το τμήμα του έργου στην εκβολή του ρέματος έχει αρνητικές επιπτώσεις

 

Στις 10/3 κάτοικοι του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι δράση για να σταματήσουν επιτέλους τον περαιτέρω βιασμό που προγραμματίζεται στο πολύπαθο ρέμα της Ραφήνας. Μετά από εβδομάδες όπου εργολάβοι και μπουλντόζες έχουν μετατρέψει την κοίτη κυριολεκτικά σε εργοτάξιο, οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι απειλείται πλέον και η ίδια η εκβολή του ρέματος στη θάλασσα. Ήδη μεταφέρθηκαν υλικά στο σημείο όπου, στην τελευταία πλημμύρα του 2013, ο τεράστιος όγκος του νερού για να βρει δίοδο στη θάλασσα γκρέμισε ένα κομμάτι του τσιμεντένιου τοιχίου που έχτισε η ανθρώπινη στενοκεφαλιά. Είναι προφανές ότι η αυθαίρετη μετατροπή του παλιού δέλτα σε στενή τσιμεντένια όχθη ενισχύει τις πλημμύρες στη διαδρομή του ρέματος και ιδιαίτερα στα σημεία που διασχίζει κατοικημένες περιοχές. Η φύση δείχνει τη λογική, ο άνθρωπος εθελοτυφλεί...

Μια αντιπροσωπεία περίπου 10 κατοίκων μετέβησαν επί τόπου προκειμένου να ζητήσουν την παύση των εργασιών στην εκβολή. Ο κατά τα φαινόμενα επικεφαλής του εργοταξίου επιβεβαίωσε ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τα έργα σε εκείνο το σημείο. Με δεδομένο ότι ο υπεύθυνος μηχανικός της περιφέρειας απουσίαζε του εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει νέο στένεμα της εκβολής και εκείνος δέχτηκε ευχαρίστως να μην προχωρήσει εφόσον πάρει την ανάλογη εντολή. Ενόσω ο επικεφαλής διαβεβαίωνε ότι αφού υπάρχει πρόβλημα θα σταματήσουν το έργο στην εκβολή, φορτηγό μετέφερε υλικά στο σημείο... Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Α. Παλπατζής, αλλά δεν κατέστη δυνατό να πάρει σαφή θέση στο πλευρό των κατοίκων, παραπέμποντας τελικά στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Οι κάτοικοι επισκέφτηκαν το δημαρχείο, όπου είχαν σύντομη συνομιλία με τον αντιδήμαρχο Ε. Μπουρνού, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι και παρέπεμψε τους δημότες στην Περιφέρεια στην οποία ανήκει το έργο. Καμία διάθεση να πάρουν καθαρή θέση επί της ουσίας, μαζί με τους κατοίκους, για να αποσοβηθεί το εκ νέου στένεμα της εκβολής.

rema-rafhnas-erga-1Αφού έγινε κατανοητή η αναποτελεσματικότητα της εκεί παρέμβασης, οι κάτοικοι μετέβησαν στην Περιφέρεια Αττικής, όπου συνομίλησαν αμέσως με τον διευθυντή τεχνικών έργων κ. Ι. Ασπρουλάκη, ο οποίος κατανόησε ότι το τμήμα του έργου στην εκβολή του ρέματος έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη ροή-εκβολή των νερών, όσο και στη βιοκοινότητα των πουλιών. Η παρέμβαση στο σημείο δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μια ακόμη ατυχή προσπάθεια για να προστατευθεί το πάρκινγκ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Α.Ε. (ΟΛΡΑΕ) που κατέλαβε το πρώην δέλτα, ενισχύοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο. Ο κ. Ασπρουλάκης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει λόγος προστασίας ανθρώπων στο σημείο της εκβολής και διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι δεν θα υλοποιηθεί η εκεί παρέμβαση.

Οι κάτοικοι δείχνουν το δρόμο. Καιρός ο δήμος μαζί με τους κατοίκους να περιορίσει το πάρκινγκ του ΟΛΡΑΕ και να αποδοθεί το δέλτα εκεί που ανήκει: στα νερά και τα πουλιά της φύσης. Ήδη η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει παρατηρήσει 90 είδη πουλιών, 8 είδη εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση. Και φυσικά η ανάκτηση του ρέματος είναι προς όφελος του ανθρώπινου είδους.

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

"Δασαμάρι S.O.S

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 guests και κανένα μέλος