο κανονισμός προβλέπει μόνο τάφους τριετούς ταφής! Ακόμα και στους διαδρόμους έχουν δημιουργηθεί τάφοι. Υπάρχουν ωστόσο τάφοι τριετούς ταφής που με τις παράτυπες παρατάσεις έχουν φτάσει ακόμα και στα 58 χρόνια(!!!)», εξήγησε ο δήμαρχος.

Όμως μία συνεχιζόμενη παράτυπη συμπεριφορά δεν δημιουργεί νόμιμο δικαίωμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού. Έχουμε μόνο 8 θέσεις ελεύθερες. Επιβάλλεται να προβλέψουμε για το μέλλον».

Στη συνέχεια παρουσίασε το νέο σχέδιο του Κοιμητηρίου, όπως εκπονήθηκε  από την Τεχνική Υπηρεσία και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, στο οποίο προβλέπονται συνολικά 566 τάφοι εκ των οποίων οι 68-70 θα παραχωρηθούν στους κληρούχους γηγενείς και οι 42 στον ΣΑΑΚ κτηνοτρόφων του Διλόφου.

Από τους υπόλοιπους, οι 340 θα διατεθούν προς πώληση ως οικογενειακοί τάφοι, 9 θα δεσμευτούν ως παιδικοί και 18 ως τιμητικοί. Οι υπόλοιποι 226 (το 40% του συνόλου) θα είναι τριετούς χρήσεις. Εν τω μεταξύ απελευθερώθηκαν 64 οστεοθυρίδες ενώ στο σχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή άλλων 780. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος μπροστά από τον ιερό ναό ώστε να αναδειχθεί η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Πάντων και να υπάρχει δυνατότητα τέλεσης μυστηρίων.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να γίνει ανακατάταξη των τάφων, μία διαδικασία επίπονη αλλά απαραίτητη ώστε σε περίπου τέσσερα χρόνια το Νεκροταφείο της Βάρης να έχει πάρει την μορφή που επιβάλλει ένας τέτοιος χώρος.

Αναφερόμενος στους κληρούχους γηγενείς, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο Καλλικρατικός Δήμος αναγνωρίζει την προσφορά τους στη Δημοτική Ενότητα της Βάρης και για το λόγο αυτό θα παραχωρηθεί ειδικός χώρος για τους κληρούχους (κάτι πού εξάλλου έγινε και στη Βούλα για τους εκεί κληρούχους πριν από μερικά χρόνια). Ζήτησε δε από τους παρευρισκόμενους να κάνουν εντός των επόμενων ημερών τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους ώστε, μετά από συνεννόηση με τους αρχηγούς όλων των παρατάξεων του Δήμου, να καταλήξει ο Δήμος σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα πάει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τη συζήτηση για το Κοιμητήριο στο δημοτικό Συμβούλιο 9/3, προκάλεσε ο Θάνος Ματόπουλος (επικεφαλής της ΡΙ.ΚΙ.Π.).

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 347 guests και κανένα μέλος